Dodaj do ulubionych

Anemia???-żelazo Ferrum Lek

07.06.06, 16:54
Byłam dziś u lekarza na szczepieniu.Po zważeniu córki (waga 7900,wiek 7.5
miesiąca) doktor stwierdziła,że Agatka mało przybrała (400g wciągu 1.5
miesiąca) i podejrzewa anemię.Dała skierowanie na badanie krwi oraz od razu
przepisała żelazo.
Moje pytania-czy któraś z Mam podawała swojemu dziecku specyfik o nazwie
Ferrum Lek?jak na niego reagowało dziecko?czy powoduje zaburzenia w układzie
pokarmowym typu zatwardzenia?Jak długo trzeba to dawać (zapomniałam zapytać)?
A i jeszcze jedno,czy waga mojej córki jest faktycznie taka niepokojąco niska?

Czekam na słowa otuchy,bo przyznaję,że złapałam doła.Boję się tego pobierania
krwi ...
W ogóle płakać mi się chce,bo wiem,że to wszystko dlatego,że wróciłam do pracy
miesiąc temu.
Obserwuj wątek
    • kadewu1 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 17:33
      Mój maluch (3 m) bierze Ferrum od 3 tygodni. MIał za niski poziom żelaza. TEraz
      widać, że jest lepiej - nabrał już kolorków. Jutro dowiem się, czy ma jeszcze
      brać. Toleruje je dobrze, kilka razy w ciągu dnia postękuje z powodow
      brzuszkowych, żadnej zmainy kupki. Ja bralam Ferrum w tabletkach w ciąży i po
      porodzie i bardzo sobie chwaliłam.
      KA
    • b.bujak Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 18:05
      podawalam Ferrum Lek przez pare miesiecy - uzupelnianie niedoborow zelaza trwa
      długo; na poczatku byly luźniejsze kupki, chyba tez troche dokuczał brzuszek,
      po paru dniach unormowalo sie; jak sa klopoty brzuszkowe, to mozna zmniejszyc
      dawke i stopniowo zwiekszac do ilości zaleconej - zapytaj lekarza;
      troche dziwne, ze lekarka tak od razu przepisala lek bez wynikow badania krwi;
      jak ustaliła dawke? czy przepisala tez wit B6 i kwas foliowy?
      a o pobieraniu krwi poczytaj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=41985428&a=42000892
      • kubona Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 18:16
        mój syn brał ferrum przez 4 miesiące - kuracja trwa długo bo musza się
        uzupełnić zapasy żęlaza więc jeśli faktycznie maluch ma anemię to nastaw się na
        długi czas podawania. tolerował dobrze, po kilku pierwszych dawkach były
        wymioty, potem przeszło. kupy bez zmian, plamy spierają się rewelacyjniesmile nie
        ma wpływu na ząbkowanie bo nie powoduje przebarwień. jednak jeśli wyniki krwi
        będa dobre to skonsultuj się z innym pediatrą, acha, waga nie ma tu nic do
        rzeczy mój synek zawsze przekraczał siatkę centylowa jeśli chodzi o wage i
        anemię miał dośc znaczną
    • b.bujak Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 18:24
      a skierowanie na analize moczu dostałas? bo tez by sie przydało sprawdzic...
      • mamaagalki Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 18:34
        dostałam skierowanie również na badanie moczu.to jednak mnie tak nie przeraża
        (raz już "łapałam" siuśki),ale ta krew to dla mnie koszmar!kwas foliowy doktor
        przepisała,natomiast wit.B6 nie.dzięki za odpowiedź na moje pytania.
        pozdrawiam!
    • ninkasz Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 20:03
      zelazo slabo sie wchlania dlatego przyjmuje sie je przez dluzszy czas. zeby
      lepiej sie wchlanialo podaje sie jeszcze wit. b6 i kwas foliowy. ja synkowi
      dawalam ferrum lek w syropie cebion multi i kwas foliowy. nie mial po tym
      zadnych problemow z zaparciami (kupa nawet nie zmienila barwy) ani z
      brzuszkiem. ale moze to dlatego ze podawalam mu z zalecenia lekarza przez caly
      czas najmniejsza zalecana dawke (2,5 ml). ale to dziwne ze lekarz kazal ci od
      razu podawac bez czekania na wyniki badan. to po co w takim razie w ogole je
      zlecal skoro od razu wie lepiej?
      • mamaagalki Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 20:23
        właśnie tak mnie to wszystko skołowało,że sama już nie wiem,co o tym myśleć.fakt
        jest taki,że Mała ostatnio mało je.przed powrotem do pracy starałam się
        przyzwyczaić ją do nowych posiłków,ale ona ciągle preferowała pierś.teraz przez
        8 godzin nie ma szans na pocyckanie,a dodatkowo większość zupek,deserków i
        kaszek odrzuca-pluje,zaciska usta.do mojego powrotu mało co zje i tak już to
        trwa od miesiąca.zauważyłam,że zeszczuplała(zrobiła się długa i chuda) a
        dodatkowo ma takie dziwne oczka-jakby podkrążone.myślę,że te wyniki nie będą
        najlepsze...
    • iws Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 20:07
      dziwne... nasza córcia przybrała na wadze przez 1,5 miesiąca tylko 410 gram i
      lekrz nie widział nic niepokojącego. a dziś byliśmy na szczepieniu. powiedział
      tylko, że teraz to już będzie wolniej przybierać, no i dziecko więcej się rusza
      (ma skonczone 7 miesięcy i właśnie zaczęła się turlać).
      z tego co wiem, to dzieci często mają anemię w tym wieku, dlatego od około 6
      miesiąca rozszerza się dziecku dietę aby uzupełnić niedobory witamin i żelaza.
      dlatego ważne, żeby np. kaszki były wzbogacone w żelazo.
      czy ten lekarz nie przesadza? oczywiście, badania zawsze warto zrobić ale nie
      martw się niepotrzebniesmile
    • amelia_s Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 21:05
      Nasza córeczka ma 13 miesięcy i waży ok 8400.
      Lekarze nie robią z tego problemu, bo przybiera na wadze.
      Jak była malutka to podawaliśmy ferrum, ale nie bylo poprawy. Bardzo nam
      pomogła homeopatia.
      • lisabette Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 23:25
        amelia_s napisała:

>> Jak była malutka to podawaliśmy ferrum, ale nie bylo poprawy. Bardzo nam
        > pomogła homeopatia.
        A co konkretnie ?

Moja córka (2 miesiące i 10 dni)raczej kiepsko reaguje na Ferrum, zaczęlismy od
        dawki 0,5 ml 2x dziennie (w ubiegły wtorek), teraz jesteśmy przy 0,75 ml.
        Zwiększam powoli, bo ona cierpi na bóle brzuszka i sporo ulewa, nawet 2 godz.
        po jedzeniu.
        Ferrum podajemy z kropelkami Cebion, a dodatkowo 1 x dziennie podaję wit.B6 i
        Folik (po pół tabletki).
    • niuniaspadi Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 23:06
      A po co wit B6 i kwas foliowy?
      Córka od 2 tyg bierze Ferrum i lekarka nic nie mówiła o tych witaminach.
      • alicyjka11 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 23:16
        Ja również mam przepisany Ferrum Lek ,wit B6,cerutin,cerutin multi.Dawałam
        córce(3 m-ce)przez około tydzień ale miała straszną biegunkę.Przestałam,zeby
        zobaczyć czy to od tego i rzeczywiscie ustała.Teraz nie daje jej nic.Karmię
        piersią i lepiej się odzywiam.Za jakiś czas zrobię jej jeszcze raz badanie
        krwi.Zobaczę czy się poprawiło.Ponoć w 3,7 i 9 m-cu dzieci maja fizjologiczny
        spadek hemoglobiny.
    • lisabette Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 07.06.06, 23:28
      mamaagalki napisała:

>Boję się tego pobierania krwi ...

Znajdź przychodnię, gdzie pobierają z paluszka, mojej córci pobierali z główki -
      myślałam, że mi serce pęknie, na kontrolne badanie już damy paluszek (no, na
      pewno też będzie płacz, ale już nie wygląda to tak strasznie).
      • guruburu Kaszki... 08.06.06, 07:21
        Akurat smile
        Kaszki wzbogacone w zelazo moga utrudnic przyswajanie zelaza z mleka matki.
        Zelaza w mleku matki jest, to prawda, niedużo, ale przyswaja się najlepiej ze
        wszystkich źródeł żelaza.
        Próbuj podawac produkty bogate w żelazo - mięso i np. suszone owoce - morele
        (namoczyć czy podgotować w wodzie, jak na kompot) razem z pokarmami bogatymi w
        wit C, która wspomaga wchłanianie zelaza.
    • cyganka0 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 12.06.06, 00:03
      Witam, Ja rowniez podaje synkowi ten lek oraz cebion multi i kwas foliowy.
      Mateuszek zaczal ulewac, nawet jakis czas po jedzeniu dodatkowo czasami ma
      straszne gazy. A mnie dobijaja te plamy od tego leku (mimo ze spieralne). Mimo
      wszystko bierzemy dalej sad
    • mac58 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 12.06.06, 08:04
      mój mały bierze ferrum + dodatki od marca Juz widać poprawę bo byliśmy na
      badaniach Za tydzień kończymy kurację i zobaczymy czy naprawdę poskutkowało Z
      tego co się orientuję to krwi na żelazo nie pobiera się z paluszka ( na
      morfologię tak) - przynjmniej w naszej przychodni tak jest. I WAŻNA UWAGA
      ferrum nie podaje się przy biegunce
      Aha i wcale nie myśl że to Twoja wina bo wróciłam do pracy!Nie zadręczaj się bo
      na pewno jesteś wspaniałą mamą a takie problemy zdrowotne mogą się zdarzyć
      każdemu dziecku. Pozdrawiam serdecznie
    • pentelka5 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 12.06.06, 13:00
      Pocieszę Cię - mój syn ma 6,5 miesiąca i waży 7 kg. Jest po prostu z tych
      szczuplejszych i już. Poza tym starsze niemowlaki przybierają już wolniej. No
      ale co lekarz to inna teoria, nastraszą bidną mamę i niech się sama martwi.
      Myślę że twoje dziecko ma prawidłową wagę!

Teraz a propos żelaza. Mój syn tez dostawał Ferrum Lek przez 6 tygodni (tyle
      ponoć trwa kuracja). Przez pierwszy tydzień było to 2 x 1,5 ml a potem 2 x po
      2,5 ml. Odstawiliśmy jeszcze przed wizytą kontrolną, bo po 5 tyg. zaczął robić
      zielone kupki i miał zatwardzenia. A pobierania krwi się nie bój, pielęgniarka
      nakłówa paluszek i zbiera kropelki do takiej małej pipetki. No troszkę dziecko
      płacze, ale nie jest to jakiś straszny zabieg wink.
      I nie obwiniaj się, że przez powrót do pracy dziecko być może ma anemię!!!! To
      jest naturalny spadek żelaza, bo skończyło się to od mamy. Nie wiem czy karmisz
      piersią czy mieszanką, ale jeśli piersią to dawaj dziecku kaszki wzbogacane
      żelazem. Możesz je robić na wodzie jeśli nie chcesz dawać sztucznego mleka.
      TRZYMAJ SIĘ!!! Na pewno jesteś wspaniałą mamą!!!
    • gmagda5 Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 28.08.06, 10:07
      A jak z ząbkami po ferrum lek , ciemnieją?
    • emma_euro_emma Re: Anemia???-żelazo Ferrum Lek 28.08.06, 12:55
      Wiesz co, wstrzymaj się z tym żelazem, dopóki wyników nie będziesz miała. To
      wcale nie jest taki niepokojąco mały przyrost wagi.
      Mój synek miał anemię (też jak wróciłam do pracy, ale nie martw się - to zbieg
      okoliczności), w ogóle nie przybrał na wadze przez 1,5 m-ca i dostawał Ferrum
      Lek przez 6 tygodni (+ wit. C, bo podobno dzięki niej żelazo lepiej się
      wchłania). Potem okazało się, że przytył, więc przestał brać. Ale ostatnio
      byliśmy u pediatry i okazało się, że schudł kilogram, zrobiono mu morfologię i
      znowu anemia wróciła. Teraz pewnie też będzie dostawał Ferrum Lek.
      Pytałam się lekarki, lek ten nie powoduje zatwardzenia, wręcz przeciwnie. Kupki
      u nas były czarne.
      Krew zawsze pobierana była z wierzchu dłoni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka