Dodaj do ulubionych

natręctwa u dziecka

06.09.06, 22:08
Mój 5-letni syn od pół roku budzi sie w nocy i uskarża na ból kolana.
Ortopedycznie jest wszystko ok. miał robione badania wykluczające reumatyzm,
prześwietlenia, usg, lekarze zasugerowali ze moze to byc problem psychiczny.
Byliśmy u psychiatry, psychologa, stosujemy sie do zaleceń, zwracamy uwage by
zasypial zw dobrym humorze, a on dalej sie budzi, masuje te noge, w dzien
równiez ma taki odruch, i marudzi, nie może zasnąc, ani się uspokoić. gdy
zaczynamy odwracać jego uwage lub nie zwracamy wogóle na niego uwagi- zasypia
ale to trwa 1-2 godzin. To trwa od stycznia nie mamy juz siły. oboje
pracujemy, chodzimy zmęczeni i podenerwowani tą sytuacją. Czy ktos ma podobny
problem z dzieckiem? Nie wiem gdzie udac sie teraz po pomoc? Może znacie
dobrago psychiatrę lub psychologa z Wrocławia? Dziecko cały czas utyka na te
nogę choć chodzimy z nim na basen, jeździmy na rowerze. nie mamy pomysłu na
to co dalej robić?
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: natręctwa u dziecka 06.09.06, 22:52
      jakby to byl wymysł to by nie utykał. Moze faktycznie go boli.
      • tadziewczyna Re: natręctwa u dziecka 07.09.06, 12:01
        A moze sprawdz w kierunku paciorkowcow. Nalezy zrobic badanie ASO. Moj syn mial
        problemy dosc podobne - przechodzil szkarlatyne.
        • 230501k Re: natręctwa u dziecka 07.09.06, 20:29
          mogłabys cos wiecej napisac o doleglieościach twojego dziecka. Mój syn nie ma
          typowych objawów szkarlatyny, zdziwiło mnie to co napisałas.
          • zuzia_i_werka Re: natręctwa u dziecka 07.09.06, 20:58
            Podejrzewam,że Tadziewczyna miała na myśli badanie na poziom ASO. szkarlatyna
            jest spowodowana paciorkowcem,który nieleczony może powodować gorączkę
            reumatyczną.Ale pisałąś,ze syn przeszedł badania na reumatyzm a to właśnie jest
            ASO więc chyba nie tu problem. Współczuję Ci bo wiem że najbardziej męczy gdy
            nie wiemy co i czy trzeba leczyć. Życzę pomyślnego rozwiązania problemusmile
    • bammbi Re: natręctwa u dziecka 08.09.06, 18:45
      Moim zdaniem to nie jest natręctwo, po prostu go boli, moze to być odwapnienie,
      może by zrobić mu badanie na poziom wapnia, lub profilatycznie podawać wapn w
      syropie po łyżeczce dziennie przez tydzień, moze mu przejdzie, czy je nabiał i
      pije mleko ? jak nie lubi i nie je to moze być to. Jesli je dużo nabiału
      dziennie to odpada, moim zdaniem tak małe dziecko nie wymyśliłoby takiego
      problemu (niby co to by miał być za rodzaj natręctwa bez sensu) Mnie przy
      odwapnieniu bardzo bolały nogi w nocy, normalnie nie mogłam spać, też nikt mi
      nie chciał wierzyć !
    • bammbi Re: natręctwa u dziecka 08.09.06, 18:50
      Na pewno to nie jest psychiczny problem i bez sensu iść do psychiatry z takim
      dzieckiem, trzeba je zdiagnozować ale NIE U PSYCHIARY !
      Zrobiłabym małemu szczegółową morfologię + jonogram z wapniem
      MOze mu brakować jakiś pierwiastków i stąd ból kości
      Mnie też zaczynało się od 1 nogi po czym bolały mnie już obie
      i to zawsze w nocy, przez tydzień można podawać profilatycznie małe
      dawki wapnia, mnie pomagało natychmiast po zażyciu wapnia ok 300 (dla dziecka to
      za duża dawka !!!) po godzinie już mnie nie bolała noga w nocy
      Ale oczywiście może to być zupełnie inna sprawa, tylko lekarz który odsyła 5
      latka do psychiatry - sam potrzebuje psychiatry a sam nie umie nawet
      zdiagnozować dziecka
      • 230501k Re: natręctwa u dziecka 08.09.06, 21:40
        dzieki za rade spróbujemy podawac wapno. Choć moim zdaniem to jednak problem
        natury psychicznej. Mój syn zaczyna płakać w nocy, ale jeśli opowiadam mu bajkę
        lub rozmawiam z nim o czymś przestaje płakać ,uspokaja się. Uspokaja sie gdy mu
        coś obiecam. Choć widze, ze cięzko jest mu zasnąc, jak tylko przestaje
        reagowac, rozmawiac z nim zaczyna stękac, jęczec, w koncu płakać. W ciągu dnia
        ma taki odruch masowania tego kolana, bo tak wcześniej my mu robiliśmy, by go
        wyciszyc. Robi to bezwiednie. Poza tym czasami w dzień zaczyna narzekac na ten
        ból, ale zdarza sie to wtedy, gdy coś dzieje sie "nie po jego mysli".był taki
        okres tej choroby, kiedy to jeden z ortopedów podejrzewał u niego martwicę
        kości, a przy tego rodzaju schorzeniu nie wolno wogóle dziecku poruszac się, my
        nosilismy go wszedzie na rękach, leżał, miał wszystko podawane dołóżka, myślę
        że dziecko zaczęło wykorzystywać tę sytuacje, bo mu się spodobało- fajnie jest
        chorować na kolanko, bo wszyscy kolo mnie skacza. Ale to juz sie zmieniło,
        poświęcamy duzo czasu na rozmowy z nim, dowartośćiowujemy go i chwalimy.
        postępy są, bo nie narzeka na kolano w dzien zwyjątkami wyżej opisanymi, nie
        bierze żadnych leków, do których też sie w pewnym momencie przyzwyczaił i
        cięzko go było odzwyczaic. Widze ze chciałby spać , nie budzic sie, ma obiecaną
        rybkę i akwarium jak prześpi dwie nocki i nic. Scenariusz o stycznia ten sam.
        Ostatnio cała noc przespał w maju, kiedy to spał u nas jego najlepszy kolega z
        przedszkola.Pomożcie, może znacie dobrego psychologa.
    • nana279 Re: natręctwa u dziecka 09.09.06, 23:15
      Witam Cię .Mam ten sam problem.Moja córa ma 4.5 roku.Bolą ją kolana i łydki od
      dwóch lat.Nie są to bóle wzrostowe bo zbyt przewlwkle to trwa.U ortopedy
      wszystko jest ok.Natomiast reumatolog wykluczyla reumatyczne
      sprawey.Poobserwowala ją i powiedziała,że są to bole na tle emocjonalnym.chodzi
      o to,że córa jest nardzo zywym dzieckiem i za bystrym równierz
      intelektualnie.Do tego jest bardzo gipka.Nocne bóle to nic innego jak
      zakwasy.Chodzi o to,że córa ma potrzebę wyładowania emocjonalnego a tym samym
      idzie w parze z wyladowaniem fizycznym.Więc jest to raczej problem
      psychologiczny.Ale tam nie muszę się wybierać.Narazie stosuje przez 6 tygodni
      FILOMAG B6-dwa razy dziennie po jednej tabletce(mozna rozkruszyć) i na noc pół
      tabletki ASPARGIN.Natomiast w momencie bolu stosuję ELMETACIN w sprayu i po tym
      jeszcze dwa dni dwa razy dziennie psikac na nóżki.Po sześciu tygodniach
      zobaczymy co dalej.Sadzę że ma rację w naszym przypadku lekarka,choć nigdy
      przedtem od tej strony nie myslałabym.Pozdrawiam.Wszystkie leki są bez recepty
      i nie są takie drogie
      • blondi1985 Re: natręctwa u dziecka 11.02.22, 12:58
        Witam, mam podobny problem z 3 letnią córką, czy udało się znaleźć przyczynę lub samo minęło?
    • mama_tymianka Re: natręctwa u dziecka 11.09.06, 10:15
      nie wiem, czy to ma coś do rzeczy ale przyszło mi to do głowy po przeczytaniu
      ostatniego postu. u mnie było to dość późno, bo zaczeło się pod koniec
      podtstawówki, i niestety trwało bardzo długo, bo nigdy nie zaczęłam tego
      leczyć. mianowicie nie dawała mi spać potrzeba fizycznego rozładowania, więcen
      ergicznie spinałam i rozluźniałam mięśnie nóg, raz po raz, czasem przez pół
      nocy. nie mogłam przestać, ryczałam ze złości i zmęczenia, ale szarpałam się
      dalej. ja byłam już wtedy świadoma, co się dzieje, a może twój synek ma coś
      podobnego, tylko tego nie rozumie. to naprawdę może być problem natury
      psychicznej. pocieszające jest, że u mnie samo przeszło, ale lepiej nie czekać.
      życzę powodzenia i zdrowia dla synka.
      • 230501k Re: to nie natręctwa to ból kolana 12.09.06, 13:48
        dzięki za wasze rady, zaczęliśmy inaczej patrzeć na nasze dziecko w końcu
        zaczynam wierzyć, że to rzadne natręctwa tylko rzeczywiście ból. Dzisiaj
        zaeksperymentowaliśmy i daliśmy mu na noc lek przeciwbólowy i przeciwzapalny.
        poskutkowało. przespał całą noc od stycznia- pierwszą. teraz wierze, że ta noga
        go boli. Zła jestem na siebie, że wcześniej uwierzyłam sugestiom lekarzy, a nie
        własnemu dziecku. będziemy mu podawać magnez, pediatra zaleciła jeszcze tran.
        Zobaczymy. Na wszelki wypadek zakupiłam bajki terapeutyczne, napewno nie
        zaszkodzą. Posty na forum lepiej mi pomogły niż wszyscy lekarze u któryuch
        byłam.
        • blondi1985 Re: to nie natręctwa to ból kolana 11.02.22, 12:57
          Witam, mam podobny problem zv3 letnią córką, czy udało się znaleźć przyczynę lub samo minęło?
    • tatko1 Re: natręctwa u dziecka 20.09.06, 21:36
      Uwaga, ból ma zwykle jakąś PRZYCZYNĘ. Czy sprawdzono, czy synek nie ma -
      skrzywienia kręgosłupa, problemów z jednym bioderkiem, płaskostopia.
      Dobrze, że podałaś lek przeciwbólowy, możesz też zrobić próbę - raz podać mu jak
      mówi, że boli lek p/bólowy a raz jakąś nieszkodliwą witaminkę/żeby nie wiedział
      i nie rozpoznał/. Jeśli lek pomoże i mały czuje się lepiej, a następnego dnia
      witaminka nie pomaga albo tylko trochę się uspokoi/bo siła sugestii też trochę
      działa nawet u dzieci/ to wiesz, że na pewno go BOLI!!!!/ Jeśli to prawdziwy ból
      to ja bym tak łatwo nie dała spokoju doktorom, a niech się jezcze pogimnastykują.
      • 230501k Re: natręctwa u dziecka 26.09.06, 21:05
        Masz rację .eksperymentowaliśmy z róznymi tabletkami.Ewidentnie uspakaja sie po
        podaniu leku przeciwbólowego, choć nie wie co to jest. Jesteśmy zapisani do
        ortopedy na 4.pażdziernika. Zobaczymy co powie. Dzieki za rady.
    • lolinka2 Re: natręctwa u dziecka 26.09.06, 22:09
      chrząkanie, ból brzucha napadowy z kładzeniem się gdzie popadnie, duszności,
      bóle głowy, kaszel i furę innych
      Codzienne życie rodzica dziecka z CHAD.
    • tatko1 Re: natręctwa u dziecka 26.09.06, 22:15
      A może gdzieś dalej skonsultować w jakiejś klinice dziecięcej /tzn szpitalu
      klinicznym/? niech się tam pogłowią, niestety nie znam tamtych rejonów i nie
      doradzę. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka