Dodaj do ulubionych

Strach przed sikaniem - po odprowadzeniu napletka

25.05.06, 20:42
Witam !

Mój syn 2 lata w poniedziałek miał zabieg odprowadzenia napletka. po powrocie
do domu zaczął się horror - chciał siusiu i ze strachu nie zrobił przez 13
godzin. Potem wizyta w szpitalu (znowu coś majstrowali przy siusiaku)
stwierdzili że skórka popękała i go piecze i boli.
No i do dziś on panicznie boi się sikać. Musiałam wrócić do pieluch, a już
miesiąc temu je porzuciliśmy bo jak widzi nocnik i ubikację to od razu
zaczyna się płacz.
Nie wiem co robić - jak długo może trwać u niego taka blokada - jemu sikanie
kojarzy się z bólem.
Jeśli miałyście drogie Mamy ze swoimi synkami podobną sytuację - powiedzcie
jak długo to potrwa, jak mu pomóc, jak przekonać go z powrotem do nocnika?

Pozdrawiam
Agata - mama Wojtusia
Obserwuj wątek
    • norbiola Re: Strach przed sikaniem - po odprowadzeniu napl 25.05.06, 21:36
      Kiedyś miałam podobny problem ze swoim synkiem.Miał ściągany napletek i po tym
      zabiegu bał się zrobić siusiu.Zwlekał kilka godzin.przekonałam go, aby usiadł
      na nocniczek i jak będzie robił siusiu to ja będę trzymała go za rączki ( dla
      otuchy) i będzie go mniej bolało.Tak też zrobiliśmy. Gdy zaczął siusiać bolalo
      go, ale nie kazałam przerywać siusiania i mówiłam, że zaraz przestanie boleć,
      że boli tak tylko na początku. I rzeczywiście, bolało go tylko przy oddawaniu
      pierwszych kropli moczu. Może spróbuj ze swoim synkiem w ten sposób,mój kiedyś
      też nie chciał usiąść na nocnik z obawy przed bólem, ale udało mi się go
      przekonać. Powodzenia.Powiedz, że będziesz przy nim, będziesz tulić go,
      potrzymasz za rączki.
      mama Norbiego.
      • bajeczka20 Re: Strach przed sikaniem - po odprowadzeniu napl 26.05.06, 08:46
        Dziękuję bardzo za radę. Niestety to nie pomaga - tule go, trzymam za rączki,
        mówię że już nie będzie boleć, a nawet próbuję przekupstwa że jak zrobi siusiu
        to dostanie prezent. ALe nic z tych rzeczy nie pomaga. sad

Agata

• bea-ta Re: Strach przed sikaniem - po odprowadzeniu napl 26.05.06, 09:41
      Idź do pediatry po furagin- wstrztymywanie moczu grozi ZUM, a tak podając go
      mozna malucha zabezpieczyć. Siusiaka trzeb apolac rivanolem i na noc smarowac
      neomycyną maścią do oczu, bo siusiaki dobrze ida na ta maść. Pój mocno malucha -
      to wywoła mikcje, puszczaj wode do wanny, a najlepiej naszykuj kilka razy
      dziennie ciepła kapiel z wywarem z kory debu i tam niech dziecko siusia, możesz
      pościc wode i niech się bawi prysznicem. Podawaj tez wg. zalecenia na leku
      Nurofen, czy Ibum czy cos tam innego z nurofenem- działa p.bólowo i p/zapalnie.
      nagły wzrost temperatrury i brak apetytu świadzca o zak. ukl. moczowego- u nas
      tak się skończył zabieg!. Nie pomoglo nic!Siousiak bolał syna 5 dni. Na drugi
      raz nie dawaj nić ściagać, zastosuj maśc ze terydem, bo do 3rz dziekco ma czas
      na odklejenie napletka i najpierw stosujemy stryd, potem jak po 3-4 rz nie ma
      efektu zabieg w por. chirurgicznej- nigdy nie ściagamy na siłe, bo pęka
      napletek, moze zrobic się stulejka( balonik w czasie siusiania), stan zapalny, a
      od tego drogą wstepująca ZUM. Trzymaj się Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka