Dodaj do ulubionych

proszę o informacje na temat asd II

07.09.06, 18:59
Witam wszystkich mój syn dawidek ma 4-latka i dopiero dwa miesiące temu po
zwykłemu badaniu stwierdzono u niego szmery nad serduszkiem i został
skierowny na badania do CZDIM w Katowicach gdzie wykryto u niego ASD II.
Został zakwalifikowany do leczenia operacyjnego w dniu 26 września 2006.
Proszę o pomoc kogoś kto jest już po zamknięciu takiego ubytku? Jak czuje się
dziecko po takiej operacji?
Obserwuj wątek
    • majka96161 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 08:32
      Dzień dobry! Moja córa miała operacje na asd II w Katowicach na Ligocie 5
      czerwca br. Wadę wykryto jak miała pół roku, a operację rok później metodą
      tradycyjną. napisz co konkretnie Cię interesuję, na wszystkie pytania chętnie
      odpowiem. Czy dowiadywałaś się jaką Twój synek metodą będzie miał zamykany
      ubytek, istnieje możliwość zamknięcia bez otwierania klatki piersiowej tzw.
      cewnikowanie, ale w Katowicach tego nie robią. Z tego co mi wiadomo to
      kwalifikuje sie do takiego zabiegu dzieci starsze ok 3-4 letnie, moja Majeczka
      była za mała. Niestety. Pozdrawaim serdecznie. Nie martw się wszystko będzie
      dobrze.
      • lusi2310 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 08:56
        witam dzięki za słowa otuchy są mi teraz potrzebne jestem przerażona tym co się
        dzieje. Lekarze powiedzieli tylko że może być ten ubytek zamknięty przez
        leczenie operacyjne nic o cewnikowaniu nie mówili a ja nawet nie
        pytałam.Chciałabym jeszcze zapytać długo taka operacja trwa? Czy właśnie tam w
        Katowicach można być przy dziecku na sali pooperacyjnej? długo trzeba zostać w
        szpitalu? Czy twoje dziecko przyjmuje jakieś lekarstwa i jak długo będzie
        musiało je brać? i co jaki czas trzeba chodzić na wizyty kontrolne?
        • majka96161 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 09:17
          Moja Majeczka została przyjęta na kardiochirurgię w niedzielę o 10.30 na czczo
          (wtedy były stajki w szpitalu). Zrobiono jej badania: morfologia, mocz,
          przświetlenie płuc itp.m W poniedziałek była operowana. Operacja zaczęła się o
          10 a skończyła o 13.45. Wtedy przywieziono ja na salę pooperacyjna i podłączono
          setki rurek.Jak pielęgniarki zmieniały kroplówki, podawały leki, zmieniały
          cewnik to musiałam wyjść, a tak to cały czas mogłam przy niej być, choć nie
          jest to wskazane ponieważ dziecko po operacji powinno spokojnie sobie spać a
          moja Majka jak tylko ją pogłaskałam lub powiedziałam coś do niej to wyczuwała
          mnie i wtedy cała aparatura szlała przyprawiając mnie o zawał serca (nie
          wiedziałam co to jest a ona chciała się wybudzić..). Jeszcze w tym samym dniu o
          22 odłączono ja od respiratora, a następnego dnia po południu przywieziono mi
          ja na salę. W piatek wyszłyśmy do domu. przez miesiąc dostawała leki.
          poczatkowo jeszcze po tygodniu, potem po dwóch bylismy na kontrolo w
          katowicach, a teraz jesteśmy juz tylko pod kontrolą naszego kardiologa. Mała ma
          się dobrze.
          • lusi2310 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 12:31
            dzieki za odpowiedzi na moje pytania trochę się uspokoiłam ale najgorsze
            jeszcze przed nami.
    • polibius Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 08:48
      Lusi, 2 miesiące temu moja córeczka miała operacyjnie zamykaną wadę ASDII.
      Operację wykonywał wspaniały kardiochirurg pracujący na codzień w szpitalu w
      Katowicach - Ligocie. Wszystko będzie dobrze.
      Opis pobytu opisałam tutaj :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=46072097&v=2&s=0
      • lusi2310 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 08:58
        dzięki i życzę zdrowia dla twojej córeczki
    • gosiak682 Re: proszę o informacje na temat asd II 08.09.06, 21:56
      Lusi,nie martw się ,moja nie spełna 6 letnia córka w lipcu tego roku miała
      operowaną tą samą wadę w Zabrzu wszystko jest dobrze .Te wady nie są takie
      skomplikowane nawet słyszałam opinie lekkie.Wiem dla rodziców to jest wyrok ale
      naprawdę wszystko będzie dobrze ,strach napewno jest bo to normalne ,ale musisz
      być silna dla dziecka .Pozdrawiam Zyczę dużo siły!! polecam się jak masz jakieś
      pytania chetnie Ci pomogę. Gosia nr.tel 607300596 mama Ani po operacji ASDII

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka