alfa36 04.05.06, 22:09 jakie są objawy przedwakowania wit d? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iljana Re: Wit d 04.05.06, 22:25 jadłowstręt, nadmierne pragnienie i wielomocz, nudności, wymioty,zaparcie, zaburz. czynności nerek,podwyższenie ciś. tętniczego, nie zaleca się leczenia krzywicy dawkami uderzeniowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wit d 06.05.06, 13:12 Dziękuję. Mój synek ma zaparcie i ostatnio sie poci, dlatego zastanawiam sie, czy nie za dużo ma podawane wit d (3 krople cebionu multi i 1 vigantolu). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Wit d 06.05.06, 14:35 jedna kropelka to nie jest dużo, ale teraz przy słonecznej pogodzie może podawac rzadziej np do 2-3 dzień. Na zaparcie dzieciom służy utarte jabłko, serek typu danio-waniliowy, kompot ze śliwek. ale i czopek glicerynowy jest dobrym rozwiązaniem przy czym, nalezy rozważnie uzywac by nie przyzwyczaić dziecka do tego wspomagacza. czasem dieta powoduje zastoje. Trochę więcej picia. Mam 2 synów, i w lato, kiedy dziecko było starsze jak 3 miesiące dawałam wodę lub sok jablkowy z wodą do picia. Osobiście nie podzielam pogladu by do 6 miesiąca utrzymywac dziecko jedynie na piersi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś