08.11.06, 21:20
Mój synek ma 3 miesiące i ma kaszel ( bez kataru i temperatury ), pediatra
zapisała cebion, maść majerankową i pyrosal.Mam wątpliwości co do pyrosalu bo
na ulotce zaznaczają, że jest on polecany od 1 roku życia.
Może nie powinnam ale boję się go podać dziecku .
Z tego co wyczytałam na forum większość mam podawała pyrosal starszym
dzieciom, a może są mamy młodszych dzieci leczonych pyrosalem ?

z góry dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • ewalip Re: pyrosal 08.11.06, 22:13
      Mój syn też dostał pyrosal, miał wtedy może 5 miesięcy. Nic mu nie było, a
      kaszel minął.
      • monisia98 Re: pyrosal 08.11.06, 22:26
        bez obawy mozesz podac - pyrosal jest naturalnym syropkiem napotnym takim
        dzialajcym przy przyziebieniach szczegolnie polecany na malych dzieci nawet
        takich jak twoje.nie boj sie.
    • kerry_weaver Re: pyrosal 08.11.06, 22:30
      córka brała pierwszy raz w wieku 5 miesięcy. I tak skończyło się antybiotykiem
      ale Pyrosal nie zaszkodził jej.
      • julcia2006 Re: pyrosal 09.11.06, 16:04
        a ja bym sie bala,sa rozne opinie na ten temat ,moim zdaniem za male dziecko,a
        pyrosal na kaszel i tak raczej nie pomoze.Ja w tym wieku dziecku dawalam stodal
        2ml. i mozna przeciw zapalnie panadol przez 2 czy 3 dni,zamiast pyrosalu.nie
        zaszkodz na pewno.A na kaszel uwazaj,u takiego maluszka moze sie zrobic cos
        gorszego,obserwuj czy kaszel sie nie zmienia.Nie chce cie straszyc bo to moze
        byc cos niewinnego,ale kaszel u takich maluszkow trzeba obserwowac.I oklepuj ja.
        • jola_ep Re: pyrosal 09.11.06, 19:26
          > pyrosal na kaszel i tak raczej nie pomoze.

Pyrosal jest raczej na przeziębienie/gorączkę (działanie przeciwgorączkowe, napotne, przeciwzapalne). Niepewna jest kora wierzby: to taki nauralny salicynian.

> mozna przeciw zapalnie panadol przez 2 czy 3 dni

Panadol nie ma działania przeciwzapalnego - tylko należy do grupy niestroidowych leków przeciwzapalnych, stąd możliwe nieporozumienia.

Mimo wszystko w tym wieku polecam raczej konsulatację z lekarzem w sprawie podawanych leków.

Pozdrawiam
          Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka