Dodaj do ulubionych

Co gryzie moje dziecko???

27.09.06, 17:36
Moja córka(2,5)ma całą buzie chyba pogryzioną.Wieczorem w piątek zobaczyłam
że ma ślady jak po ukąszeniu komara,miała ich siedem.Z niektórych zrobiły się
suche strupki,a z innych trudno gojące się ranki.Od piątku nic nowego nie
przybyło,do dziś.Rano wstała z nową ilością czerwonych plamek(takich
gładziutkich czerwonych plameczek średnicy ok.3,4 mm)teraz z tych plamek
zaczynają się robić gulki jak po ugryzieniu.Co to jest???Co ją może gryść?
Może ktoś pomoże
Obserwuj wątek
    • olamad Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 17:53
      A ospę miała??
      • misia_75 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 19:20
        Nie miała.Byłam z nią u lekarza w poniedziałek i lekarka stwierdziła że
        wysypało by ją całą ,a ona ma to tylko na buzi i szyi.Zresztą od piatku do
        wczoraj nic jej nie przybyło,dopiero dzisiaj po nocy.
        • babka71 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:06
          wytrzep/wypierz łózko jakas menda skorkowa/szczypawkowa siedzi w kanapie..
          szwagier ma to samo..wygląda jakby mu ktoś zapodał zszywaczem pod linijke 15
          kropek - strupków....w zyciu czegos takiego nie widziałam..., ale to fakt
          na brzuchu, na plecach ..Boże!!!!
          wywal posciel i zmiana spania na dwa dni....
    • nanai11 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 19:53
      moze zapalenie jamy ustnej??
      • lia_may Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 20:40
        moze rzecywiscie jakis wstretny komar ukryl sie w waszej sypialni. te cwaniaki
        potrafia nawet przespac calu dzien np. pod lozkiem (ostatnio zabilam jednego z
        tylu lozka. siedzial na materacu nazarty krwia). zamykaj wieczorem okna. ja
        mojemu malcowi podawalam wapno, a i tak slady po ukaszeniu mozolnie sie goiły.
        jakis tydzien temu rozmawialam z mamą poltorarocznego chlopca, ktorego
        strasznie pokasaly komary wlasnie w nocy podczas snu. czerwone plamki podeszly
        ropa i niestety wapno nie pomagalo. musiala mu podac antybiotyk i smarowala
        fenistilem (chyba tak sie ta masc nazywa). wszystko zeszlo. mojej znajomej
        corka tez jest cala pokąsana na buzce przez te paskudztwa i rowniez podaje
        sanosvit.
        • babka71 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:09
          komar gryzie raz , ale nie gryzie non stop : jak komputer równo w danym miejscu
          razy 5..6..7 kropek TO Nie komar!!!!!!!!!!
          • lia_may Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:19
            a moze kilka komarzyc lata w jednym pomieszczeniu?

chociaz nieraz po nocy, ja mam pogryzione nogi i rece, maz - policzki i dziecię
            czolo i dlonie i "rozkwaszam" na scianie jednego komara.
    • misia_75 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:17
      Ona ma tego 19 razem z szyją,już sama nie wiemsad.Myślałam nawet o tej ospie,ale
      była by tylko na twarzy??
      Wydaje mi się też że takie malutkie plameczki pojawiły się przez dzieńsad
      • lia_may Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:29
        a moze szcepilas dziecko przeciw rozyczce np. jakis tydzien temu. moze jakies
        uczulenie na nowy krem, oliwke? moze jakis nowe jedzenie. moze nowy proszek, w
        ktorym wypralas przescieradlo, poszewke na poduche...
    • edit75 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:28
      moim zdaniem to był i jest komar, u mnie było to samo synek miał pogryzioną całą rączkę następnego dnia urządziłam polowanie i ubiłam nażartego komara, ale za dwa dni znowu jakiś krwiopijca wleciał do pokoju małego i znowu go pogryzł w drugą rączkę więc kolejnej nocy spsikałam małemu rączki i stópki ziajką przeciw komarom i kleszczom to wredny dziad pogryzł mu całą główkę nawet we włosach miał krostki takie jak właśnie opisujesz a rano znalazłam winowajcę i bezlitośnie zabiłam ale co z tego jak już było po fakcie, trzeba uwarzać bo faktycznie teraz jest jakiś wysyp komarów chyba pod wpływem ciepła i pięknej pogody wylęgły się "dziady"
      • zojkaojka Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 21:44
        nie wiem , ale ospa tylko na buzi jest mozliwa.Ale opisane tu bąble ułożone
        liniowo na tułowiu to książkowy opis Półpaśca.
        • lia_may Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 22:49
          misia

ło matko!!! juz masz kilka forumowych diagnoz: ospa, komar, "menda
          skorkowa/szczypawkowa", alergie, polpasce. chyba sama musisz znalezc przyczyne
          albo raz jeszcze isc do lekarza. chyba ci nie pomozemy, a niepotrzebnie
          bedziesz sie zamartwiac

--
          Bu(ł)a. Anioła takie tam pierdu pierdu
          • phantomka Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 22:57
            Moja ma to samo, ale najwiecej na dloniach. Po jednej nocy naliczylam 11
            ukaszen. Lekarka widziala i stwierdzila, ze ewidentnie komar, ze mala ma slodka
            krew i tak ja dziabal. Niestety schodzi do baardzo dlugo, bo niektore krostki
            ma juz 3 tyg. Na poczatku wyciekalo z tego troche plynu - mi to nie wygladalo
            na ugryzienia komara, ale mnie tez pogryzl, wiec nie ciagnelam tematu innych
            ewentualnosci.
    • endzi11 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 23:14
      Moją córe też tak pogryzło,na twarzy ma pare i na dłoni,długo sie to
      goi,lekarka kazała podawac wapno ale ona nie chce pic,nie wiecie czy mogę je
      wlać do herbaty? mam też maść arnikowa,jest dobra takze na siniaki,nie jest
      droga,bez recepty.Mimo moskitiery na oknie jest pogryzionasad
      • czarna_maruda Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 23:25
        Witam w klubie pogryzionych
        Moja córka miała całą pogryzioną buzię-pediatra stwierdził, że to ewidentnie
        komar, chociaż ja do tej pory mam wątpliwości
        Podawałam wapno. Fenistil doustnie i maść, a i tak cholerstwo schodziło jakieś
        dwa tygodnie
    • elza78 Re: Co gryzie moje dziecko??? 27.09.06, 23:34
      teraz jakis wysyp jest komarow, gryza jak wsciekle, cale chmary lataja - wiecej
      niz w lecie zglupialy normalnie smile
      pewnie to komar, ale bym jeszcze sprawdzila czy czasem ktos pluskiew nie
      przywlokl do chaty... brrrrr
    • misia_75 Re: Co gryzie moje dziecko??? 28.09.06, 11:05
      Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
      Dzisiaj w nocy przenieśliśmy ją do innego łóżeczka-nowa piżamka,nowa
      pościel,nie roztała się tylko ze swoim słoniem,który zaraz pójdzie do pralki.Po
      tej nocy przybyły dwie plamkisad Już nie mam pomysłów co to jest.
      Odnośnie rąk też jej coś tam powychodziło,ale wygląda inaczej,to takie
      pęcherzyki wypełnione płynem,które potem zasychają.Pediatra postraszyła nas że
      to na rękach to mięczak zakaźny,ale od razu dodała że ona się na tym niezna i w
      swojej praktyce nie widziała tego za wiele(mam nadzieje że się na tym nie zna
      i tylko nas straszy).Dziś idziemy do dermatologa.Troche się tego namnożyło na
      raz( dodatkowo ciągnie nam się przeziębienie)
      A gdyby to były pluskwy ,czy inne robactwa,to wypranie pościeli i zabawek coś
      da??Jaką nastawić temperature prania?
    • elag3 To wygląda na pluskwy 28.09.06, 11:12
      Gryzą nie wszystkich domowników tylko tych którzy im smakują, to wiele ukąszeń
      jedno przy drugim, czerwone, b. swędzące, długo się goją. Wiem bo kupiłam sobie
      mieszkanie z tym cholerstwem. Rozejrzyj się za brązowymi robaczkami wielkości
      biedronki, dość płaskimi, po rozgnieceniu wydzielają przyjemny leśny zapach.
      • ludzikowa1 Re: To wygląda na pluskwy 28.09.06, 13:22
        Tez mi sie wydaje ze to pluskwy. Wszystko co opisalas na to wskazuje. Sprawdz
        dokladnie materac corki czy nie ma na nich plamek krwi wielkosci 2 mm i
        plaskich brazowych robaczkow. My sie meczylismy z nimi w poprzednim mieszkaniu
        i tez gryzly tylko moich dwoch synkow.
        • babaribka Re: To wygląda na pluskwy 04.10.06, 16:08
          a jesli pluskwy to jak je znaleść?
      • babaribka Re: To wygląda na pluskwy 04.10.06, 16:12
        jak wygłada ukąszenie od pluskwy?
    • agz75 Re: Co gryzie moje dziecko??? 28.09.06, 11:15
      Jeżeli to mięczak zakaźny to pomaga albo wymrażanie albo wysuszanie jodyną. Ja
      stosowałam jodynę. Trwało to długo (ok 1 miesiąca), bo to cholerstwo jak nie
      jest wysuszone do samego końca to odrasta. Smarowałam po kilka razy dziennie
      każdą krostkę
      • lastka Re: Co gryzie moje dziecko??? 28.09.06, 11:55
        Ja jestem tak gryziona przez meszki, ostanio miałam całą dłoń aż spuchnietą.
        Tych meszek owocówek jest całe mnnóstwo, co dziwne nikogo w domu nie gryzą ani
        mąż ani mała, tylko ja. Widać słodka jestem.
      • maniusza Re: Co gryzie moje dziecko??? 28.09.06, 11:55
        mój synek miał dokładnie to samo jak bylismy na wakacjach na Podlasiu jestem
        pewna że to komary.
        Wygladał bidok starsznie cała buzia w bąblach plus rączki, czyli tylko te
        części ciała które były odkryte.
        Tez dawałam wapno plus fenistil do smarowania i też się paprało. dziś mija 1,5
        miesiąca i wreszcie nie ma po tych paskudztwach sladu...
    • melka_x ospa? 28.09.06, 12:29
      Naprawdę nie lubię dyskutować z lekarzami, ale na temat ospy słyszałam od
      lekarza coś innego. Mój syn właśnie niedawno przeszedł ospę i poza buzią i
      kilkoma plamkami na głowie, nie miał nigdzie indziej najmniejszego śladu po
      wysypce. Moja pediatra stwierdziła, że ospa bardzo często zaczyna się od
      wysypki na buzi lub głowie, i zdarza się, że na tym się kończy, dziecko nie
      musi być całe obsypane. A krostki wyglądały właśnie tak jak te, które
      opisujesz (po wyskoczeniu gładkie czerwone plamki, potem jak ślady po ukąszeniu
      komara, wreszcie strupki lub kiepsko gojące się ranki). Acha syn nie miał
      żadnych innych objawów, nie miał gorączki, nie wydawał się gorzej czuć. Ja
      oczywiście nie mam pojęcia, czy w przypadku Twojej córki to też ospa, ale
      jednak skonsultowałabym się jeszcze z innym lekarzem.
    • w_ania Re: Co gryzie moje dziecko??? 28.09.06, 13:32
      kilka krostek pod rząd jak od linijki jedna za drugą może wskazywac na półpasiec
      on właśnie układa sie wzdłuz nerwu. Półpasiec to jest ten sam wirus co ospy i co
      opryszczki. Miałam cholerstwo w ciąży i wysuszyłam gnoja propolisem na
      spirytusie w ciągu 5 dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka