Dodaj do ulubionych

Luźna kupka

IP: *.* 03.06.02, 09:28
Moje 4 mies. dziecko od jakiegoś czasu robi bardzo luźne kupki, takie że wsiąkają w pieluchę albo wylewają się i brudzą ubranko. Robi je co kilka dni, ale często na raty, np. 3 razy jednego dnia. Czy to może być biegunka?
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: Luźna kupka IP: *.* 03.06.02, 15:51
      Powiedziałabym tak: sprawdź najpierw dietę dziecka (nic nie piszesz, jak karmione, czy dajesz mu/jej mieszankę czy karmisz naturalnie, ile owoców, soków itp - one akurat często powodują taki efekt). Po drugie: jak się dziecko zachowuje - spokojnie?Czy widzisz jakąś różnicę w zachowaniu? Czy przybiera na wadze?- to ważne.Jeśli nie dzieje się nic niepokojącego to po prostu zapytaj pediatrę przy najbliższej okazji.Ania
      • Gość: marudzik Re: Luźna kupka IP: *.* 03.06.02, 16:57
        Karmione naturalnie, a mama na diecie w związku z alergią. Jem trochę jabłek, ale wcześniej też jadłam a kupki były inne. Zachowanie normalne. Zdarzyło się że mało przybrała w ciągu miesiąca (200g), ale potem tyle samo w ciągu kilku dni.
    • Gość: MagdaJP Re: Luźna kupka IP: *.* 05.06.02, 20:29
      Jabłek możesz jeść ile chcesz. Będzie to taże pierwszy owoc, który podasz dziecku. Biegunkowe stolce mogą świadczyć o alergii u dziecka na coś co ty jesz, np. mleko krowie i jego przetwory, truskawki . Musisz przeanalizować swoją dietę
      • Gość: marudzik Re: Luźna kupka IP: *.* 06.06.02, 11:47
        Takich rzeczy jak mleko i inne zakazane od dawna nie jem. Ale od kilku dni nie jem mąki, a wprowadzam ryż. Ostatnie 2 kupki były gęstsze, więc może to nietolerancja glutenu? (alergolog twierdziła, że nie bo zmiany na skórze nie były duże). Odstawiłam też na razie bebilon pepti (ja, dziecko tylko pierś), bo zauważyłam wysypkę na ciele i czerwone policzki. Czy to możliwe żeby b.pepti uczulał?
        • Gość: AniaSK Re: Luźna kupka IP: *.* 06.06.02, 11:52
          Niestety, bebilon pepti też może uczulać, wtedy podaje się najczęściej Nutramigen (najbardziej chyba zhydrolizowany)Ania
          • Gość: Mia Re: Luźna kupka IP: *.* 07.06.02, 06:33
            Jeszcze lepszy jest BEBILON AMINO, tylko, że 2 razy droższy - 65-70 zł za puszkę. Nutramigen były bardzoi dobry, tylko zawiera elementy soi (nie pamietam teraz jakie) dlatego u nas też odpada, przynajmniej na dłuższą metę. Długo nie wiedziałam, dlaczego mały ma wysypkę po Nutramigenie, chociaż lekarka mi wmawiała, że to nie mozliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka