Dodaj do ulubionych

łączenie szczepionek?????

IP: *.* 01.03.02, 15:35
Dziewczyny, może znacie jakiś najmniej bolesny dla dziecka sposób połączenia szczepień przeciw Hib, WZW typu B i polio.Nie chcę polio doustnie, bo mały gorączkuje po tym eksperymencie.
Obserwuj wątek
    • Gość: 220571 Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 01.03.02, 19:30
      Nie powinno się łączyć zbyt wielu szczepionek na raz. Polio przynajmniej raz musi być doustnie. Tyle mój pediatra. Porozmawiaj ze swoim ciekawe co Ci poradzi.Pozdrawiam serdecznie :))
      • Gość: 220571 Bactrim IP: *.* 01.03.02, 19:32
        Czy to antybiotyk?
        • Gość: 220571 Re: Bactrim IP: *.* 01.03.02, 19:33
          A miało być w nowym wątku :((
        • Gość: Gosiafka Re: Bactrim IP: *.* 01.03.02, 22:54
          Gosiu Bactrim to antybiotyk.Podobno jeden z najsłabszych ,ale antybiotyk.Gosia :hello:
        • Gość: flaska Re: Bactrim IP: *.* 03.03.02, 03:07
          bactrim to biseptol i antybiotykiem nie jest. ewa
          • Gość: Gosiafka Re: Bactrim IP: *.* 03.03.02, 10:05
            a biseptol to w takim razie ,co to jest :ouch: :what:jakiś sulfonamid czy co :what:Gosia :hello:
            • Gość: Gosiafka Re: Bactrim IP: *.* 03.03.02, 10:11
              Bactrim to -sulfametoksazol+trimetoprim .Środek chemioterapeutyczny o podwójnym działaniu i właściwościach bakteriobójczych. :ouch:No i co to -sulfonamid :what: :crazy:gosia
              • Gość: 220571 Re: Bactrim IP: *.* 04.03.02, 17:01
                Dziękuję za odpowiedź. A biseptol to antybiotyk.Pozdrawiam :hello:
            • Gość: flaska Re: Bactrim IP: *.* 06.03.02, 01:48
              tak to sulfonamid. antybiotyki sa subsancjami pochodzenia biologicznego, w odróżnieniu od sulfonamidów .działanie owszem podobne. tak mnie uczyli , ale widać tuman ze mnie . w takim razie sorry. pozdrawiam. ewa
      • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 01.03.02, 20:03
        Z pierwszym się zgodzę, co do drugiego mam poważne wątpliwości. W każdym razie nasza doktor nie zgłaszała żadnego sprzeciwu przeciwko temu, żeby Emilka dostawała polio tylko i wyłącznie w zastrzyku. Inna sprawa, że ja z góry założyłam, że nie zgodzę się na podanie dziecku szczepionki doustnej.Pozdrawiam,Ania z Emilką (5 miesięcy DZIŚ!)
    • Gość: Monika_D Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 01.03.02, 20:44
      Moja Ola (5 miesięcy) już dostała 3 dawki łączonej szczepionki 5 w jednym (błonnica, tężec, ksztusiec, Act-Hib,polio). Jest to szczepionka pentaqoc. Co lekarz to opinia - mój uważa, że tak jest lepiej i raz się kłuje dziecko. Moja Ola tylko raz na 3 szczepionki miała gorączkę. A i wszystkie dawki polio dostała domięśniowo.PozdrawiamMonika
      • Gość: PETRA Re: łączenie szczepionek????? - IP: *.* 01.03.02, 22:32
        Moniko,może mi doradzisz.We wtorek idę na szczepienia. Mały miał jedynie na razie tylko WZW (pani doktor nie chciała go męczyć po cesarce i zaszcepiła go tylko na to ).Nie wiem jakich szczepionek użyć.Czy tylko te, które nam "przysługują", czy kupić zupełnie inne, czy dokupić tylko Hib?Zupełnie się na tym nie znam a chciałabym jak najlepiej dla małego.Te szczepienia będą w 13. tygodniu jego życia.Jeśli możesz, proszę o radę.PozdrawiamPETRA
        • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? - IP: *.* 01.03.02, 22:57
          Przepraszam, że się wtrącę chociaż pytanie nie było do mnie.Na pewno warto zapytać lekarza o infanrix. To bezpieczniejsza (zminimalizowane ryzyko powikłań neurologicznych) wersja szczepionki DTP z bezkomórkowym krztuśccem. Jedyną wadą jest cena - ok. 70zł, a jeśli da się ją dzidziusiowi raz, to potem następne dawki też muszą być szczepione tym typem szczepionki.Pozdrawiam,Ania z Emilką (5 miesięcy DZIŚ)
          • Gość: PETRA Re: łączenie szczepionek????? - do ANI ROKICIŃSKIEJ IP: *.* 04.03.02, 21:59
            Aniu,zdecydowałam się na Infanrix - już go mam.Jutro się szczepimy...A co z Hib?Szczepiłaś na to też?Połączyć Hib z pierwszą dawką Infanrixu?PETRA
            • Gość: PETRA Re: łączenie szczepionek????? - do ANI ROKICIŃSKIEJ IP: *.* 04.03.02, 22:02
              Jeszcze jedno pytanie:Do infanrixu jaką później dobrać szczepionkę polio?Dzięki za pomocPETRA
              • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? - do ANI ROKICIŃSKIEJ IP: *.* 04.03.02, 22:26
                Hej,Emilka dostała Infanrix + Polio szczepione Imovaxem.Szczepionkę Infanrix można łączyć w jednej iniekcji z Hiberixem (szczegóły http://www.szczepienia.pl/infanrix.html), z tym, że ja jeszcze tego nie robiłam, bo zaszczepię Emilkę przeciwko HiB gdy skończy 6 miesięcy.Pozdrawiam ciepło,Ania z Emilką (5 miesięcy)
                • Gość: PETRA Re: łączenie szczepionek????? - do ANI ROKICIŃSKIEJ IP: *.* 04.03.02, 22:35
                  A dlaczego dopiero jak skończy 6 miesięcy?PETRA
                  • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? - do ANI ROKICIŃSKIEJ IP: *.* 04.03.02, 22:48
                    Żeby nie obciążać jej za bardzo organizmu. Emilka nie ma zbyt dużej styczności z innymi dziećmi, więc uznałam, że można spokojnie poczekać te pół roku. Poza tym w tym wieku potrzeba już mniej dawek szczepionki.Pozdrawiam,Ania z Emilką (5 miesięcy)
        • Gość: Monika_D Re: łączenie szczepionek????? - IP: *.* 02.03.02, 15:42
          Petro.Z tego co wiem to w przychodniach są szczepionki starsze zlat 50-60 i często sami lekarze doradzają aby zaszczepić nowszą - lepszą i wtedy wypisują receptę. Bo bez recepty szczepionki nie kupisz. Trudno coś radzić, powinnaś spytać lekarza. Najlepiej jakby najpierw zbadał i obejrzał małego a potem zdecydował. Ja trzymam się jednego, prywatnego lekarza bo co lekarz to opinia.PozdrawiamMonika
    • Gość: Sławka Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 02.03.02, 21:21
      A ja czuję się jak wyrodna matka :(Bo mi nikt nie powiedział, że są jakieś "lepsze" i "gorsze" szczepionki, nie wiedziałam nic o aferze ze szczepionką Euvax (tą, którą podaje się w pierwszej dobie) ani lekarz nie polecił, żeby kupić Infanrix.Czy to oznacza, że dzieci, które są szczepione państwowymi szczepionkami są zagrożone jakimiś powikłaniami?Nie ma co, dziewczyny, zasiałyście we mnie niepokój :(Pozdrawiam, Sławka
      • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 02.03.02, 21:36
        Sławko kochana, nie martw się :-)Niestety nie wiem nic na temat szczepionki Euvax, ale jeśli Joasia nie miała żadnych przykrych powikłań po szczepieniu DTP to już nic jej nie będzie. Po prostu w niektórych (bardzo, bardzo rzadkich, ale jednak) wypadkach krztusiec zawarty w tej szczepionce może powodować powikłania neurologiczne, do zapalenia mózgu włącznie. Ale po pierwsze - to się bardzo rzadko zdarza, a po drugie - jesli coś się dzieje to najpóźniej w 7 dobie po szczepieniu.Z tego powodu dzieci, które mają kłopoty neurologiczne dostają szczepionkę z acelularnym krztuściem "z urzędu", bo są w grupie ryzyka.Pozdrawiam,Ania z Emilką (5 miesięcy)
        • Gość: Sławka Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 02.03.02, 22:00
          Dzięki, Aniu :)A co z polio doustnym? Czy jest szczególnie niebezpieczne?Serdeczne życzenia dla Emilki (jak ten czas szybko leci...)Pa, Sławka
          • Gość: Ania_Rokicinska Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 02.03.02, 22:17
            Hm... Doustna szczepionka jest żywa, domięśniowa zabita, więc jest bezpieczniejsza. Przemknęło mi gdzies także coś o możliwych powikłaniach, ale ponieważ już wcześniej podjęłam decyzję o szczepieniu "w zastrzyku" to się nawet w to bardzo nie wczytywałam.Pozdrawiam ciepło,Ania z Emilką (5 miesięcy)
      • Gość: Monika_D Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 03.03.02, 11:42
        Sławko napewno nie jesteś wyrodną matką. A nasza służba zdrowia wiesz jaka jest! O szczepionce Euvax też dowiedziałam się jak już Ola była zaszczepiona, gdybym wieziała wcześniej to bym kupiła lepszą. Drugą i trzecią dawkę dostała już Engerix. ja poprostu dużo się naczytałam o różnych szczepionkach i dlatego wolę zapłacić za nie, żeby Ola dostała takie które powodują mniej powikłań i są bezpieczniejsze. Tak jak powiedziała Ania, nie wszystkie dzieci chorują po szczepionkiach. Ale ja dmucham na zimne.Spytaj następnym razem swojego lekarza, może nie chciał Cię narażać na koszty.A co do polio to moja Ola już dostała 3 dawki domięśniowo.PozdrowieniaCałuski dla JoasiMonika z Olą
    • Gość: Villi Co się dzieje z MMR? IP: *.* 03.03.02, 14:49
      Witam, Misiek właśnie skończył roczek i niedługo czeka nas szczepienie przeciw odrze. Chciałam zaszczepić go szczepionką potrójną (odra, świnka, różyczka), tylko... w całym Poznaniu od około 3 tygodni nie idzie jej dostać. Ani MMR, ani innej, zastępczej. Co robić? Przede wszystkim zależy mi na śwince (w 2003 roku ma być epidemia).PozdrawiamAnia
      • Gość: ewkka Re: Co się dzieje z MMR? IP: *.* 04.03.02, 16:04
        Moja kuzynka jest pediatrą i mówiła mi, ze producent nawalił. maja być podobno w kwietniu.Ewa
      • Gość: ulcik Re: Co się dzieje z MMR? IP: *.* 04.03.02, 16:36
        Hej Ja też poszukiwałam MMR i lekarka w Szpitalu Matki i Dziecka w Łodzi dała nam w zastępstwie Priorix - według niej to to samo tylko inny producent !pozdrawiam :)
    • Gość: AniaSK Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 04.03.02, 11:48
      To ja wrócę do pytania Halszki,wszelakie szczepionki zarejestrowane na polskim rynku znajdziesz na stronie Państwowego Zakładu Higieny:www.pzh.gov.pl/aktual/wykaz%20szczep1.html- z tego, co widzę nie ma takiego portójnego łączenia, ale jest wzwb+hib o nazwie Procomvax - być może da się do niej dołączyć "polio" (trzeba to przeczytać na ulotce!!!)PozdrawiamAnia :hello:
      • Gość: Halka Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 04.03.02, 22:21
        Dzięki za odpowiedź. Nie mogę się dostać do tej listy szczepionek. Najchętniej połączyłabym polio z Hib, bo tak, czy tak te dwie szczepionki będę musiała zakupić.Ale niestety nie mogę spojrzeć na tę listę, może jutro się uda. Dzięki za namiary.
    • Gość: AniaSK Re: łączenie szczepionek????? IP: *.* 05.03.02, 12:27
      To ja jeszcze pozwolę sobie podać Wam ciekawą stronę w internecie do poczytania o łaczeniu szczepionek:http://pp.am.lodz.pl/szczep.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka