Dodaj do ulubionych

X`owate nogi!

11.11.06, 22:52
Wczoraj zauważyłam, ze syn ma x`owate nogi! Obecnie ma 21 miesiecy! Nigdy nie
wystepowaly problemy z bioderkami, wykrzywianiem stop itd Czytalam cos o
szpotawosci ale z tego co wywnioskowalam to objaw krzywicy! U Bartosza takiej
nigdy nie stwierdozno! Zreszta nie wystepowaly nigdy objawy takie jak:
pocenie, pozne wychodzneia zabkow, pozne zrastanie ciemiaczka (zrosto w wieku
12 miesiecy) Nozki wygladaja fatlnie! Kolana rzuyma blosko siebie, a kostki
sa oddalone na pewno na 15 cm od siebie! Macie jakies doswiadczenia? czy to
moze byc dziedziczne? Maz ma podobne nogi, ale nie az w takim stopniu
koslawe wink

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • iwka7 Re: X`owate nogi! 12.11.06, 07:52
      Koślawość w tym wieku nie przesądza o tym jakie nóżki będą gdy Mały dorośnie.
      Musisz pójść do dobrego ortopedy i on stwierdzi czy już zacząć działać czy
      jeszcze czekać do 3 urodzin (zależy to od stopnia koślawości). Mały może dostać
      do noszenia buciki ortopedyczne przy dużej wadzie lub wkładki i zalecone
      ćwiczenia. Więc nie ma co się na zapas martwić tylko uderzać do lekarza, bo w
      tym wieku da się to naprawić. Powodzenia!
    • kamiss11 Re: X`owate nogi! 12.11.06, 20:18
      byłam na bilansie dwulatka z moją córcią i okazało się ze też ma koślawe kolanka
      (trochę), pediatra nie stwierdził, ze to dziedziczne, mała ma tylko siadac "po
      turecku" i wszystko wróci do normy. podobno to bardzo częste u dzieci.
    • osmag Re: X`owate nogi! 12.11.06, 20:53
      To dość duża koślawość. Proponuję doświadczonego fizjoterapeutę i włączenie
      ćwiczeń. Można dodatkowo podbić buciki, tak aby krawędz przyśrodkowa buta była
      uniesiona. To jako wspomożenie ćwiczeń.
    • moni_flis Re: X`owate nogi! 14.11.06, 11:50
      Byłam z Bartoszem u ortopedy! Poogladal stwierdzil,z e sa troche koslawe ale
      oznajmil ze do 3 roku zycia nic sie ztym nie robi uncertain Pytam o wkladki, cwicznia
      itd lecz uslyszalam znow, ze do 3 roku zycia dziecko moze miec krzywe, koslawe,
      szprotawe nogi, moze chodzic nie do konca prosto ale do 3 roku zycia to norma!
      Co myslicie? Konsultoac go dalej czy dac sobie spokj? Piszecie o cwiczenaich
      itd On ma teraz 21 mieisecy i nie potrafi jeszcze nawet siadac po turecku uncertain
    • bea-ta Re: X`owate nogi! 14.11.06, 12:55
      Taka wadę może powodowac nadmierna rotacjia kości udowych do przodu- dziecko
      rodzi się z rotacja ok. 45 stopni, w miare rośnięcia rotacja zmniejsza sie także
      u dorosłego ma tylko 12 stopni, jesli dziecko nieprawidlowo siada np. siad
      klęczny a pupa między rozłozonymi nogami to dziecko utrwala to przodoskecenie
      lub koślawi kolana- nalezy bezwglęgnie tępic taki siad i sadzać dziecko po
      turecku. Koślawośc kolan powduje też źle dobrane buty- za szerokie w śródstopiu-
      jesli jeszcze do tego nie jest wyprofilowane to noga ucieka na bok, rozpłaszcza
      sie w bucie a dalej koślawi noga. Najlepij więc nosic buty dobrze dopasowane
      szerokością do tęgości stopy i jednak z wyprofilowaną wkładką, zapinane na kilka
      rzepów a najlpeij sznurówki. Po domu kapcie profilaktyczne Postęp- sa i z lnu,
      numbuku, skóry i one dobrze stabilizują stopę, zap. koślawieniu, nie sa buatmi
      ortopedycznymi a profilaktycznymi, w domu obuwie jest najważniejsze + pozycja w
      czasie zabawy( np. długie stanie/kuicanie w rozkroku może powodowac obciązenie
      kolan i koślawośc, urazy- upadki na kolanka), pozwalaj latem dziekcu biegac po
      trawie, w domu po grubej wykładzinie. dziecko nalezy konsultowac tylko u
      ortopedy dziecięcego- nie ogólnego zajmującego się i doroslymi i dziecmi z
      doskoku, bo zagadnienia z zakresu ortop. dal dorosłych i dzieci sa rózne i pisze
      to z własnego przykrego doświadczenia- jeżdze teraz tylko do ortopedy
      dziecięcego niestety ponad 300 km od domu, ale mam 100% pewnośc diagnozy.
      Ze znanych mi żródeł koślawośc jest w normie u takiego dziecka do 3z jesli w
      pozyji na baczność mierząc od tyłu odstep między kostkami jest nie większy niż 4
      cm!!!!!Może mieć tu znaczenie wit. D3- szybki wzrost dziecka, a mała jej podaż,
      ale przede swzytkim te rzeczy które pisałam wyżej. Beata
    • kinia0422 Re: X`owate nogi! 14.11.06, 14:01
      Witam!
      Moja Mala jest po zwichnięciu bioderka jednego i dysplazji drugiego z ktorych
      to problemów dzięki naszemu ortopedzie "wyszła" bez problemu.ostatnio
      zauwazylismy ze tez stawia stopki na zewnatrz i ma kolanka mocno skierowane do
      środka, pojechalismy do naszego ortopedy- bardzo znanego i cenionego- i
      powiedzial ze to nie ma nic wspolnego z problemami biodrowymi ktore miala i ze
      to jest NORMALNE dla dzieci w tym wieku (Mała ma 2 latka) i ze nie ma co sie
      martiwc, polecił ćwiczenia i dał nam skierowanie na specjalne orotpedyczne
      wkładki. Dzieci ponoc z tego wyrastaja i nie musza tez koniecznie nosic wkładek.
      pozdrawiam
      k.
      ps.a gdzie mieszkasz? bo moge dac namiary na naszego ortopede (gdańsk)
      • moni_flis Re: X`owate nogi! 14.11.06, 17:44
        Analizuje wszystko co piszecie! Mały nigdy nie siadał z nogami do tylu.
        Korygowalabym to ale prawda jest tez ze nie mial takiego przyzwyczajenia! W
        domu zawsze chodzi w butkach! Zawsze Bartki lub Antylopy! Jeszcze na wakacjach
        pewna jestem, ze nozki mial proste! Piszecie o szybkim wzroscie! Otoz
        rzeczywiscie rosnie b.szybko! Urodzil sie jako wczensiak (jeden z trojaczków) z
        wagą 1500g, 46 cm. Dzis ma 21 miesiacy, wazy 14090g i mierzy prawie 90 cm!
        Krzywicy nigdy nie mial (mial robione badanie w tym kierunku z racji szybkiego
        wzrostu)Do czasu zarosnicia ciemiaczka (12-13 meiisac zycia) ciagle przyjmowal
        vigantol x 2 krople! Od tego czasu nie bierze wit d3.
        Probowalam mu mierzyc roznice miedzy kostkami ale w zaleznosci od tego jak
        stanie wynosi ona od 5-8 cm. Z tym, ze profesjonalizm tu niejaki uncertain
        Mieszkamy na Podhalu!
        Macie moze namiary na dobrego ortopede w Zakopanem lub ewentualnie Krakowie?
        Nie chce tego zaniedbac! Wiadomo, ze pozniej korekta kazdej wady przynosi
        mniejszy efekt!

Pozdrawiam!
        • iwka7 Re: X`owate nogi! 14.11.06, 21:43
          Spokojnie. Mój synek jak Ci już wczesniej pisałam ma też koslawe kolanka i już
          mając roczek stawiał stópki tak, że kostki ciągnęły ku srodkowi. Byłam z nim u
          dobrego ortopedy jak miał 2 latka i tak samo jak Tobie powiedział, że spokojnie
          mamy poczekać jak skończy 3 i wtedy jesli się nic nie zmieni to zaczniemy
          działać. Na 23 listopada mam wizytę u b.dobrego ortopedy u którego na wizytę
          prywatną trzeba czekać ponad miesiąc i zobaczę. Ale nie stresowałam się bo
          jeszcze jeden ortopeda powiedział mi to samo, więc bez paniki. Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka