Dodaj do ulubionych

bóle głowy u dziecka

09.08.06, 22:46
witam
nasze dziecko( 9 lat) miewa bóle głowy ( od kilku lat ).czasami bywaja one
jednostronne ,czasami ból skupia sie po obu stronach, czasem na czubku
głowy...,niekiedy raz w miesiacu ,niekiedy co pare dni...nie ma reguły...
synek skarzy sie na ból od kilku lat...
Po Panadlolu lub Ibufenie , ból ustaje.
dwa lata temu zrobilismy mu tomograf komputerowy głowy i wszystko było OK ,
nie wiem jednak czy badania nie powtórzyc??

czy to normalne,ze dziecko boli głowa? mamy jeszcze młodszego syna i ten
nigdy nie skarzył sie na ta dolegliwośc...
prosze o jakies rady bo z naszym lekarzem pediatra niestety nie da sie zwykle
porozmawiac , straszne niedostepny mezczyzna...
pozdrawiam
tomasz
Obserwuj wątek
    • doda2004 Re: bóle głowy u dziecka 09.08.06, 22:56
      jak dla mnie to są bóle migrenowe, ja miewam takie od wielu lat, raz
      wylądowałam w szpitalu i badania tez nic nie wykazały,u mnie zaczeło się gdy
      byłam nastolatką ale słyszałam że dzieci tez to mają
    • twarz2 Re: bóle głowy u dziecka 09.08.06, 23:35
      Dla świętego spokoju ja bym powtórzyła badanie - lepiej tak niż potem żałowac.
      Jeżeli lekarz taki niedostępny to może warto spróbowac z innym - w końcu nie
      jeden lekarz na świecie.
      Szkoda dziecka - jezeli można mu pomóc to trzeba szukać do upadłego. Ktos w
      końcu postawi diagnoze.
    • renata20 Re: bóle głowy u dziecka 10.08.06, 06:42
      Na początek sugeruję zmianę pediatry, bo to nie jest normalne, że z lekarzem
      nie da się rozmawiać. Potem robienie po kolei wszystkich dostępnych badań
      łącznie z tomografem, nie zaszkodzi, a może pomoże? Polecam wizytę u dobrego
      okulisty - bóle głowy u dzieci bardzo często związane są właśnie z oczami - od
      zwykłej wady wzroku, po naprawdę poważne schorzenia, to samo laryngolog - mogą
      być zatoki.
      I pozostaje jeszcze jedna możliwość, najmniej akceptowana przez nas dorosłych,
      a w przypadku dzieci podobno wyjątkowo częsta - czyli wymyślony ból. Tak miała
      moja koleżanka z pracy. Jej synek ciągle płakał, że boli go główka, były
      tabletki przeciwbólowe, setki badań i nic - wszystko OK. W końcu pediatra
      zasugerował, żeby zamiast przeciwbólowych podać dziecku wit. B - i ból też
      przechodził tak jak po przeciwbólowych, a nawet szybciej, bo to
      były "specjalne" tabletki tylko dla niego, które zapisała mu Pani doktor.
      Pamiętam jak zapytałam, dlaczego akurat wit. B - "bo takiej wcześniej nie brał
      i nigdy nie widział na oczy" - placebo - małe oszustwo - skuteczne lekarstwo.
      Ale najważniejsze - najpierw badania - potem inne próby. Pozdrawiam
      • kamdam Re: bóle głowy u dziecka 10.08.06, 15:09
        witam
        moj 8 letni syn tez ma takie bole glowy i okazalo sie ze to zatoki i niemozna
        nic z tym zrobic bo ma skrzywiona przegrode nosowa i caly czas z jednej dziurki
        leci mu katar ale laryngolog powiedziala ze wyprostowac mozna dopiero gdy
        przestanie dojrzewac czyli ok 17 lat a tym czase podawac leki przeciwbolowe i
        oprozniac nos aby mu nic nie zalegalo tam. moze powinnas wybrac sie z dzieckiem
        do laryngologa pozdrawiam.
        • 5_monika Re: bóle głowy u dziecka 10.08.06, 15:11
          dla mnie to nie jest wytłumaczenie "krzywa przegroda", ja też mam krzywą, jak
          wiele osób, a nic mi nie leci z nosa.Oczywiście tam gdzie jest węższa jak mam
          katar trudniej opróżnić, ale nic poza tym.
          pozdr
    • ma.pi Re: bóle głowy u dziecka 10.08.06, 21:55
      Moj syn teraz juz 11-sto letni ma bole glowy gdzies od 5 roku zycia. Ma
      migreny. Lekarstwa na to nie ma, moze w okresie dojrzewania mu przejdzie. Nam
      pomaga dieta, po prostu sa produkty, ktorch ludzie cierpiacy na migreny powinni
      unikac.

Pozdr.
    • ela2222 Re: bóle głowy u dziecka 10.08.06, 23:08
      Nasz syn miał bóle głowy i pediatra najpierw podejrzewała migrenę jednocześnie
      zaleciła pomiar ciśnienia krwi -specjalne rękawki dla dzieci- potem wyszła
      alergia,więc najprawdopodobnie przyczyną bóli był zatkany nos.Terza już nie
      skarży się na ból głowy
    • alpepe Re: bóle głowy u dziecka 11.08.06, 11:19
      jeśli dziecko jest ambitne, inteligentne i wrażliwe, to w ciemno można postawić
      diagnozę bóle migrenowe. Nie napisałeś nic, czy dziecko ma koszmary senne, czy
      lunatykuje, jaką ma dietę, czy je dużo pomidorów, sera żółtego, czekolady itp.
    • 100krotka9 Re: bóle głowy u dziecka 11.08.06, 14:15
      No to współczuję maluszkowi i Wam.
      Jestem osobom, która cierpi na bóle głowy od ponad 18 lat i coś wiem o tym.
      Po pierwsze co powinniście zrobić to pójść do dobrego lekarza i zrobić zdjęcie
      rentgenowskie i sprawdzić czy nie ma zmian w kręgosłupie jeśli są np. w odcinku
      szyjnym to mały stres będzie powodował napięcie mięśni a to ból głowy.
      Po drugie dziecko może mieć niskie/wysokie ciśnienie i każda zmiana ciśnienia
      bedzie powodowała ból głowy.
      Ja na waszym miejscu wybrabym się do osoby - lekarza która zajmuje się TERAPIĄ
      MANUALNĄ KRĘGOSŁUPA to naprawdę pomaga. Jeżeli jesteście ze sląska to mogę
      podać wam bardzo dobry namiar na taką osobę lub na bardzo dobrego lekarza
      neurochirurga. Jeśli nie to zastanówcie się czy się do takiej osoby nie udać
      ale najpierw sprawdźcie tę osobę.
      A jeśli chodzi o migreny to ja w to nie wierzę.
      Jeszcze jedno co do badań jeśli była robiona tomografia głowy to powinna być
      też robione USG, EEG i rentgen kręgosłupa.

powodzenia 100krotka
      Ps. jeśli chcecie wiedzieć coś wiecej to chętnie odpowiem na gg 4315930
      • magda270519761 Re: bóle głowy u dziecka 11.08.06, 20:25
        Moja córka też tak ma od paru lat+wymioty , leżała w szpitalu , też stwierdzili
        niby migrene , ale na 100% pewni nie byli, wszystkie badania miała ok., może to
        wzrostowe sprawy , moja panna jest bardzo wysoka i szczupła.podczas takiego
        ataku podaje jej aviomarin i czopek pyralgine.Ma 11 lat.
      • ola9968 Re: bóle głowy u dziecka 11.08.06, 22:28
        Ja jako dziecko miałam straszne bóle głowy trwało to kilka lat-okazało się że
        miałam bóle wzrostowe. Jedne dzieci bolą bardzo nogi,ręce- mnie bolała głowa.
        • tomasz321 Re: bóle głowy u dziecka 29.08.06, 20:25
          SERDECZNIE WSZYSTKIM dziekuje za odpowiedzi i rady!!!!!!
          dawno tu nie zagladałem ,co spowodowane jets brakiem czasu .
          wybieramy sie do lekarza.ból znowu po 23 dniach wystapił , al dzis tylko na 20
          min. w okolicach skroni , po obu stronach.przedtem skarżył sie na ból winnym
          miejscu.sam juz nie wiem...
          dziekuje raz jeszcze.
          pozdrawiam
          tomasz
          • marzanna07 Z własnego doświadczenia 29.08.06, 20:54
            Jako dziecko miałam częste i bardzo silne bóle głowy. Straszne, bez tabletki
            nigdy nie przechodziły. Miałam też problemy, o których nikomu nie mówiłam.
            Gdy, już jako dorosła osoba z pomocą psychologa zdołałam sobie z tymi
            problemami w dużej mierze poradzić, bóle głowy minęły, podobnie jak
            nadciśnienie, które podobno jest wrodzone i nieuleczalne...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka