katarzyna.br 03.06.06, 10:47 Moja córeczka (2 latka 8m) ma od 2 tygodni katar, czuje się dobrze, innych objawów nie zaobserwowałam. Czy to normalne?????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 11:25 Zalezy jeszcze jaki katar Może byc objawem alergii, a może się zwyczajnie przedłużyć. Ja bym była spokojna, jesli to nie jest alergiczne, ale staraj się "ściągać" ten katar w miarę możliwości, żeby potem nie zaczął zalegać i "poszedł" na uszy Czyli nawilżać ten nisek i smarkać, smarkać i jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 12:47 U moich dzieci - od paru dni do miesiaca. I to nie alergiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
agapimu Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 14:59 Taki katar moze miec podloze alergicznie,lub tez twoja corka ma chore zatoki.Zobacz jaki kolor ma wydzielina z nosa,jak inny niz bialy jak zel,to zatoki.A zwykly karar powinien trwac gora 7 dni,na podlozu alergicznym czy tez zatokowym moze trwac dluzej.Idz z mala do lekarza,sprawdzic warto,bo nieleczone zatoki to bardzo nieprzyjemna sprawa,wiem co pisze bo przez swoja glupote i nieleczenie kataru mam straszne klopoty z zatokami,kilka razy do roku Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 17:00 A jak ze tak powiem odróżnic katar alergiczny od niealergicznego? U nas pierwszy był z początkiem maja trwał siedem dni, gorączka krótko do 37,5 potem jeszcze troche kaszlu i przeszło. Nie podawałam nic. Teraz z końcem maja znowu powtórka jeden dzień goraczki do 37,5. Zaczeło się kichnięciem w nocy i jednodniowym bólem gardła. W obydwó przypadkach pierwszy dzień był bardzo mocno "katarowy" .Zarówno zeszłym jak i tym razem generalnie przezroczysty, wodnisty ale czasem lekko zabarwiony o charakterze zstępującym. Dzisiaj siódmy dzień i już prawie kataru nie ma. Troszkę tylko czasami mokry nosek. Od tygodnia zaczęłam podawać zyrtek... czy to moze być jednak alergia wziewna? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 17:32 Byłam u lekarza, który niestety podejrzewa katar alergiczny. Oczywiście narazie niczego nie jest pewien kazał obserwować a jeżeli objawy się nasilą kazał podawać lekarstwa przeciwalergiczne. Nie ukrywam, że bardzo się zdenerwowałam. Ninka już wcześniej miała podejrzenie alergii pokarmowej, kazano nam zrobić testy z krwi. Ale ja mam wątpliwości co do ich wartości diagnostycznej. Ponadto od urodzenia zmagamy się z refluxem układu moczowego, w ziwązku z czym podejrzenie alergii było dla mniej z oczywistycz względów mniej ważne. No a teraz ten katar. Jak widać niczego nie można lekceważyć. Ale czemu czepia się nas następne cholerstwo. Wustarczy mi zmartwień z refluxem. Tak czy inaczej dziękuje za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieje że ten katar się nie nasili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jak99 Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 20:01 moje dziecko ma nawracający katar od 4 tygodni zamierzam zrobić wymaz z nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: ile może trwać katar????? 03.06.06, 21:16 Polecam zrobienie cytologi nosa. Ja robiłam dziecku i to badanie (tylko koszt 20 zł!)wyklucza lub potwierdza katar alergiczny. Ta robiłam w Lublinie w Luxmedzie. Wiem,że w Warszawie robi to prof. Tarchalska Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis do basiek13 04.06.06, 13:10 Jak wyklucza? Jesteś pewna? Jeśli tak to natychmiast to robię! Mam chyba w domu taką pałeczkę do pobierania wymazu - kupiłam przypadkowo. Jak powinnam to zrobić? Skąd - głęboko czy płytko? Można trzymać w lodówce? Czy jeśli teraz mamy już tylko od czasu do czasu cieknięcie z nosa to można czy trzeba czekać na nawał kataru? Dzięki za odpowiedź - z góry Odpowiedz Link Zgłoś
marki0 Re: do basiek13 04.06.06, 13:46 a to mozna samemu, nie trzeba ciągnąc bąbla do labolatorium? Jestem z Łodzi i moja też mi katarzy już prawie miesiąc.Nie pomagaja antybiotyki. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: do basiek13 04.06.06, 15:41 Dziewczyny cytologia to nie zwykły wymaz z nosa. Nie wiele miejsc to robi. Ja wiem,że w Lublinie w Luxmedzie ale w Centrum Mowy i Słuchu (gdzie lecze dziecko)nie robią i lekarka poleciła mi tą prof.Tarchalską.Badanie nazywa się cytologia nosa-eozynofilia.Jeśli eozynocyty są obecne to oznacza alergię. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: do basiek13 04.06.06, 16:38 Czy to bolesne? I czy daje 100% pewności? Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: do basiek13 05.06.06, 13:52 Wyglada to jak cytologia pochwy więc nie jest bolesne.Jesli chodzi o 100% pewność to lekarka twierdzi,że tak.Wiem ,że wielu lekarzy tego badania nie zna albo nie umie odczytać wyniku.Pediatra mojego dziecka, które przez nią właśnie ma problemy ze zdrowiem nie potrafiła odczytać wyniku.Tego się domyślałam ale poszłam celowo ją skompromitować!!!W internecie też nie ma za wiele o tym badaniu.Jak już pisałam lecze dziecko w Kajetanach w Centrum mowy i słuchu, tam zlecili mi to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 do magda-lis 08.06.06, 09:26 w Krakowie, takie badanie na 99,9% zrobią na Sławkowskiej w Centrum Badań Mikrobiologicznych i Autoszczepionek. Odpowiedz Link Zgłoś