aviance 29.06.06, 14:30 Ostatnio moja 6 latka miała pobieraną krew z palca (morfologię).Czy badanie OB też można wykonac na krwi z palca? I jeszcze jedno: czy nawet u dzieci morfologię i OB trzeba wykonywac na czczo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anatemka Re: Pobieranie krwi-pytanie 29.06.06, 14:33 morfologii i OB nie musowo na czczo. Wiem, że są probówki do pobierania OB mikrometodą, ale na żywo ich nigdy nie widziałam. Musisz zapytać w laboratorium czy takie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
kk1962 Re: Pobieranie krwi-pytanie 29.06.06, 14:59 A gdzie sie udalo zrobic morfo z palca? Ja obdzwonilam pol Wwy i nic. A zalezy mi. Na razie klujemy zyly. Nie wiem czy OB mozna z palca. Morfologia ani OB nie musza byc na czczo. Moje obie ciaze (troche powiklane) byly prowadzone w USA, i kazali mi przyjsc na czczo tylko raz, zeby zrobic krzywa cukrowa. Tak samo u mojej leczacej sie od sierpnia corki. Na czczo cukier, reszta kiedykolwiek w ciagu dnia. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
aviance Re: Pobieranie krwi-pytanie 29.06.06, 15:04 Jestem z Wrocławia i też byłam zaskoczona tym że krew pobrano z palca bo telefonicznie uprzedzano mnie że będzie z żyły. Z małą był mąż i nie pytał dlaczego panie tak zdecydowały. Był to duży komfort dla dziecka. Co ciekawe panie twierdziły że musi by na czczo, więc już nic z tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Pobieranie krwi-pytanie 29.06.06, 15:06 bo do badań nalezałoby być na czczo. Ale o ile śniadanie zmieni coś w próbach wątrobowych, h. tarczycy, cholesterolu, cukrze etc, tak w morfologii zmiany w wynikach drastyczne nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: Pobieranie krwi-pytanie 29.06.06, 15:28 morfologia -zaleca się na czczo lub co najmniej 2 godziny po lekkim sniadaniu.Ob nie musi być na czczo.OB mozna zrobić z palca(mikrometoda),malutko probóweczka z jasnofioletowym korkiem.Potrzebne oczywiście specjalne rurki do mikrometody stąd pewnie nie wszystkie laboratoria wykonują. Odpowiedz Link Zgłoś
aviance Dzięki za odpowiedzi. 30.06.06, 14:31 Zgadza się- mała miała pobieraną krew mikrometodą bo pamięta fiolkę z czymś fioletowym. Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia w sprawie OB. Odpowiedz Link Zgłoś