30.10.06, 19:28
Moje dziecko ma problem z zaparciami.Daje mu syropy (lactuloze- rano 7 ml i
wieczorem 7 ),dużo pije, je owoce ,pije kefir i je jogurty( activie
naturalną) a i tak ledwo sobie dajemy z tym radę .Lekarka twierdzi ,że taka
jego uroda .Nawet gdy zgłaszałam ,ze w kupce jest krew to kazała dawac siemie
i tyle.Od paru dni widzę ,że zrobił mu się hemoroid .Poleciałam do lekarza
ale dostałam masc ruskorex i tyle na 5 dni.
Nie wiem czy to wystarczy .On ma tylko 2 lata i to mnie przeraza .Gdzie mogę
isc nawet prywatnie .Do jakiego specjalisty.?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leda77 Re: Hemoroidy 30.10.06, 22:36
      Nie wiem,czy sa proktolodzy dziecięcy, zapytaj gdzieś w przychodniach. Albo
      znajdź dobrego pediatrę. To wcale nie jest taki rzadki problem - hemoroidy
      dzieci. Pozdrawiam
    • ag_maja Re: Hemoroidy 31.10.06, 09:57
      najlepiej iść do chirurga dziecięcego
      mój synek ma troszkę inny problem ale też związany z tematem, idziemy z tym
      właśnie do chirurga dziecięcego
      pediatra powiedział jednak że tego typu schorzenia czyli hemoroidy, wypadanie
      sluzówki u tak małych dzieci nie leczy sie chirurgicznie, a lekami +
      odpowiednia dieta zapobiegająca zaparciom
    • ulcia30 Re: Hemoroidy 31.10.06, 10:17
      A próbowałaś suszone śliwki?Pieczywo pełnoziarniste?
    • inap Re: Hemoroidy 31.10.06, 11:19
      My borykaliśmy sie ztym problemem (zaparcia) 2 lata. Pediatrzy (różni)
      bagatelizowali sprawę, tradycyjnie laktuloza, duzo pić i czekać. Mały (juz
      teraz prawie 5 letni) unikał robienia kupy, nigdy ni epowiedziłą, ze mu się
      chce, robił bo my go o to prosiliśmy - codziennie albo 2x dziennie małego
      bobka, żebyśmy mu dali spokój. Dodam, ze były nagrody i wileka radośc za kupke,
      wszystko w miłej atmosferze mimo tak naprawdę bezsilności. Kupę robił tylko w
      pieluche mimo że od dawna wszystko kontrolował (prosił o założenie na ten
      moment) i w ukryciu. Pediatrzy twierdzili że to niej jest problem bo załatwia
      się coedziennie. Dopiero alergolog stwierdziła, zę według niej trzeba działć a
      nie czekać poleciła nam kilku znajomych specjalistów (prywatnie oczywiście). I
      tak zaliczyliśmy chirurga dziec, USG, gastrologa dziec. i nawet psychologa.
      Strzałem w 10. był gastolog bo to on leczy zaparcia u dzieci (czego chyba
      pediatra nie wiedział, ze to oni się w tym specjalizują. Stosując się do jego
      zaleceń w tydzień widoczna była poprawa. Robi na ubikację bez marudzenia 2 x
      dzień duże kupki. Jest na lekach lekko wspomagajacych nadal (od kwietnia)bo
      wyrobienie odpowiednich nawyków by problem nie wrócił trwa podobno tyle samo
      czasu co okres zaparć.
      A pediatrzy się przejeli dopiero jak w wyniku USG było czarno na biłaym
      poszerzenie jelit masami kałowymi.
      • kkamilka Re: Hemoroidy 05.11.06, 11:33
        INAP, prosze napisz, jak sobie poradziłaś z tymi zaparciami? Moja mała (3
        latka) ma problemy z kupką. Zaczęło się to jak jeszcze jadła wyłącznie mój
        pokarm, czyli miała może ze 3 mce. Czasem jest ciut lepiej, jak kilka dni z
        rzedu zje sporo otrąb pszennych, a le norma to ból przy kupce robionej raz na
        tydzień. KIedy lekarz stwierdził alergię na mleko i przeszła na ISOMIL było
        jakiś czas lepiej, ale teraz znów jest problem, mimo, że nie pije mleka. Daj
        znać, może mojej małej twoje sposoby tez pomogą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka