Dodaj do ulubionych

Wysoki poziom cukru we krwi noworodka

IP: *.* 29.04.02, 14:53
We środę moja koleżanka urodziła ślicznego synka :)Dzieciaczek urodził się duży 4480 :crazy: (koleżanka ma 154cm wzrostu i w porywach waży 53 kg :crazy:)Po porodzie wykryto u maluch cukier we krwi,ma to podobno związek z dużą wagą urodzeniową .Koleżanka nie miała objawów cukrzycy ciążowej i badania miała w porządku.Jeżeli ktoś spotkał się z takim przypadkiem dajcie znać Gosia :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: Wysoki poziom cukru we krwi noworodka IP: *.* 29.04.02, 15:09
      Gosiu! Mój 3,5-letni synek ma cukrzycę, ale nie od urodzenia, jednak szybko sprawdziłam w książkach i dowiedziałam się, że: - może występować tzw. przejściowa cukrzyca noworodków i niemowląt, która ma szansę minąc do 2-go roku zycia, ale wymaga podawania insuliny- może występować też regularna cukrzyca, taka do końca życia, ale jest b. rzadkaTę pierwszą wiąże się z niedojrzałością trzustki dzidziusia, więc jest możliwe, że z czasem minie (ale to nie znaczy, że nie trzeba podawać insuliny!!! bez niej dziecko umrze!!!). Oba te rodzaje cukrzycy zwykle jednak występują przy zbyt niskiej wadze urodzeniowej, więc nie wiem, czy przypadek dziecka Twojej koleżanki to akurat to. Radziłabym jednak, żeby poszła do diabetologa i poprosiła o przeprowadzenie superszczegółowych badań, czy jednak nie miała cukrzycy ciężarnych, bo może być na najlepszej drodze do zachorowania. Tak duże dziecko jest wręcz charakterystyczne dla matek z nieleczoną cukrzycą. Mam koleżankę, której lekarz pół ciąży wmawiał, że jest zdrowa, po urodzeniu dziecka czuła się coraz słabiej, aż w końcu po kilku tygodniach trafiła w śpiączce do szpitala z rozpoznaniem "cukrzyca" i to już nie- ciężarnych, a zwykła.Jeśli będziesz coś wiedziała, to napisz mi, proszę, co z tego wynikło!Pozdrawiam Cię i życz koleżance i dzidziusiowi dużo zdrowia!Monika
    • Gość: Gosiafka Re: Wysoki poziom cukru we krwi noworodka IP: *.* 29.04.02, 15:22
      Hermiona dzięki za szybką odpowiedź .Przestraszyłaś mnie nie na żarty. Myślałam że to coś przejściowego ,mijającego z wiekiem . Koleżanka jest w dalszym ciągu na oddziale położniczym ,maluszek ma robione badania i podawane jakieś kroplówki.Nigdy nie wykryto u niej podwyższonego poziomu cukru w ciąży.O rany mam nadzieję że to skończy się dobrze Gosia
      • Gość: Hermiona Re: Wysoki poziom cukru we krwi noworodka IP: *.* 29.04.02, 15:26
        Wiesz, takie podstawowe badania nie zawsze coś wykazują, a dokładne robi się niestety tylko wtedy, kiedy coś podejrzewają. Ale miejmy nadzieję, że u jej dziecka będzie to przejściowe, bo tak czasem bywa. Wiem ładne mi przejściowe, skoro może trwać ze dwa lata, ale może nie będzie tak źle.:hello: Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka