Dodaj do ulubionych

od kiedy nocnik?

IP: *.* 24.09.01, 14:21
Od kiedy należy wysadzać niemowlaka na nocnik.W poradniku "Wszystko dla dziecka" firmowanym przez Instytut Matki i Dziecka przeczytałam, że sadzanie na nocnik w pierwszym roku życia jest niewskazane.Nie wyjaśniają tam niestety dlaczego?Może ktoś z Was umie to wytłumaczyć?Ostatecznie w czym może przeszkadzć sadzanie na "tronie"?Pozdrawam bb
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 24.09.01, 19:32
      A ja znalazlam opinie e informatorze gerbera ze dziecku powinno sie kupic nocnik gdy ma okolo 9 miesiecy, zeby przyzwyczajac malca to tego przedmiotu. Moja mala ma nocnik i narazie swietnie sie nim bawi, siedzi na nim, wywraca go.. Poprostu oswaja sie, zeby potem nie bylo placzu gdy nadejdzie wlasciwa pora na konkretne korzystanie z tego urzadzenia..
    • Gość: giera Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 25.09.01, 08:20
      WitamTeż czytałąm coś podobnego , wyjaśnili, że dziecko widząc zadowolenie mamusi z tego co zrobiło do nocnika będzie starało sie robić tak częściej - dojdzie do zatrzymania wypróżnień u dzieci, bo sisiu i tak w tym wieku nie robią na zawołanie(fizjologia).Ja jednak swojemu Kubie kupiłam nocnika przed rokiem, bawiła się nim , nosił na głowie itp. Gdy skończył 11 miesięcy sam przyniósł nocnik zawołał ee i od tej pory kupki robi do nocnika, aha robi o tej samej prze więc łatwo go nam wysadzać.I do żadnego zatrzymania wypróżnienia nie doszło....Aha koleżanki synek (ten sam wiek co mój Kuba)nawet nie chce spojrzeć na nocnik - indywidualna sprawa dzieci....Nie ma co zmuszać.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 25.09.01, 08:49
      Dziękuję za odzewnasz synek zaczął 9 miesiąc.kilka razy załatwiał się na nocniku i nic złego się nie dzieje.Mam nawet wrażenie, że pozycja nocnikowa ułatwia mu wypróżnienia. Na leżąco idzie trudniej. Zresztą Szymuś na z tymi sprawami nielekko.Zkaz sadzania na nocniku wydawał mi się spowodowany raczej jakimiś obciążeniami dla kręgosłupa, ale skoro to nie o to chodzi to chyba wszystko o.k.pozdrawiam bb
      • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 25.09.01, 12:55
        Wysadzam Olke na nocnik odkad skonczyla 8 miesiecy pomimo zakazow i sadow, ze jest to pozbawione sensu. Zawsze mialysmy problemy z kupkami a odkad jest nocniczek to sa one regularne. Olka lubi posiedziec sobie na swoim tronie a jak nie ma ochoty to poprostu wyciaga raczki i pokazuje, ze fuj jest juz w nocniczku.Pozdrawiam serdecznie i oby tylko takie zmartwienia :)buziaczki
        • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 01.10.01, 11:23
          dziękuję Wam za odpowiedzi na moje pytanie.kilka dni temu byłam z synkiem u lekarza (bo ma zaparcia!)i pediatra potwierdziła, że jedym powodem dla którego nie należy dziecka sadzać na nocnik jest ewentualny lęk malucha.niektóre dzieci potrzebują oswojenia z tym przedmiotem.mój synek pewnie siedzi i mam wrażenie, że pozycja nocnikowa ułatwia mu wypróżnienia.poza tym (nie wiem jak to możliwe)odnoszę wrażenie, że szymonek wie do czego ten przedmiot służy. posadzony rano na nocnik załatwia się po chwili.cieszy mnie to bardzo, bo naprawdę ma kłopoty.pozdrawiam wszystkie emamy i edzieciaki.bb
    • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 26.09.01, 08:53
      Mój Norbert ma skonczone 10 miesiecy i od miesiąca używa swojego "tronu". Od początku nie bylo z tym żadnych kłopotów, tak jakby sam wiedział do czego to coś służy. Za każdym razem, gdy go posadzę na nocniczku maly jest wręcz szczęśliwy, siedzi sobie spokojnie przez chwile po czym wyciąga rączki, chce sie podnieść i juz wiadomo że jest "fuj". Do tego sam zagląda czy już coś jest a gdy go podniosę to zadowolony klaszcze w dłonie robiąc "brawo"Pozdrawiamy wszystkich samodzielnych Maluszków i ich Mamusie.
    • Gość: guest Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 27.09.01, 08:53
      A moja Jagódka (11 m-cy) wczoraj po raz pierwszy zrobiła siusiu do nocnika! Tak dla zabawy ją sadzam na nocnik w czasie dnia (w ubranku), a wczoraj wieczorem przed kąpielą rozebrałam ją i posadziłam golaska w łazience na nocniku, trochę się pośmiała i zrobiła siusiu. No wiem, że to trochę przypadek, ale i tak z dumą wylewałam zawartość z nocnika.
    • Gość: Olusia Re: od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.01, 21:05
      Moja pediatra zaleciła mi sadzać Ulę na nocnik od kiedy skończyła 7 miesięcy. Nie chodzi tu o zrobienie do niego czegokolwiek, a o przyzwyczajenie się do widoku nocnika w domu i o wyrobienie nawyku porannego sadzania z gołą pupką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka