Dodaj do ulubionych

Badanie moczu

IP: *.* 24.05.02, 12:11
Witam!Niedawno moja Zuzia miała robione badanie moczu (pediatra zalecił tak profilaktycznie wraz z morfologią). Po pierwszy razie o mało nie zemdlałam: białko 9,1. Skonsultowałam się zaraz z pania doktor, ta troszkę mnie uspokoiła, że to niemożliwe i kazała badanie powtórzyć. Powtórzyła dziś i znów się pojawiło białko, ale tym razem 2,1! Skonsultowałam z lekarzem no i mamy powtórzyć 3 raz, skoro sa aż takie rozbieżności w wynikach. Nadal się jednak niepokoję i stąd moje pytanie: Czy obecnośc białko w moczy zawsze świadczy o chorobie nerek? I jakie są tego objawy? Dodam, że Zuzia nie ma żadnych obrzęków, normalnie sika itd..?Czekam pilnie na Wasze odpowiedzi!Z góry dziękujęKIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: Badanie moczu IP: *.* 24.05.02, 13:06
      Mój mały też miał ciągle w moczu śladowe ilości białka i też się strasznie tym przejmowałam. Przy czym uspokoiła mnie diagnoza 3 różnych pediatrów - śladowe ilości mogą się zdarzyć (nie pamiętam dokładnie ile tego było, ale mogę sprawdzić).Natomiast ta różnica może wynikać z nieprawidłowo pobranej próbki (powinien być środkowy strumień, na początku pojawiają się właśnie takie "dodatkowe" składniki zmianiające obraz analizy). Nie wiem jak pobierałaś. Ale zrób na wszelki wypadek analizę jeszcze raz. Ania
      • Gość: oSka Re: Badanie moczu - DO ANI! IP: *.* 24.05.02, 13:59
        Aniu!A ty jak pobierałaś mocz od swojego dzieciaczka? Zuzia ma 18 miesięcy i zrobiłam tak, że wyparzyłam nocnik, ona najpierw do nocnika, a ja potem do wysterylizowanego pojemniczka..inaczej nie chciała się wysikac......próbowałam ją wysadzić nad wanną, podstawiając od razu pojemnik, ale wrzeszczała strasznie....KIKA
        • Gość: AniaSK Re: Badanie moczu - DO ANI! IP: *.* 24.05.02, 14:12
          Hm... mój mały ma 22 m-ce i super nasiusiał do specjalnego pojemniczka kupionego w aptece na mocz (oczywiście w domu wysterylizowany), był z siebie bardzo dumny. Oczywiście najpierw go pięknie umyłam.Ale może spróbuj kupić specjalny woreczek na mocz dla dziecka (są w aptece specjalne dla chłopca i dla dziewczynki, kosztują coś ok. 1zł). Musiałabyś ją też elegancko umyć (może mała kąpiel przed pobraniem) i założyć woreczek. No tylko, że w tym przypadku nie weźmiesz środkowego strumienia. Może to jednak mimo wszystko "poprawić" wynik analizy....Im mniej "przelewania" z jednego do drugiego tym chyba lepiej...Ania
    • Gość: Paulina Re: Badanie moczu IP: *.* 25.05.02, 15:05
      Kiko!Z tego co wyczytałam w jakiejś książce przy ilości białka w moczu powyżej 1,5 należy zrobić badanie moczu dobowego. Badania moczu u dzieciaczków trzeba robic profilaktycznie co kilka tygodni (10-12) - zalecenia nefrologa i kilku innych lekarzy, w tym mojego brata, ponieważ często nie ma objawów choroby, a jeśli coś się dzieje, to można zdusić w zarodku. Ja trafiłam kiedyś z moją małą, też Zuzią (!) do fajnej pani pediatry, która jest także nefrologiem dziecięcym i nakazała profilaktycznie ( pracowała chyba w Stanach i tam to ponoć rutynowe badanie w 1-ym roku zycia) badanie usg układu moczowego i oczywiście badanie moczu. Na szczęście wszystko było ok, ale pilnujemy tych badań.. Jeśli chcesz namiar na tą lekarkę, to służę.Pozdrawiam i wszystkiego dobrego ( acha! ta ilośc powyżej 1,5 g białka jest normą u dorosłego, a pewnie u dzieciaczków jest inaczej - dlatego musisz to skonsultować z kompetentna osobą, pobranie moczu ze środkowego strumienia, ma na celu raczej uniknięcie bakterii, a czy białka... wydaje mi się, że to nie ma za bardzo wpływu. Acha! Jeśli robiłaś ob i nie jest podwyższone, to raczej nie ma stanu zapalnego.Paulina
      • Gość: ljoanna Re: Badanie moczu IP: *.* 26.05.02, 10:04
        Zgadzam sie z tym, ze bardzo duze znaczenie ma sposob w jaki lapie sie mocz- ma to byc mocz ze srodkowego " siku".Ja mam synka wiec latwiej mi zlapac - po nocy klade go na reczniku i czekam. Zazwyczaj po chwili siuski leca do gory jak z fontanny. U dziewczynki jest trudniej, ale sprobuj tak: nalej do miski cieplej wody i zamocz w niej nuzki dziecka, po chwili powinno zaczac sikac. Ten sposob wyprobowalismy kiedy nasz synek byl malutki, jest skuteczny, ale potrzebne sa do tego 2 osoby. Dodatkowo na twoim miejscu oddalabym mocz do zbadania w innym laboratorium, nawet gdybym miala za to zaplacic. W aptekach mozna kupic specjalne pojemniki na mocz, ktorych nie trzeba juz sterylizowac. Pozdrawiam i zycze zdrowia Jotl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka