Dodaj do ulubionych

Krótkie górne wędzidełko

IP: *.* 19.09.01, 10:43
Mój 8m Piotrus ma, stwierdzone przez pediatrę, krótkie górne wędzidełko. Fakt, sama zauważyłam, że trudno odchylić górną wargę, żeby np. sprawdzić czy już przebijają się mu ząbki. Ponoć nic się z tym nie robi, ale wcale nie jestem taka pewna. czy spotkałyscie się z tym wczesniej? Faktycznie dać sobie spokój, czy wybrać się do dentysty (?), laryngologa (?). Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Krótkie górne wędzidełko IP: *.* 19.09.01, 21:29
      Witam :-)Powiem z autopsji - miałam krótkie wędzidełko i lekarz pediatra mojej mamie powiedział, że sie nic nie robi. Ona tez nic nie zrobiła. Dopiero na studiach lekarz stomatolog, do którego trafiłam był oburzony. Krótkie wędzidełko powoduje,że przednie zeby są słabo osadzone w dziąsłach i maja prawo wcześniej wypaść. No cóz podciełam je, ale nie wiem czy mi to cos pomoże. Nie wiem tylko, czy należy je tak wcześnie podcinać, może przy drugich zębach??pzw Olik
    • Gość: guest Re: Krótkie górne wędzidełko IP: *.* 19.09.01, 23:17
      Takie wedzidelko sie podcina, ale dopiero u dzieci okolo 8-9 letnich, gdy sa juz widoczne stale jedynki i dwojki. Zabieg jest prosty, ale z reguly wykonywany przez chirurgow stomatologow. Wykonuje sie go w znieczuleniu miejscowym, mozna tez wykorzystac laser chirurgiczny. Macie jeszcze sporo czasu, ale warto sie rozeznac, gdzie przyjmuje jakis chirurg stomatolog w Twojej okolicy. W kazdym razie ja bym wykonala taki zabieg (tylko nie u rocznego maluszka). Swoja droga, mojego synka tez to czeka, i ja, jako okrutna matka sama pewnie mu taki zabieg przeprowadze (o ile sobie pozwoli...)
    • Gość: guest Re: Krótkie górne wędzidełko IP: *.* 20.09.01, 07:24
      Dziękuję za odzew. W przyszłym tygodniu sama wybieram się do swojego dentysty, do którego mam zaufanie(leczy mnie i męża już od wielu lat)więc się go jeszcze podpytam.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka