agafo 05.10.06, 10:41 czy ktoś spotkał sie z opinią, ze dziecku w wieku 12 miesięcy można podać 1/4 polopiryny s??? czy w ogole można podawac jakies tabletki na grypę, przeziębienie???!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kafialor Re: polopiryna S 05.10.06, 11:17 Nigdy w życiu nie spotkałam sie z taką opinią, a jestem pielęgniarką 10 lat i pracuję w klinice laryngologii, gdzie leczymy również dzieci.Zawarty w polopirynie kwas acetylosalicylowy może podrażniać żołądek a ponadto rozrzedza krew,jeżeli chodzi o grypę to żadne tabletki ale raczej syropki .Actifed, Eurespal ,przeciwgorączkowe ale to tylko na zlecenie lekarza prowadzącego malucha Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: polopiryna S 05.10.06, 11:37 Pod zadnym pozorem az do 12 roku zycia. Takim maluszkom podaje sie ibufen w syropku, Actifet te dopiero starsze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: polopiryna S 05.10.06, 13:51 U maluchów boimy się zespołu Rey'a. Dlatego nie dajemy Aspiryny. Ale wiem, że dawniej dzieci aspirynę jadły. O tym zespole nic nie słyszano. Teraz nie podajemy tych prepAratów. Bajemy Paracetamol albo Ibuprofen. Tez działąją przeciwgorączkowo,przeciwbólowo i przeciwzapalnie, choć w różnym stopniu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agafo Re: polopiryna S 05.10.06, 16:35 dobrze trafione- bo słyszłam to od kogos kto podawal dawno temu- zreszta mowion mi ze ja tez dosatwałam. dzieki wszystkim za pomoc i odpowiedz, upewnilam sie tylko w mych przypuszczeniach Odpowiedz Link Zgłoś