19.10.06, 19:33
moje dziecko ma wynik aptt 75,0 norma to 25,0-35,0 co to oznacza wiuem ze
chodzi o krzepliwosc krwi ale czy moje dziecko ma za wolna krzepliwosc czy za
szybka nie wiem napoiszcie cos jak wiecie
Obserwuj wątek
    • ajko Re: APTT 19.10.06, 20:23
      Czas kaolinowo-kefalinowy przedłuzony występuje np.w hemofiliach,niedoborach czynników krzepnięcia.Ja jednak powtórzyłabym to badanie i o ile to możliwe w innym laboratorium.Niestety przy złym pobraniu(problemy z pobr.z zyły,niedokładne wymieszanie antykoagulantu z krwią)może występować przedłużony APTT.
      • edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 20:38
        Przepraszam ale mozesz mi powiedziec tak prostym jezykiem zebym dobrze
        zrozumiala czyli wynik mojego dziecka oznacza ze u niego krew krzepnie wolniej
        niz powinna? Jutro ide do lekarza skonsultowac ten wynik ale bardzo sie
        denerwuje
        • ajko Re: APTT 19.10.06, 20:43
          krzepnie wolniej niż powinna(tak wskazuje wynik),ale są duże szanse,że zostało nieodpowiednio pobrane i wszystko przy kontroli będzie ok.Chyba,że lekarz miał jakieś podejrzenia zlecając Aptt.
          • edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 20:57
            Lekarz zlecil badanie przed zabiegiem sprowadzania jaderka do moszny, krew byla
            pobierana z paluszka wlasciwie to wyciskana jutro ide do pediatry wiec
            zobaczymy co mi powie moze faktycznie trzeba powtorzyc badanie.
      • edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 21:01
        przepraszam nie z paluszka tytlko z nadgarstka dodam ze wczoraj moje dziecko
        rozbilo mglowe tak ze musielismy jechac na zszywanie do szpitala i nie
        zauwazylam zeby krew krzepla jakos wyjatkowo wolno
        • ajko Re: APTT 19.10.06, 21:45
          koniecznie powiedz lekarzowi jak pobierali ,wg mnie trzeba powtórzyć.Przy czasach krzepnięcia nie powinno się wyciskac krwi.Sądzę,że przy powtórnym badaniu wyjdzie ok.,tylko pilnuj żeby pobrali z zyły,nie wyciskali i dobrze wymieszali probówkę.
          • zuzia_i_werka Re: APTT 19.10.06, 22:24
            Dokladnie-to dość wymagające badanie jeśli chodzi o jakość pobrania.Krew musi
            spływać swobodnie i w miarę szybko-krew wyciskana=wynik zafałszowany.MIeszać
            krew ze środkiem w probówce należy dokładnie ale nie potrząsając!Jeśli Twój
            lekarz jest mądrym człowiekiem to na pewno badanie każe powtórzyć i nie będzie
            leczył na zapassmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka