Dodaj do ulubionych

Szczepionka WZW

IP: *.* 01.06.02, 08:52
Słyszałam, że nie jest ona najbezpieczniejsza (ta, która jest z "przydziału"). Podobno mogą występić po niej komplikacje - wiecie coś o tym.Czy możecie polecieć jakiś zamiennik, który można kupić w aptece, a który jest sprawdzony przez was lub kogoś innego?Dodam, że jest to kolejne szczepienie wzw (nie to w szpitalu) - a pamiętam, że gdzieś czytałam o jakichś powikłaniach po wzw...Dziękuję za każdą sugestię.Pozdrawiam,Petra i Eri
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: Szczepionka WZW IP: *.* 02.06.02, 16:07
      Slyszalam ,ze bezpieczna szczepionka na wzw B jest Engerix.Co do innych podobno zdania sa podzielone.O tej szczepionce ,ze je w porzadku slyszalam od lekarki chorob zakaznych.M
      • Gość: iwonabkl Re: Szczepionka WZW IP: *.* 03.06.02, 13:37
        polecam engerix.TA NOWA SPROWADZANA JEST DO NAS Z KOREI,(POPRZEDNIA ZE STANÓW,O ILE DOBRZE PAMIETAM).TE Z KOREI TRAFIŁY DO NAS,BO SĄ PONOĆ TAŃSZE.OD PEDIATRY MOICH DZIEWCZYNEK(4,5roku i 10m-cy)WIEM,ZE BYŁA TESTOWANA TYLKO NA100 DZIECI,I SAMA PORADZIŁA MI,BYM OSTATNIĄ DAWKĘ DLA MŁODSZEJ MARCELKI WYKUPIŁA W APTECE,TYM BARDZIEJ,ZE NIEWŁAŚCIWYM JEST MIESZANIE DWÓCH RODZAJÓW SZCZEPOINEK(PIERWSZE DWIE BYŁY ENGERIX,JESZCZE W RAMACH K. CHOR.)POZDRAWIAM IWONA-MAMA OLCI I MARCELKI.
        • Gość: PETRA Re: Szczepionka WZW IP: *.* 03.06.02, 18:59
          Cześć,a znasz się na skrótach? Ja w książeczce zdrowia małego mam wpisane Euvax B - nie jest to ta sama szczepionka, o której pisałyście...Jeśli dostał dwie dawki tej, czy jest sens zmieniać szczepionkę? I czy w ogóle powinno się zmieniać szczepionki w trakcie ich brania - chyba nie...Pozdrawiam,Petra
          • Gość: kaasia Re: Szczepionka WZW- odpowiadam IP: *.* 05.06.02, 18:02
            Postaram się trochę uporządkować...EUVAX - to właśnie koreański odpowiednik Engerixu, jest jeszcze polski Hepavax. Skład jest taki sam, tzn. szczepionki zawierają dokładnie to samo (można to sprawdzić na ulotce) i w Sanepidzie też wszyscy jasno mówią, że można podawać poszczególne dawki szczepionki szczepiąc różnymi preparatami (tj. różnych firm - jw.). Dodać należy, że Engerix jest stosowany od lat i dlatego wszyscy mają do niego zaufanie. Poza tym nie ma już szczepień bezpłatnych dla dorosłych - jedynie osoby zatrudnione w służbie zdrowia i osoby z otoczenia chorych lub nosicieli WZW mają szczepienia za darmo. Pozdrawiam serdecznie! - KasiaPracuję w punkcie szczepień WZW.
    • Gość: Marina Re: Szczepionka WZW IP: *.* 03.06.02, 19:06
      Zapytaj w Sanepidzie w dziale szczepien.To kompetentne zrodlo.M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka