Gość: guest IP: *.* 05.12.01, 11:40 Witam!czy ktoś spotkał się ze zlepem warg sromowych u małych dziewczynek - po przebytym stanie zapalnym?Co się z tym robi? czeka czy interweniuje chirurgicznieSabina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 05.12.01, 22:38 Hej!Walczę z tym od czerwca... Mała była już u 2 ginekologów, nefrologa itd. Generalnie cały czas ma zaczerwienioną piśkę. Radzę iść do ginekologa dziecięcego - niech zdecyduje. Ja mam zbierać wydzielinę miedzy wargami sromowymi patyczkiem do czyszczenia uszu zamoczonym w oliwce lub płynnym Linomagu - to ma też rozdzielać wargi. Ale radzę wizytę.Pozdrawiam Betka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 06.12.01, 10:04 u ginekologa byłyśmy dwa razy. Po pierwszej wizycie smarowanie pimafucortem i przemywanie tantum rosa.Ustąpił stan zapalny, ale wargi mniejsze pozostały lekko sklejone. Pani ginekolog (dziecięcy) stwierdziła po badaniu, że nie należy się śpieszyć i że może wraz ze wzrostem samo się rozejdzie. Niedawno znów dziurka zaczęła się zmniejszać(przy okazji ogólnej wysypki alergicznej???). Na pierwszej wizycie dowiedzieliśmy się od ginekologa, że jeśli sytuacja będzie się powtarzać to trzeba będzie zrobić wymaz Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 06.12.01, 15:41 Wymaz to nic strasznego! Ja na Twoim miejscu zrobiłabym jeszcze badanie ogólne moczu i posiew. U mnie niby to miało być od tego (wieczne zaczerwienienie), bo Marta ma w moczu bakterie (raz wiecej raz mniej). I tez ja podmywalam itd ale u mnie stan zapalny nie mija. Moze sprobuje tego pimafucortu? A lekkie zlepienie spróbuj rozdzielic tym patyczkiem zamoczonym w Linomagu płynnym. Marcie to pomogło. Ponoć trzeba wymywać w ten sposób tzw. mastkę, która gromadzi się między jednymi a drugimi wargami sromowymi.A ile mała ma?Mnie najbardziej męczy ten wieczny stan zapalny - nic nie działa. Napisz jak masz jakiś pomysł.Pozdrawiam i życzę cierpliwości!!!!! Betka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 06.12.01, 15:36 Hej!Córcia mojej koleżanki to miała i niestety, potrzebna była interwencja chirurgiczna. Koleżanka strasznie to przeżywała, ale okazało się, że pan doktor przyjechał do domku , cały "zabieg" trwał 5 minut, a mała w ogóle nie płakała i nic nie czuła.Pozdr.KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 07.12.01, 13:09 BetkoSpróbuję tym patyczkiem, ale cała się boję (najbardziej interwencji chirurgicznej)Kikajeśli wiesz więcej to bardzo proszę napisz! U mojej córeczki (25 miesięcy)wygląda to tak jakby miejscami powstało coś w rodzaju cieńkiej błonki, a w jednym miejscu błonka jest jakby gróbsza (zwłóknona?).sabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 07.12.01, 15:25 WYPYTAM KOLEŻANKĘ I NAPISZĘ WIĘCEJ W PON.Trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do KIKI IP: *.* 11.12.01, 09:45 Kika, czy udało ci się czegoś dowiedzieć od koleżanki?pozdrawiamsabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do KIKI IP: *.* 11.12.01, 14:45 Jeszcze troszkę cierpliwości, Sabinko....nie spotkałyśmy się w ten weekend..spróbuję przez tel.PaKIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do KIKI IP: *.* 12.12.01, 08:17 dziękuję i czekam cierpliwie.pozdrawiamsabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do Betki IP: *.* 18.12.01, 11:23 Betko,czy u twojej córeczki wargi są nadal sklejone? Bo jesli tak to trzeba je koniecznie rozdzielić. Nawet najmniejsze zlepienie może powodować zaleganie moczu, a co za tym idzie stany zapalne, które powodują zlepianie... i tak w kółko.Byliśmy wczoraj u chirurga dzieciecego (a nie ginekologa!!!) dla którego zlep nie był niczym nowym i nie rozłożył rąk na widok, lecz zjął się sprawą czyli rozklejeniem, które polegało na nieco mocniejszym odchyleniu warg. 3 minuty i po sprawie. Przed wizytą posmarowaliśmy EMLĄ wargi więc nie było tak żle. Na to maść przez 2 tygodnie i powinno być dobrze - mam taką nadzieję. Dowiedziałam się, że to się dzeiwczynkom zdarza - coś jak u chłopców przyklejenie napletka - tyle, że u chłopców nie da się to tak łatwo rozdzielić.to tylepozdrawiamsabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do Betki IP: *.* 18.12.01, 12:46 Sabina!A kto Wam polecił chirurga? Czy to Twoja inicjatywa? Ja bym chyba na to nie wpadla! Ale ciesze się, że już u Was dobrze!!! U Marty jest różnie - raz są trochę zlepione raz nie - ale zaczerwienienie utrzymuje sie cały czas!!! Może i ja się wybiorę w takim razie do chirurga? Tylko znów problem gdzie znaleźć dobrego... (nie mieszkasz czasem we Wrocławiu?)I napisz koniecznie co to za maść dostaliście do smarowania i czy małej po tym lepiej!!!!!!!!Pozdrawiam i dzięki za radę!Betka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do Betki IP: *.* 18.12.01, 13:46 Betko,do smarowania mamy używać neomycyny, pimafucortu i jeszcze jednej maści, której nazwy nie pamiętam (jutro napiszę). Chodzi o to aby po rozklejeniu smarować maścią silnie natłuszczającą z antybiotykiem. Do przemywania i mycia pupy najlepiej używać kwasu bornego - ma odpowiednie ph. Po zagojeniu należy natłuszczać - aby nie dopuścić do ponownego sklejenia - tak więc to co robisz linomagiem ma sens.Mieszkam w Zielonej Górze. Chirurg to akurat nasza znajoma. Pomysł, żeby iść do chirurga podsunęła nam pediatra już na samym początku (czyli w kwietniu). Radziła udać się do ginekologa lub chirurga dziecięcego. Zaczeliśmy od ginekologa. Ponieważ ostatnio zaczęło się znów sklejać skorzystaliśmy ze znajomośći. Z tego co się jednak dowiedziałam to dla chirurgów dziecięcych nie jest to nic dziwnego (a dla ginekologów jest!!) i zabieg jest niemalże rutynowy. pozdrawiamsabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki-do Sabiny IP: *.* 18.12.01, 21:49 Sabina - dzięki za te informacje! Będę teraz szukać na forum jakiegoś chirurga z Wrocka. Może się uda?Bardzo będę wdzięczna jeśli napiszesz jak postępuje po tym gojenie u małej. Moja dziś przy wieczornym myciu dała taki koncert, że ją boli - że mało się nie poryczałam! Jest już tak przewrażliwiona, że do końca nie mogę sprawdzić czy i na ile ma sklejone te wargi - tak zaciska nóżki i ryczy...Znów dałam dziś mocz na posiew - ciekawe co tym razem wyjdzie?No i chyba nie ma co zwlekać ztym chirurgiem...PozdrawiamBetka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 20.12.01, 11:57 Witajcie! Po przeczytaniu tego wątku trochę się zaniepokoiłam i postanowiłam przyjżeć dokładnie swojemu dziecku. Co zauważyłam; Weronika (16m) ma zaraz przy wejściu do pochwy przyrośnięte wargi sromowe mniejsze, to wygląda tak jakby po rozszerzeniu całą dziureczkę miała na wierzchu. Dodam, że mała często popłakuje podczas mycia cipci, myślałam, że za mocno ją tam pocieramy ale delikatniej już się nie da - może tak sygnalizuje o sobie "stan zapalny"? Bardzo się zdenerwowałam, błagam opiszcie jak wygląda to zrośnięcie a może taki wygląd jest normalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 20.12.01, 13:28 Wando!Obawiam się, że to może właśnie tak wyglądać, jak opisałaś. (przynajmniej tak jest u mojej córci..) Radzę wizytę u pediatry, ginekologa lub jak sugeruje Sabina - chirurga dziecięcego. Albo przynajmniej badanie moczu - żeby wykluczyć stan zapalny. Jeśli ta okolica jest zaczerwieniona - podmywaj kwasem bornym i mojej małej zaczęła pomagać neomycyna w maści (choć nie byłam jeszcze u chirurga).Daj znać jak tam weryfikacja problemu - życzę powodzenia!Betka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 27.12.01, 09:29 Betko witam po ŚwiętachPiszę aby się pochwalić sukcesem (mam nadzieję, że nie zapeszę).Po rozdzieleniu warg i smarowaniu maścią mamy bardzo dużą poprawę. Boję się cieszyć, że to koniec problemu - ale na to wygląda. Po zabiegu z każdym dniem było widać dużą poprawę. W tej chwili nadal smaruję maścią - zalecenie lekarza 2 tygodnie-ale wyglada na to, że jest już dobrze. Namawiam na wizytę u chirurga jak najwcześniej. Żałuję, że tak długo z tym zwlekałam (ze strachu)pozdrawiamSabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki- do BETKI IP: *.* 28.12.01, 11:13 Betko witam po ŚwiętachPiszę aby się pochwalić sukcesem (mam nadzieję, że nie zapeszę).Po rozdzieleniu warg i smarowaniu maścią mamy bardzo dużą poprawę. Boję się cieszyć, że to koniec problemu - ale na to wygląda. Po zabiegu z każdym dniem było widać dużą poprawę. W tej chwili nadal smaruję maścią - zalecenie lekarza 2 tygodnie-ale wyglada na to, że jest już dobrze. Namawiam na wizytę u chirurga jak najwcześniej. Żałuję, że tak długo z tym zwlekałam (ze strachu)pozdrawiamSabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 11.01.02, 22:42 W temacie w/w, okazało się, że wargi owszem są zlepione ale nie zasłaniają wejścia do pochewki. Podobno w momencie wykształcania się warg mniejszych sytuacja wróci do normy. Weronikę oglądała pani pediatra i ginekolog dziecięcy - taka opinia. Nie zalecono badania moczu a na "oko" nie stwierdzono nieprawidłowości, zaczerwienienia itp. No i tu zaczynają się moje nowe wątpliwości; czy nie iść do innego lekarza? Bo niby wszystko w porządeczku ale... już kilka razy się naciełam, że nie koniecznie jest tak kolorowo! Sorki, humorek mam dzisiaj wybitnie "wisielczy"Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama69 Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 14.02.02, 09:45 WanoPrzeczytałam twój post.Moja córka ma 11 miesięcy i podczas stania czy leżenia krzyżuje nóżki.Nadmienie że dostałam skierowanie od pediatry na baranie moczu i krwi bo wejście do pochwy jest zaczerwienione.Czy twoja córka taż krzyżuje nózki ? może moja dzidzia ma ten sam problem ?Zaniepokojona Kama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 11.02.02, 18:00 Jestem mamą dziewięciomiesięcznej Kingi, pediatra właśnie stwierdził że ma sklejkę warg sromowych, polega to na tym że mniejsze wargi są częściowo przyklejone do większych. A jakby tego było mało to jeszcze cipka małej "zarasta". Dostałam skierowanie do chirurga na konsultację, pediatra mówi że mała pewnie będzie musiała mieć zabieg. Jeśli ktoś zetknął się z podobnym problemem proszę niech mi coś poradzi.... Czy od razu musi być zabieg? Może jakieś maści albo podobne. Czy ktoś może polecić w Poznaniu dobrego chirurga niemowlęcego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 14.02.02, 10:10 Zlepu warg sromowych niestety nie da się wyleczyć maścią!Konieczne jest rozklejenie przez chirurga dziecięcego. Trwa to kilka sekund a polega po prostu na rozerwaniu. Nie ma innej metody - niestety. Na pocieszenie dodam, że nie jest to takie straszne. Bardzo się tego bałam.Dodam,że mniej więcej przez pół roku nie wiedzieliśmy co z tym zrobić. Ginekolog dziecięcy dawał maści sterydowe i kazał czekać. A czekać nie wolno gdyż w miejscu gdzie jest sklejenie zbiera się mocz i fizjologiczna wydzielina mogą z tego powstawać stany zapalne. naprawdę polecam wizytę u chirurga. Warto posmarować wargi kremem EMLA, który lekko znieczuli. Moja córeczka miała posmarowane i po 3 minutach płaczu po zabiegu wrócił uśmiech i dobry nastrójpozdrawiamsabina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wandzik Re: zlep warg sromowych u dziewczynki IP: *.* 22.02.02, 14:47 Tak jak myślałam, trzeba iść do innego lekarza. Weronika nadal podczas kąpieli popłakuje Może mogłybyście mi polecić jakiegoś sprawdzonego lekarza z Warszawy? Do Kamy: sorki, że nie odpisałam, ale nie zauważyłam objawów u córeczki o których piszesz Odpowiedz Link Zgłoś