edyta1981 19.10.06, 19:33 moje dziecko ma wynik aptt 75,0 norma to 25,0-35,0 co to oznacza wiuem ze chodzi o krzepliwosc krwi ale czy moje dziecko ma za wolna krzepliwosc czy za szybka nie wiem napoiszcie cos jak wiecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajko Re: APTT 19.10.06, 20:23 Czas kaolinowo-kefalinowy przedłuzony występuje np.w hemofiliach,niedoborach czynników krzepnięcia.Ja jednak powtórzyłabym to badanie i o ile to możliwe w innym laboratorium.Niestety przy złym pobraniu(problemy z pobr.z zyły,niedokładne wymieszanie antykoagulantu z krwią)może występować przedłużony APTT. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 20:38 Przepraszam ale mozesz mi powiedziec tak prostym jezykiem zebym dobrze zrozumiala czyli wynik mojego dziecka oznacza ze u niego krew krzepnie wolniej niz powinna? Jutro ide do lekarza skonsultowac ten wynik ale bardzo sie denerwuje Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: APTT 19.10.06, 20:43 krzepnie wolniej niż powinna(tak wskazuje wynik),ale są duże szanse,że zostało nieodpowiednio pobrane i wszystko przy kontroli będzie ok.Chyba,że lekarz miał jakieś podejrzenia zlecając Aptt. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 20:57 Lekarz zlecil badanie przed zabiegiem sprowadzania jaderka do moszny, krew byla pobierana z paluszka wlasciwie to wyciskana jutro ide do pediatry wiec zobaczymy co mi powie moze faktycznie trzeba powtorzyc badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta1981 Re: APTT 19.10.06, 21:01 przepraszam nie z paluszka tytlko z nadgarstka dodam ze wczoraj moje dziecko rozbilo mglowe tak ze musielismy jechac na zszywanie do szpitala i nie zauwazylam zeby krew krzepla jakos wyjatkowo wolno Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: APTT 19.10.06, 21:45 koniecznie powiedz lekarzowi jak pobierali ,wg mnie trzeba powtórzyć.Przy czasach krzepnięcia nie powinno się wyciskac krwi.Sądzę,że przy powtórnym badaniu wyjdzie ok.,tylko pilnuj żeby pobrali z zyły,nie wyciskali i dobrze wymieszali probówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: APTT 19.10.06, 22:24 Dokladnie-to dość wymagające badanie jeśli chodzi o jakość pobrania.Krew musi spływać swobodnie i w miarę szybko-krew wyciskana=wynik zafałszowany.MIeszać krew ze środkiem w probówce należy dokładnie ale nie potrząsając!Jeśli Twój lekarz jest mądrym człowiekiem to na pewno badanie każe powtórzyć i nie będzie leczył na zapas Odpowiedz Link Zgłoś