Dodaj do ulubionych

Płyn w worku osierdziowym

28.09.06, 21:00
Proszę o informacje doświadczonych rodziców na temat pooperacyjnego zbierania
się płynu w worku osierdziowym... ale po kolei
13 września moje Szczęście miało operację VSD - wszystko poszło jak po maśle
"dziurka załatana" po tygodniu wyszliśmy do domu. Na karcie wypisowej jest
napisane - obecność płynu 1-2. We wtorek 26.09 na kontroli usłyszeliśmy, że
płynu jest już 5 ( jednostek nie pamiętam ) i mój Synek dostał furosemid na
wysuszenie, mam nadzieję, że leki pomogą, bo jeżeli nie to czeka nas ponownie
oddział no i dren, a wiadomo, ze chcielibyśmy uniknąć kolejnych cierpień
naszemu Maluszkowi.
Proszę o pomoc, czy Waszym Dzieciaczkom udało się wysuszyć płyn za pomocą
leków ???

mama
Obserwuj wątek
    • gwiazdeczka69 Re: Płyn w worku osierdziowym 28.09.06, 21:11
      witam! ja 1,5miesiaca temu mialam operacje(mam tetralogie fallota a operacje
      mialam typu Fontan)po tej operacji mialam przenosny drenaz i drenowalam 3
      tygodnie-niestety jest to cecha tej operacji. po wyjeciu drenu okazało sie ze
      zbiera mi sie płyn w opłucnej mialam go wtedy 2 cm(20mmm)ale wypisano mnie do
      domu a ze kontrole mialamco tydzien to na nastepnej okazało sie ze mam 3,5cm
      ale lekarze nadal czekali no ale wystarczyło cwiczyc oddechy, chodzic na długie
      spacery i z kazda wizytajest lepiej mam juz 22mm.
      nie wiem na pewno ale z tego co wiem nie podłacza sie drugi raz drenow nawet u
      małych dzieci ten płyn sciaga sie strzykawka przez nakłucie-oczywiscie to nie
      jest bolesne bo dostaje sie srodek przeciwbolowy ale sie tylko czuje
      troszke ,samej mnie to omineło ale kolezanka mialam wiec z tego wzgledu mam
      takie informacje. pozdrawiam.a leki biore -bralam Furosemid i Spironol ale
      teraz tylko Spironol-to pewnie to tez sie przyczynilo tzn dzialanielekow do
      zmniejszenia płynow.
      • kingan75 Re: Płyn w worku osierdziowym 28.09.06, 22:23
        Jak już pisałam w wątkach na temat płynów, mój synek po 14 dniach od operacji
        wypisany został do domu z 1 cm płynów. Kontrolowaliśmy to poprzez echo co 2-3
        dzień. Po długich spacerach, intensywnych oddechach - wywentylowalismy wszystko.
        Po kilku dniach echo nie wykazao już płynów. Polecam park lub np. zoo. Pół dnia
        spaceru i bedą efekty.
      • driadea Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 10:59
        Gwiazdeczko, ale płyn w opłucnej to co innego niż płyn w osierdziu. smile
    • payah1 Re: Płyn w worku osierdziowym 28.09.06, 22:35
      Kingan75 - mój Synek jeszcze nie chodzi - ma dopiero 7 miesięcy, ale dziękuję za
      odpowiedź i wspacie także gwiazdeczce.

pozdrawiam gorąco
    • basikrzy Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 08:56
      z płynami nie ma reguły, jednym wysychają szybko, a innym długo trzeba ściągać,
      czasem się odnawiają, zawsze zapisują na to furosemid i spironol, leki
      pomagają, ale też lekarze zalecają, żeby dużo chodzić - u Was się jeszcze nie
      da smile więc może tylko gimnastyka, powolne wymachy rąk na boki i do środka (jak
      przy przytulaniu) oraz do góry i do dołu na zmianę, świeże powietrze pewnie też
      się przyda,
      życzymy, żebyście nie musieli wracać na oddział, pozdrawiamy
      • ememka1 Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 10:09
        Mela miała operację w wieku ok.8 m-cy. Do domu zostaliśmy wypisani po tyg. i
        jeszcze przez jakiś czas brałą leki. Kontrolę miałyśmy po m-cu. Przed operacją
        przekręcała się na brzuszek i próbowała pozycji czworaczej. Po operacjiprzez ok.
        m-c przewracała się na boczki i dużo ruszała kończynamismile))
        Świeże powietrze (my mieliśmy utrudnie w postaci mrozów-styczeń) i trochę ruchu
        w miarę możliwości synka i będzie dobrze.
        MM z Mają, Matysią i Melą (VSD)
    • driadea Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 10:58
      Po pierwszej operacji mialam bardzo dużo płynu, brałam encorton i furosemid -
      po 8 m-cach w worku osierdziowym nadal był płyn (ale już ślad przy koniuszku,
      więc było dobrze). Obeszło się bez drenowania, chociaż żałuję, bo tragicznie
      zniosłam te miesiące na sterydach...
      Po drugiej operacji nie zebrał się nawet ślad płynu.
    • edyta.gulawska Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 16:09
      Tak ,te leki działają.
    • payah1 Re: Płyn w worku osierdziowym 29.09.06, 19:09
      dziękuję wszystkim Wam za odpowiedzi. Teraz wszystko zależy od leków i wszystko
      w rękach Boga. Wirzę, że wysuszymy ten cholerny płyn i kardiochirurgia na zawsze
      pzostanie wspomnieniem.
      Życzymy wszystkim Dzieciaczkom dużo zdrówka i uśmiechów na buźkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka