Dodaj do ulubionych

INTERpretacja wynikow, pomocy

25.10.06, 19:03
Witam

Moje dziecko ma zaczety 8 miesiac zrobilam mu badanie na:
fosfataza alkaliczna - 277,4 norma to 100-230,
fosor - 2,36 norma 1,29-2,26,
wapń - 2,25 norma 2,1-2,6

Co oznaczaja przekroczone wyniki? Czy powinnam podawac D3, jest na mleku
modyfikowanym od 3 tyg i obecnie wazy 10 800g, przy dlugosci 80 cm.

Z gory dziekuje za odpwiedz

helka2003
Obserwuj wątek
    • koral777 Re: INTERpretacja wynikow, pomocy 26.10.06, 12:24
      Ja miałąm podobne wyniki, ale podobne wyniki nie znaczy ta sam diagnoza!
      Co skłoniło lekarza do zrobienia badań , za mieka kośc potylicy???, za duże, za małe ciemię???

MY mieliśmy skierowanie do poradnik metabolicznej w CZDz a tam kazano konieczne sprawdzic mocz - tzn oznaczyć CA i Kreatynine w moczu, w psiknięciu pojedynczym najlepiej z nocy po około 4-6 godzinach bez mleka, nam się udało pobrać, bardzo miała przekroczony wynik tego wypłukiwanego wapnia w moczu, a to skłoniło lekarza do ustalenia że dziecko nie ma krzywicy, a za dużo D3, oznavczylismy D3 miała w górnbrj granicy. Zaczęlismy więc eliminowac wszysko co ma fosor, zamiast 2 mlek było danie w postaci kislu owocowego, jabłka tartego i zupki jarzynoej - tak juz w 4 mieś, duzo pić przepajac aby te d 3 wypłuakć i co 6-8 tyg kontrowaliśmy już tylko mocz. Po pół roku diety (bezfosforanowej - pomija się wode mineralizowana, a stosuje kranówe dłuuuugo gotowaną), bez ryżu, kaszy gryczanej, sera (mama karmiąca) no i mama bez witamin.

Obecnie jest juz ok ma 16 mieś i dostaje D3 co 2 dzień, ale mocz kontrolujemy dalej.

Nie wiem z czego to wynika, ale fosfor i wapń sa nierozerwalnie połaczone z D3.

Prosze poszukac tu na forum innych postów o gospodarce wapniowo-fosforanowej, tam dużo mam się wypowiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka