maretta111 11.06.06, 21:36 U mojej córci 1,6 podczas rutynowych badań wyszło, że ma podwyzszony AspAT, zamiast max 31 ma 49,46 co to oznacza, Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammutka Re: AspAT 12.06.06, 20:34 oznacza to, że ma problem z wątrobą - to wynik jednej ze standartowych prób watrobowych - warto zrobic badania np w kierunku HCV i innych schorzeń wątroby - jednak wynik nie jest az tak bardzo podniesiony - nie ma jeszcze powodu do niepokoju - najlepiej zapytac lekarza bo w połączeni z innymi wynikami badań może dawac różne choroby.. Odpowiedz Link Zgłoś
anita_bm Re: AspAT 13.06.06, 08:12 U mojej córki w wieku 12 miesięcy Aspat wynosił 51. Lekarze mówili, że u małych dzieci wartości te są często podwyższone, ale zalecili powtórne wyniki przy okazji. Miałam już kiedyś skierowanie, ale jakaś durna laborantka zamiast tego wyniku (alat, aspat) porobiła inne. I tak się złożyło, że jeszcze wyników nie powtarzałam. Czekam aż będzie miała zlecone badanie hormonów. Przy okazji kłucia porobię resztę podstawowych wyników. W między czasie okazało się też, że ma lamblie. One również mogły wyniki podwyższyć. Alat też miała nieco podwyższony. Zobaczymy, pewnie najdalej za miesiąc będę znała wyniki. Oby były niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
inap Re: AspAT 14.06.06, 09:06 Ja wiem tylko tyle, że podwyższone wartości moga być w chorobach watroby ( ale wtedy razem z podwyższonym ALAT) i mięśnia sercowego. Ale czy to sa u dziecka wartości, którymi trzeba by się przejmować ? Nie wiem. U dorosłych taki poziom się kontroluje, bo takie podwyższenie (dla dorosłego nieduże) może wymikać z granicy błędu tego badania (podobno do 30%)i tylko jeśli utrzymuje się podwyższony to szuka się przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: AspAT 14.06.06, 10:27 Dziękuję za wszelkie informacje, robiłam jej USG wątroby i wszystko jest dobrze wiec, co to za podwyższenie to nie wiem, za jakiś czas powtórzę jej wynik i też myslę, by zrobić badanie na lambie. Jeszcze raz dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś