Dodaj do ulubionych

Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ???

19.10.06, 23:06
dowiedziałem się, że u córki (3 lata, właśnie przechodzącą jakąś infekcję ! - raczej wirusową) poziom wynosi 14 tys.

Lekarz - co prawda tego nie sugerował - ale chyba niezbyt energicznie wyperswadował mojej żonie (właśnie ona z nim rozmawiała o wynikach), że NIE MUSI to być białaczka. Skutek ??? Dziś wieczór panuje stan paniki graniczącej z histerią.

Wg słów lekarza podejrzenie pada głównie na mononukleozę... ale zacząłem wgłębiać się w temat i wychodzi, że norma u dzieci w wieku 3l. to od 5 do 15 tys.

Mam gonitwę myśli (jeszcze przed dniem jutrzejszym) - może żona źle usłyszała (może chodzi o 140 tys.) ???? A może istnieje kilka jednostek pomiaru i "14" oznacza faktycznie coś wielkiego ?

Byłbym wdzięczny za głos rozsądku od Was !
Obserwuj wątek
    • janeczka79 Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 07:00
      Przy infekcji to normalne że poziom leukocytów wzrasta. Ponadto co do norm o
      których napisałeś to racja (dla dziecka w tym wieku oczywiście)
      Tak więc ja uważam, ze nie ma co panikować...będzie dobrze!!!
      • e5121 Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 15:31
        Nie znam się za bardzo na wynikach, al emój syn miał leukocytozę 2700 w zeszłym roku przy infekcji i mało bardzo granulocytów i znajomy inetrnista mówił cos o białaczce, a lekarz z laboratorium tez straszył.Pediatra uspokajała, a potórzone wyniki dzień później były juz znacznie lepsze.Tsrach sie takiego najadłamze hej. A wszystko przez to że słuchałam sie internistów zamist pediatry.Głowa do góry, a swoja droga co to za lekarz co takie głupoty mówi przed powtórzeniem wyników?
    • ajko Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 08:33
      Jaka białaczka???To norma dla 3 latki.Przy infekcji leukocyty mogą wzrastac,ale ten wynik nie sugeruje nawet wzrostu krwinek białych.Gdyby było 140 tyś.,to primo laboratorium,secundo lekarz umieściliby WAs na cito w szpitalu-co zn.140 tys .leuk.nie będę się zagłębiać,bo to nie wynik u Waszego dziecka.Jeżeli lekarz sugeruje mononukleozę to fajnie by było ,żeby zlecił rozmaz,mono latex i transy zamiast straszyć rodziców.
      • eriga Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 09:08
        Wiesz ile jest chorób z podwyższonymi leukocytami, które nie mają nic wspólnego
        z białaczką. Po infekcjach to normalne że są podwyższone. I przecież nie są
        podwyższone tylko w normie. Mój mały po zwykłym katarze miał 18,8 tys a po dwóch
        tygodniach 7 tys. I czy są jakieś inne niepokojace objawy bo z tego co wiem
        dzieci z białaczką są ciężko chore to widać od razu ze coś z nimi nie tak.
        Rozumiem Twoją żonę bo sama byłam przerażona tymi 18 tys ale mąż mi to
        wyperspadował z głowy złe myśli. Białaczce często towarzyszy mała ilość płytek,
        hemoglobiny, erytrocytów a leukocyty bywają i poniżej normy. USZY DO GóRY.
    • antonina_74 Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 09:13
      Syn przy zapaleniu wyrostka miał 17 tys - co przeważyło decyzję o operacji bo
      pozostałe badania nie wskazywały wyraźnie na wyrostek.
      Każda infekcja podwyższa poziom leukocytów, jeśli pozostałe wyniki są w normie
      to tego rodzaju wynik wskazuje tylko i wyłącznie że organizm walczy z infekcją.
      Tym bardziej że jak piszesz, nadal mieści się w górnej części normy.
      • yassek Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 14:33
        znam już więcej szczegółów: płytki poniżej normy (123, a norma dolna = 150) oraz monocyty 14% (a powinno byc max 7%), neutrocytów też ma za dużo. WBC natomiast w środku normy (11 tys.), erytrocyty - w górnej granicy normy. Czy można to wiązać z białaczką ????? jeżeli nie, to dlaczego lekarz mówi, że nie sądzi, ale "nie można wykluczyć". Dziwne
        • koral777 Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 14:55
          moja po bactrimie (2 latka) miała neutrocytów 11 % a norma od minimum 20 a najlepiej od 35!!!! a limfocytów 82 % norma do 70 , a najlepiej do 60 % dla takich maluchów, nie wiązał nikt tego z tym lekiem ale na nim jest inf że zmienia obraz krwi widac mojej małej zmienił, bo była okazem zdrowia. My juz mialyśmy dostać skierowanie do hematologa, ale powtórzylismy po 3 tyg wyniki i wyszły duuuuuzo lepsze. ALe co się strachu najadłam to moja.

NAjpierw Pan pisze o 15 tyś leukocytów, a potem o 11 tyś WBC, to czy powtórzono badanie krwii.

Jeśli kilka paramentrów znacznie odbiega w pierwszej kolejności trzeba powtórzyc badanie, samą morf z rozmazem, a potem dopiero się zastawiać. Ja już mam taką nauczkę.
          • eriga Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 15:31
            U małych dzieci najczęściej występuje ostra białaczka limfatyczna. W rozmazie
            limfocyty stanowią ok 90% białych krwinek. Dziecko miewa stany podgorączkowe lub
            wysoką borączkę, powstają siniaki i wybroczyny oraz krwotoki z nosa bez
            przyczyny. Często łapie różne infekcje. Ma powiększone węzły chłonne. Skarży się
            na bóle nóg. Nie ma apetytu, chudnie. Jest blade i ospałe z powodu anemii.
            Ponadto ob jest bardzo często trzycyfrowe i podwyższone crp.
            • kk1962 Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 16:03
              No... nie zawsze. Moja corka ma (miala?) ostra bialaczke limfoblastyczna,
              przy diagnozie bylo 6,4 WBC z czego 43% limfocytow, 12,7 hemoglobiny (troche
              malo, ale nie zatrwazaljaco malo), 128K plytek (tez minimalnie ponizej normy).
              Wezly niepowiekszone, zadnych cech infekcji, zadnych siniakow, zadnych
              wybroczyn. Za to koszmarnie zle samopoczucie,
              stany podgoraczkowe, bole kosci, no i wlasnie trzycyfrowe OB.
              To wszystko jednak bylo nieswoiste, a diagnoza - zaskoczeniem.
              Pokazalismy po jakims czasie te wyniki naszej lekarce I kontaktu (ktora byla na
              urlopie jak sie to wszystko dzialo),
              jedyne co powiedziala, to ze "medycyna uczy pokory".

• melania.po Re: Poziom leukocytów - czy zaczynać panikę ??? 20.10.06, 16:03
      a kto w ogole robi jakiekolwiek badania podczas infekcji?a odczekac kochani z
      1,5 tygodnia, a potem martwic sie...Dorosli ludzie a jak dzieci!!!
    • eriga Re: do kk1962 20.10.06, 16:47
      A szybko lekarze zorientowali się ze to białaczka? Sądząc po lekkich
      odchyleniach w morfologii i wysokim ob wyglądało to raczej na jakieś zapalenie.
      Moja koleżanka również na to cierpi, obecnie czeka na dawce szpiku i u nie
      typowym objawem aby pójść do lekarza to były powiększone węzły i gorączka. Ale
      wszystkie wyniki miała fatalne. Potem na domiar złego musiała zrezygnować z
      hemii bo zaczęła wzrok tracić. Zyczę zdrówka.
      • kk1962 Re: do kk1962 22.10.06, 10:00
        W szpitalu zorientowali sie chyba od razu, nam nie powiedzieli.
        Przy rozszerzonych badaniach wyszedl podwyzszony kwas moczowy
        i b. wysokie LDH (co juz moze kierowac podejrzenia w kierunku
        choroby nowotworowej), no i blasty we krwi obwodowej. Infekcje mozna
        bylo wykluczyc, bo CRP bylo tylko minimalnie podwyzszone.
        Ale szukali wszystkiego co mozliwe - HIV, borelioza, CMV, mono, sprawy reumatyczne i jeden Bog wie czego jeszcze. Szpik pobrali zaraz nastepnego
        dnia rano. Juz po pobraniu szpiku stan zaczal sie gwaltownie pogarszac,
        wtedy wyniki spadly jak to przy bialaczce, corka zemdlala w lazience,
        zaczely sie since. Ale w momencie gdy lekarze zadecydowali o badaniu
        szpiku tych "typowych" objawow jeszcze nie bylo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka