Dodaj do ulubionych

koarktacja aorty

21.07.06, 10:10
Witam wszystkich! Nasz Franuś w lutym przeszedł operację w CZD. Na razie
wszystko jest w porządku, ale chcielibyśm zacząć mierzyć mu sami ciśnienie.
Nie wiemy jaki wybrać ciśnieniomierz. Może ktoś ma podode doświadczenia i może
pomóc?
Obserwuj wątek
    • gwiazdeczka69 Re: koarktacja aorty 21.07.06, 11:10
      witam! ja po drugiej operacji musiałam mierzyc cisnienie krwi(ze wzgledu ze
      brałam leki na obnizenie cisnienia-tego wymaga moja wada)mierzyłam przez 8 lat
      (od 10 do18 roku zycia) moje spostrzezenia zwiazane z pomiarami cisnienia sa
      takie:
      -nalezy pracowac tylko na jednym aparacie bo gdy mi sie cos działo (np.
      krytyczne spadki cisnienia krwi podobne do napadow anoksemicznych u małych
      dzieci) a nie miałam swojego cisnieniomierza to inne wskazywały takie wartosci
      ktore nie dawały mi pełnego obrazu tego co sie ze mna dzieje i czy wartosci nie
      sa np. zawyzone
      -nie jestem zdania zeby mierzyc jak człowiek jest uspokojony i wyciszony
      poniewaz to ma odzwierciedac nasz stan w konkretnej chwili a nie sztuczie
      wymuszonym spokoju
      -dla osob z cisnieniem niskim (lub przyjmujacych leki je obnizajace)najlepsze
      sa cisnieniomierze nadgarstkowe bo np. na innych(typu pompka i słuchawka ) nie
      mozna było nic wysłuchac
      -ogolnie małym dzieciom zaleca sie stosowanie cisnieniomierzy nadgarstkowych
      • gwiazdeczka69 Re: koarktacja aorty 21.07.06, 11:21
        ja mam aparat, ktory słuzy mi juz 10 lat i jest wg mnie swietny!firma: OMRON
        model:HEM-61 R1
        i taka rada na koniec: zeby nie dac sie zwariowac (bo tez przez to przeszłam)
        jesli nic powaznego sie nie dzieje a jest to np. chwilowe zachwianie cisnienia
        np. po krotkim spacerze, lekkim zmeczeniu to nie mierzyc co chwile bo wiadomo
        ze wtedy cisnienie bedzie np. wyzsze aparat jest po to zeby nam słuzył pomoca a
        nie by był sparwca naszgo uzaleznienia abysmy bez niego nie mogli normalnie
        funkcjonowac pozdrawiam
        • konefka29 Re: koarktacja aorty 21.07.06, 11:40
          Poczatkowo kupilam taki cisnieniomierz z pompka, ale jaki jest problem zmierzyc
          niemoleciu takim cisnieniomierzem, to mozna sie domyslic. Takie dziecko nie
          polezy chwile nieruchomo, a bez tego nie da sie zmierzyc. Kupilismy wiec zwkly
          elektroniczny nadgastkowy dla doroslych i nim mierzymy. W CZD powiedzieli, ze
          taki aparat jest ok. Zuza tez jest po koarktacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka