Dodaj do ulubionych

Komary i inne gryzące

IP: *.* 01.05.01, 12:18
Potrzebuję rady i to dość szybkiej. Czym smarować ślady po ukąszeniach ? Od dwóch dni mały wstaje z okropnymi czerwonymi bulwami na łapkach, na buzi... Ma to po mnie, mnie też kocha robactwo kąsające, ja też już jestem pokąsana, tylko że u mnie są 4 slady, a u niego ze 20. Drapie się i jest zły. A ja w ogóle nie pamiętam, czego uzywalismy w rok temu, dwa i trzy.No i jeszcze druga sprawa, ciut mniej pilna. Co polecacie jako ochronę przed ukąszeniem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 01.05.01, 16:48
      Swędzenie łagodzi Fenistil. Bardzo dobry jest też Cutivate (polecany przy odczynach alergicznych po ukąszeniu), tyle że dostepny tylko na receptę.Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 02.05.01, 17:32
        Dziekuje za radę. Tak się złozyło, że w jedynej dyzurnej aptece nie było Fenistilu, ale Cutivate mam w domu. Tylko, że nie uzyłabym go do smarowania śladów po ukąszeniu, bo po prostu nie przyszłoby mi to do głowy. Jakoś nie potrafię podac dziecku leku bez konsultacji z lekarzem, no, chyba że jest to coś od gorączki albo syrop przeciwkaszlowy. Ale cutivate zadziałał i juz mały wygląda lepiej. Jeszcze raz dziekuję.
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 23.05.01, 15:08
        Ja też mam Cutivate w domu ale jest to lek ze sterydami tak więc stosowałabym go bardzo ostrożnie - zresztą nawet p.pediatra mojego synka radziła samorwać bardzo cienką warstwą ( akurat chodziło o alergię) i broń boże poza obrębem zaczerwienienia tak więc jeśli masz inne opcje staraj się z nich korzystać.
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 02.05.01, 19:00
      Cieszę się, że Ci pomogłam. My się musimy wybrać po nową receptę, bo rzeczywiście pojawiły się już komary (te nigdy nie mogą się opóźnić!). Znalazłaś coś skutecznego przeciw ukąszeniom? Przydałoby nam się... Pozdrawiam.
    • Gość: BM Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 22.05.01, 22:22
      Smaruj ślady po ugryzieniach robactwa kroplami do nosa Rhinophenazol, są to najzwyklejsze krople, do kupienia bez recepty w każdej aptece, działają przeciwalergicznie, pomagają już drugiemu mojemu dziecku, no i wszystkim znajomym.Beata
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 02.06.01, 19:59
      Jaką maść, krem itd można stosowć dla niemowlaków przeciwko komarom?
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 02.06.01, 20:09
        Wydaje mi się, że Fenistil.
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 04.06.01, 12:43
      Niestety z tego co słyszałam i czytałam, wszystkie anty komarowe maści można stosować u dzieci pow. 1,5 roku życia. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że niewiele pomagają. Są to np. Autan, Off.Swoją drogą jakiś numer z tymi komarami. W Krakowie gdzie mieszkam jest ich plaga. Wiadomo, że jest mnóstwo osób z alergiam na ukąszenia, a u nas się nic z tym nie robi. W Rzymie nie ma prawa być owadów- zero komarów. Więc coś się da z tym zrobić.
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 05.06.01, 09:34
        polecam homeopatyczne granulki LEDUM PALUSTRE 5 CH 2xdziennie po 3 granulkiwypróbowałam i działa
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 05.06.01, 12:41
      Ja stosuję żele DAPIS jeden jest przeciwko ukąszeniom komarów i kleszczy, a drugi łagodzi skutki ukąszeń. Są ogólnie dostępne, niedrogie i ładnie pachną. Poza tym są skuteczne. Używa ich cała moja rodzina.
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 20.06.01, 22:16
      Nie wolno stosować sterydów na twarz (mogą spowodować nieodwracalne uszkodzenia skóry)także uważajcie z tym Cutivate. Lepiej stosować Fenistil, ten lek ma takie przeznaczenie, łagodzi objawy wszelkich ukąszeń i pokrzywek, Cutivate jest na bardzo zaawansowane zmiany, nie stosujcie tego ot tak szczególnie dla dziecka. Dorota
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 20.06.01, 23:10
        podpisuję się pod postem Doroty!!!!sterydy są takie "fajne" bo i swędzenie szybko przechodzi i zmiany na skórze mniejsze...ale jakim kosztem!ja,oprócz fenistilu,dostałam od pani dermatolog mazię białą ,robioną na receptę-podobno bardzo znany sposób wśród lekarzy.Jest rewelacyjna dla moich alergików(bąble mają ogromne po ugryzieniach),wadą jest to,że dzieciaki są w białe cętki,ale co kto woli...Podaję przepis z buteleczki:Zinci oxidatiTalci venetiGlicerini aa 20,0Aq.dest.ad 100,0M.f.papka...cokolwiek by to znaczyło :)) Ale pewnie lekarze i farmaceuci będą wiedzieć o co chodzi.pozdrawiam,życząc braku komarów!
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryza˛ce IP: *.* 26.06.01, 09:46
      ja smarowalam fenistilem w zelu. a jako odstraszacza uzywalam offu dla dzieci, ktory przywiozlam z wloch, w polsce nie mogla znalezc dla takich maluchow, w tym roku znalazlam zel firmy dolisos, ziolowy, pieknie pachnie, maly sie przed nim nie buntuje i dziala. tylko trzeba smarowac co dwie, cztery godziny. dziala tez na kleszcze co bardzo wazne w les
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryza˛ce IP: *.* 03.07.01, 09:36
        Polecam żele Dapis - skuteczne, niedrogie, pachną ładnie.U niemowlaków do 6 miesiąca a nawet roku nie wolno stosować żadnego specyfiku - ja smarowałam ubranie, wózek, siebie i skutkowało.Kobiety uważajcie proszę na sterydy potem nie ma już nic.
        • Gość: Katja Re: Komary i inne gryza˛ce IP: *.* 08.07.01, 00:33
          a czy mozna stosowac raid electric przy niemowlakach??
          • Gość: guest Re: Komary i inne gryza˛ce IP: *.* 18.07.01, 13:00
            Ponawiam pytanie Kasi. Czy można stosować przy rocznym dziecku RAID ELECTRIC itp. ?Sprawa jest pilna bo jedziemy na urlop nad jezioro.
    • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące IP: *.* 19.07.01, 17:38
      Na tych Raidach, które wydzielaja zapachy jest napisane, że nie można dla dzieci, ale te co wydają tylko taki pisk odstraszający na pewno można stosować przy maluszkach. My stosowaliśmy często w zeszłym roku. I jeszcze lampę z prądem zabijającą gady.
      • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące do Anki IP: *.* 19.07.01, 20:06
        Te gady to "czułe" określenie komarów czy chodzi o zwierzaki typu: jaszczurki, żaby itp ? :)
        • Gość: guest Re: Komary i inne gryzące do Anki IP: *.* 20.07.01, 13:49
          Przezywam komary oczywiście :-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka