Dodaj do ulubionych

krztuszenie-jak reagować

03.07.06, 10:24
mój 14 miesięczny synek wczoraj zakrztusił się jedzeniem. zrobił się czerowny
a później siny. jedyne co przyszło mi do głowy to szybko podniosłam mu rączki
do góry i przechyliłm lekko do przodu. po chwili krztuszenie ustało a ja
byłam zlana potem i w potwornym strachu co by było gdyby .... czy możecie mo
poradzić jak reagować w podobnych przypadkach - oczywiście poza tym, żeby nie
panikować (co chyba jest najtrudniejsze), czy podniesienie rączek pomaga, czy
jest wystarczające a może są jakieś inne sposoby? poradźcie
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: krztuszenie-jak reagować 03.07.06, 10:33
      mojemu utknął miśkopt w gardle - mały zrobił się purpurowy i nie mógł tchu złapać - więc odwróciłam dziecko by było główką trochę niżej niż nóżki i zaczęłam mu ugniataćjedną ręką brzuszek jednocześnie stukając drugą w plecki i pomogło - wypadł. Ale ręce mi się potem ze 2 godz trzęsły uff
    • mmala6 Re: krztuszenie-jak reagować 03.07.06, 10:45
      Mojemu pomaga podniesienie raczek do gory i wlasnie pochylenie i poklepanie po
      pleckach.Jak byl mniejszy to go odwracalam do gory nogami, teraz jest za wielki
      zeby go tak chwycic.
    • moreno500 Re: krztuszenie-jak reagować 03.07.06, 10:58
      dopóki da się podnieść dziecko należy je położyć na swoim ręku głową w dół pod
      kątem ok.45 st i klepac w plecki. jeśli już jest za duże, aby je przytrzymac
      jedną ręką należy stanąć z tyłu, objąć obiema rękami i nacisnąć na brzuch tak
      pod przeponą. wtedy wydychane powietrze wypchnie ciało obce. poszukajcie info
      na temat pierwszej pomocy, tam będzie wszystko opisane z rysunkami, bo pewnie
      mnie ciężko zrozumiećsmile
    • adanis pierwsza pomoc: 03.07.06, 11:29
      jesli kaszle to zostaw, to naturalny sposob oczyszczenia drog oddechowych.Jesli
      nie potrafi kaszlec lub oddychac, to przeloz dziecko glowa w dol 60°,podeprzyj
      podbrodek, uderzaj nadgarstkiem wolnej reki pomiedzy lopatki dziecka.
      U dziecka pow.1 roku -stan za dzieckiem i obejmij je ramionami za pas.Kciuk
      jednej reki oprzyj o srodek brzuszka,nieco powyzej pepka a ponizej wyrostka
      mieczykowatego.Przyloz druga reke do pierwszej i uciskaj szybkimi ruchami az
      cialo obce wypadnie z ust lub dziecko normalnie zacznie oddychac.

nie zycze nikomu takich sytuacji ale takie informacje sa potrzebne.pozdrawiam
      • muuunia Re: pierwsza pomoc: 03.07.06, 12:14
        dzięki za wszyskie porady. mam nadzieje, że następnego razu nie będzie choć kto
        wie - mały ostatnio wpycha wszystko (a najchętniej kamienie) do buzi więc nigdy
        nic nie wiadomo. jeszcze raz wielkie dzięki. wczorajszy dzień wspominam jako
        koszmar.
    • kacha110 Re: krztuszenie-jak reagować 03.07.06, 17:54
      głowa w dół i klepac, ale tak porzadnie, miedzy łopatkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka