Dodaj do ulubionych

cystografia a badanie moczu

03.09.06, 20:18
kochane mamy moja córcia maiała ok 6tyg temu zum, jutro mamy wyznaczoną
cystografię, niestety nie wiem czy ją zrobią bo mała w badaniu ogólnym moczu
ma znikome ślady białka, leukocyty 8-10 wpw, erytrocyty 0-2 wpw, oraz
bakterie śladowe, może któraś z was wie czy przy takich wynikach wykonują to
badanie, czy te wyniki są w normie, czy znowu coś się przyplątało, napomnę
jeszcze ,że dziecko bierze profilaktycznie furaginę, bardzo proszę o pomoc,
pozdr.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 03.09.06, 20:23
      Zalezy jaki szpital.
      Sa szpitale i lekarze, ktorzy ZAWSZE wykonaja badanie - bo przeciez badanie musi wykonane po to, by zdiagnozowac dziecko, a skoro jest chore i ma zakazenie to nei zawsze mozna czekac.
      Robilas moze posiew???
    • mami7 Re: cystografia a badanie moczu 03.09.06, 20:29
      Trudno powiedzieć, bo ten wynik jest raczej ok, ale do powtórzenia badanie. U dziewczynki, leukocyty mogą się mieścić właśnie w 10, więc teoretycznie może być ok. Ślad białka może się zdarzyć, tyle erytrocytów też, śladowe bakterie są ok również. Bez posiewu trudno coś powiedzieć. A jakie jest pH?
      Normalnie, to ja bym powtórzyła na spokojnie badanie, a w takiej sytuacji musisz się zdać na lekarza. Jesli zleci cystografię, czy teraz, czy kiedyś, pamiętaj, że dziecko powinno dostać po badaniu Furaginę w dawce leczniczej na kilka dni.
      Generalnie robi się dzieciom cystografię, jak wyniki nie są idealne, w osłonie antybiotyku. Często jest tak, że niestety trudno u niektórych dzieci osiągnąć stan bez infekcyjny, tak, żeby wykonac badanie.
      Pozdrawiam
      • frodolin Re: cystografia a badanie moczu 03.09.06, 20:49
        pH jest 5,5 wię chyba ok, wszystkie inne parametry są ok, pozdr.
        • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 03.09.06, 20:55
          Moje dziecko wlasnie ma piekielnie powazna infekcje - leukocytow 500, erytrocyty i bialkow moczu, a pH.. 6 wink Tak wiec praktycznie super.
          Wiec to nie oznacza dokladnie nic.
    • antonina_74 Re: cystografia a badanie moczu 03.09.06, 23:19
      U nas zrobili cystografię przy leukocytach 4-6-8 wpw - i dobrze bo cystografia
      wykazała że refluks się już wyleczył a te leukocyty były nie wiadomo skąd. Zrób
      posiew bo te leukocyty są na granicy normy, może się zaczynać infekcja a może
      być odparzona czy niedokładnie zdezynfekowana pupa przed pobieraniem moczu -
      posiew Ci wyjaśni czy coś jest czy nie.
    • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 05.09.06, 00:16
      Przed cystouretrografią mikcyjną konieczne jest wykonanie posiewu moczu.Badanie
      CUM wykonane może być wyłącznie wtedy,gdy posiew moczu jest ujemny.
      • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 05.09.06, 07:41
        Nieprawda. Lekarz ze szpitala na NIeklanskiej potwierdza, iz wielokrotnie wykonywali cystografie, gdy posiew nie byl jalowy w sytuacji, gdy niestety nei dalo sie wyleczyc epizodow ZUM.
        • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 01:11
          Nie masz racji.Wykonanie badania inwazyjnego układu moczowego przy dodatnim
          posiewie moczu jest błędem w sztuce lekarskiej; może mieć poważne konsekwencje.
          • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 08:12
            Co wiec zrobic z dziecmi, ktore maja przewlekle zakazenia ukladu moczowego, a ktore nie dadza sie z roznych powodow wyleczyc?
            Oczywiscie robienie na wariata cystografii, gdy dziecko ma zakazenie moze skutkowac przeniesieniem zakazenia w gorne odcinki drog moczowych.
            Niestetty zycie pisze swoje scenariusze i naprawde sa lekarze, ktorzy mimo zakazenia MUSZA po prostu badanie wykonac, mimo to, iz TY napisalas, ze jest to bledem w sztuce. Ja tego za blad bym nie uznala, bo zalezy to od bardzo szczegolnego przypadku i sytuacji, a takze i STANU, w ktorym jest dziecko
            • magdamroziuk Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 13:53
              Nasz nefrolog (z CZD) mówił to co madziulec, że czasem wykonują mimo infekcji.
              To badanie dużo wnosi w wiedzy o chorobie dziecka, a zresztą posiewy z moczu
              łapanego w domu, często do woreczkó, nie zawsze są wiarygodne.
              • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 16:37
                Moczu,z którego ma być wykonany posiew,nie pobiera się do woreczka.
                • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 16:58
                  ha. Wiesz ile matek / rodzicow pobiera do woreczka? I zeby bylo smieszniej w
                  szpitalach, gdzie dziecko przebywa na leczeniu z ZUM rowniez pobiera sie za
                  pomoca woreczka...
            • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 16:36
              W sytuacjach,które są wyjątkowe,schemat postępowania również jest wyjątkowy(w
              przypadku przewlekłych infekcji dróg moczowych-wykonanie CUM pod osłoną
              antybiotykową).Sytuacje takie należą jednak do rzadkości.Moja odpowiedź
              dotyczyła sytuacji standardowej.
              • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 16:57
                Nie jest wtedy pod oslona antybiotykowa, wystarcza chemioterapeutyki jakoleki
                podawane w terapii ciaglej.
                • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 16:14
                  Jako osłona musi być podany lek,na który są wrażliwe bakterie.Wypowiadam się w
                  tym wątku,ponieważ posiadam potrzebną wiedzę.W innej sytuacji napisałabym,że
                  wydaje mi się, słyszałam, nie odważyłabym się jako laik pisać,że coś jest tak,a
                  nie inaczej. Przy okazji,czy wiesz jaka jest różnica między antybiotykiem,a
                  chemioterapeutykiem?
                  • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 16:21
                    Czyli jednak mozliwe jest wykonanie cystografii, gdy dziecko ma bakterie w moczu????

BTW laikiem nie jestem. Pozdrawiam.
                    • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 16:55
                      Proponuję przeczytać jeszcze raz moje posty bardzo powoli. I proszę o odpowiedż
                      na moje pytanie.
                      • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 18:22
                        Laikiem wbrew pozorom nie jestem, bo procz tego, ze matka, ktora prawei poltora
                        roku stara sie wyleczyc dziecko z refluksu to dodatkowo osoba prowadzaca strone
                        o wadach i chorobach zwiazanych z ukladem moczowym.
                        Tak wiec nie na miejscu jest pytanie czy odrozniam chemioterapeutyk od
                        antybiotyku. Podobne pytanie moge zadac Tobie czy odrozniasz skuter od motory.
                        Sa podobnie prawda?

Zreszta nie o to w tym watku chodzilo - chodzi dokaldnie o to, ze dzieciom w
                        roznym przypadkach wykonuje sie cystografie mimo zakazenia istniejacego. A
                        dlaczego odpowiedziala Ci kolezanka powyzej i ja tez probowalam. Jesli uwazasz
                        to za blad w sztuce - sugeruje podanie lekarzy z CZD do sadu lekarskiego,
                        przeciez szkodza dzieciom... Tylko, ze niestety nie jest to blad.
                        • dagny71 Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 22:55
                          Mam dla Ciebie kilka porad: 1)czytaj ze zrozumieniem wypowiedzi osoby,której
                          odpowiadasz,2)nie używaj w swoich wypowiedziach słów,których znaczenia nie
                          znasz,3)jeśli nie jesteś lekarzem,nie udzielaj porad z dziedziny
                          medycyny,ponieważ mimo być może dobrych intencji bardzo możesz zaszkodzić.
                          • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 09.09.06, 08:51
                            KIlka za to porad dla Ciebie:
                            - jesli jestes lekarzem to przestan szkodzic naszym dzieciom tak jak zaszkodzilo nam juz wielu lekrzy nie majacych pojecia, ze nie leczy sie "badania" a pacjenta.
                            - jesli nie jestes lekarzem - to rowniez czytaj ze zrozumieniem i wiedz, ze lekarze bardziej licza sie ze zdaniem matek, ktore maja pojecie o czym mowia, niz z lekarzami, ktorzy udaja, ze maja nie wiadomo jakie informacje.

BTW co do uzywania slow, ktorych znaczenia nie znam... Jesli wydaje Ci sie, ze pozjadalas wszystkie rozumy swiata - jest mi przykro, bo nie hcodzi tu o licytacje, tylko o pomoc i RZECZYWISTE i RZETELNE pokazanie, ze cystografia jest mozliwa, podczas gdy dziecko ma bakterie w moczu
    • paulaula Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 16:50
      Potwierdzamże jeśli badanie "może jeszcze poczekać" nie wykonuje się go jeśli
      bakterie są w moczu, własnie ze względu na przeniesienie ich do nerek. U nas
      zawsze posiew musiał być jałowy przed badaniem. Ja dla własnego bezpieczeństwa
      zrobiłabym badanie przy idealnych wynkach(jeśli jest tomożliwe).
      • madziulec Re: cystografia a badanie moczu 06.09.06, 17:01
        2 lata temu, gdy wykryto u mojego dzieck apierwszy ZUM zapisani bylismy na
        cystografie...
        Byloby wszystko ok, ale niestety okazalo sie, ze po pierwszym zakazeniu, mimo
        brania lekow przyszlo nastepne i nastepne i nastepne. Kolejny pobyt w szpitalu i
        decyzja - za miesiac cystografia chocby nei wiem co.
        Ijuz.

Wszystko zalezy od stanu dziecka, przebiegu choroby.
        • magdamroziuk Re: cystografia a badanie moczu 08.09.06, 16:38
          To jeszcze raz się włączę - w CZD nawet przy dodatnim posiewie robią
          cystografię - pod osłoną antybiotyku. Na badanie czeka się miesiącami i jakby
          je przekładano, bo np u dziecka jest E.Coli 10^4, to cystografii pewnie nie
          wykonano by nigdy. Leczymy się tam na refluks 2 lata. Na szczęscie nma przed
          cystografią posiewy wychodziły jałowe, ale prawdę mówiąc nikt przed badaniem
          wyników tych nie sprawdzał (zaniedbanie? pewnie tak, ale jakby były złe, to
          sama bym pokazała).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka