Gość: guest IP: *.* 15.10.01, 11:20 Kiedy przestałyście podawać Vigantol?Pozdrawiam ada Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 16.10.01, 11:07 Witaj Ada Mój synek skończył niedawno 5 mies. i pediatra poleciła nam przestawić się na Cebion Multi (5 kropelek), zamiast Vit D3 (choć w tym preparacie też jest vit d3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 16.10.01, 15:49 Cebion Multi to zestaw witamin zawierający m.in. vit.D3 Moja Paulina też to brała, ale nie kazano nam przerwać Vigantolu. Po skończeniu roku przerzucono nas na Vigantol w tabletkach. Acha - latem, w słoneczne dni (= gołe rączki i nóżki) vit. D3 szła w odstawkę. Pa. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 16.10.01, 13:57 Chyba coś Ci się pomyliło!!!Cebion to vitamina C a Vigantol to D, nie można jednego zastąpić drugim. A po drugie to pięciomiesięczny maluszek musi koniecznie dostawać codzienną dawkę vit. D3. Co za pediatra kazał Ci to zmienić. Są poszczególne przypadki, kiedy vitaminę d3 należy odstawić ze względu na nietoilero2wanie jej przez organizm dziecka, ale napewno nie można jej zamienić na cebion. Edytko zmień pediatrę!Idzie zima, słoneczka coraz mniej a Twoje dziecko teraz bardzo szybko rośnie. Vitamina D3 jest mu teraz bardzo potrzebna Nie chcesz chyba żeby nabawiło się krzywicy?PozdrawiamEdyta mama Alexa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 16.10.01, 16:15 Myśle, że Edycie chodziło o to, że w lato można zrezygnować z podawania D3 a podawać cebion multi - w skład preparatu wchodzi vit D3. Jest jej jednak niewiele i dlatego to taka wersja na lato. Zapewne teraz powróci do podawania samej vit D3.Nasza pediatra również tak nam poleciła.Aga z Majeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 17.10.01, 21:58 Już sama nie wiem, jak to ma być z vit D3. Każdy lekarz mówi inaczej. Na początku podawałam małemu Vigantol, kolejny pediatra powiedział, że to za duża dawka i potem podawałam polską Vit.D3 (2krople). Teraz (jak już wyżej wspomniałam) inny pediatra poradził zamienić to na 5 kropel Multi Cebionu (to zestaw wielu witamin, nie tylko C). Powiedzcie mi, jak i ile podajecie swoim maluszkom tej witaminy, bo ja już jestem skołowana.Jak przeczytałam Wasze posty, co czym prędzej podałam mu 2 krople vit.D3, ale boję się że jeśl jeszcze będę dawała Multi Cebion, to może to już za dużo (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 17.10.01, 22:21 Czesc Edytko,ja tez podaje polska witamine D3 (1 kropla), oprocz tego z innych wzgledow - Cebion. W takim wypadku chyba Multi Cebion moglby to polaczyc. Ale ile w Multi Cebionie jest D3? Chyba musisz to skonsultowac z lekarzem.Poniewaz ostatnio bylismy w CZD Miedzylesie i robilismy rozne badania - powiedziano mi, ze ilosc witaminy D3, ktora powinno sie podawac (lub tez nie), zalezy od wynikow "gospodarki wapniowo-..." Normalnie jednak chyba nie robi sie takich badan - najczesciej lekarze przepisuja 1 lub 2 krople D3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 18.10.01, 11:04 Cześć,Mój synek ma 15 mies i lekarz poleciła dawać 8 kropli Cebion Multi oraz 2 krople Vigantolu. Ponadto w przypadku zachorować w rodzinie ( grypa itp) lub lekkiego przeziębienia synak - zwiększyć dawkę CebionMulti nawet do 12 kropli/dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 18.10.01, 22:41 Cześć,Z tego co mi wiadomo podawanie witaminy D3 jest sprawą indywidualną i zależy od dziecka (Kuba z uwagi na duże ciemiączko dostawał Vigantol od pierwszego tygodnia życia,był moment że dostawał 3 krople). Teraz ma rok i dostaje 5 kropli Ceboinu Multi i 2 krople Vigantolu.Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 19.10.01, 10:32 W tym tygodniu byliśmy u lekarza i kazał przestać podawać Vigantol. Ciemiączko u Magdy niewyczuwalne. Powiedział, że układ kostny jest już na tyle rozwinięty, że nie wymaga stymulacji. Magda ma 13-mcy i do tej pory brała cebion-5kr, cebion multi- 3kr, Vigantol 1-kr. (Wcześniej więcej).A swoją drogą to ciekawe, że co lekarz to inaczej papaada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Witamina D3 IP: *.* 19.10.01, 12:42 A propos wysokich dawek Vigantolu - ja przez jakis czas musialam podawac moim corom dwa razy dziennie po 5 kropli: za pozno zaczelismy podawac te witamine (pediatra nie raczyla nas odwiedzic) i dziewczynki mialy miekkie glowki (uginaly sie jak pileczki pingpongowe!). Nasza pani neurolog w ogole jest fanka wysokich dawek wit D3: chcialaby zeby dziewczynki dostawaly po 5 kropli (a maja 9 m-cy i sa male na swoj wiek) normalnie. oczywiscie pediatrzy sie z tym nie zgadzaja i kaza mi dawac 2-3 krople. niezaleznie od Kinder Biovitalu (prep. wielowitaminowy, tez zawiera D3), ktory dostaja po przebytej infekcji. I badz tu czlowieku madry.A tak w ogole, to czy wiecie, ze krem z filtrem zatrzymuje synteze wit. D w organizmie? Wiec jesli smarujecie dziecko kremem, to nawet w lecie nie nalezy zmniejszac dawki wit. D. No i podobno ta dawka jest tez uzalezniona od tego, czy dziecko urodzilo sie zima czy latem. Odpowiedz Link Zgłoś