11.06.06, 21:36
U mojej córci 1,6 podczas rutynowych badań wyszło, że ma podwyzszony AspAT,
zamiast max 31 ma 49,46 co to oznacza, Dziekuję
Obserwuj wątek
    • maretta111 Re: AspAT 12.06.06, 20:01
      nie wierzę ,ze nic nikt nie wie
      • mammutka Re: AspAT 12.06.06, 20:34
        oznacza to, że ma problem z wątrobą - to wynik jednej ze standartowych prób
        watrobowych - warto zrobic badania np w kierunku HCV i innych schorzeń wątroby -
        jednak wynik nie jest az tak bardzo podniesiony - nie ma jeszcze powodu do
        niepokoju - najlepiej zapytac lekarza bo w połączeni z innymi wynikami badań
        może dawac różne choroby..
    • anita_bm Re: AspAT 13.06.06, 08:12
      U mojej córki w wieku 12 miesięcy Aspat wynosił 51. Lekarze mówili, że u małych
      dzieci wartości te są często podwyższone, ale zalecili powtórne wyniki przy
      okazji. Miałam już kiedyś skierowanie, ale jakaś durna laborantka zamiast tego
      wyniku (alat, aspat) porobiła inne. I tak się złożyło, że jeszcze wyników nie
      powtarzałam. Czekam aż będzie miała zlecone badanie hormonów. Przy okazji
      kłucia porobię resztę podstawowych wyników. W między czasie okazało się też, że
      ma lamblie. One również mogły wyniki podwyższyć. Alat też miała nieco
      podwyższony. Zobaczymy, pewnie najdalej za miesiąc będę znała wyniki. Oby były
      niższe.
    • inap Re: AspAT 14.06.06, 09:06
      Ja wiem tylko tyle, że podwyższone wartości moga być w chorobach watroby ( ale
      wtedy razem z podwyższonym ALAT) i mięśnia sercowego. Ale czy to sa u dziecka
      wartości, którymi trzeba by się przejmować ? Nie wiem. U dorosłych taki poziom
      się kontroluje, bo takie podwyższenie (dla dorosłego nieduże) może wymikać z
      granicy błędu tego badania (podobno do 30%)i tylko jeśli utrzymuje się
      podwyższony to szuka się przyczyny.
      • maretta111 Re: AspAT 14.06.06, 10:27
        Dziękuję za wszelkie informacje, robiłam jej USG wątroby i wszystko jest dobrze
        wiec, co to za podwyższenie to nie wiem, za jakiś czas powtórzę jej wynik i też
        myslę, by zrobić badanie na lambie. Jeszcze raz dziekuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka