Dodaj do ulubionych

Suchy kaszel-pomocy

IP: *.* 03.07.02, 16:32
Drogie emamy!Macie może jakiś domowy sposób na suchy kaszel? Gabryśka kaszle od dwóch dni tak okropnie, że serce mi się kraje, a syropy nie pomagają. Zresztą dostaje inne leki i chciałabym ograniczyć trochę tę cholerną chemię.Rodzina radzi mleko z masłem i miodem, ale niestety to odpada - skaza białkowa. A może czymś jej smarować klatkę piersiową???Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: foNi Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 04.07.02, 07:51
      Witam,Zmagamy się z kaszlem i katarem dziecka od kilku dni. Smarowaliśmy i maściami i nawet masłem :-))) (rodzice polecali). Niestety nie pomagało. Dopiero nawilżanie poprawiło samopoczucie naszego dziecka. Szczególnie w nocy kiedy jest najgorzej, nawilżanie przynosi zdecydowaną ulgę. Spróbuj, polecam!
    • Gość: Alka Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 04.07.02, 08:31
      Ahoj!A czy próbowałaś syropu DROSEUX - to jest lek homeopatyczny i rewelacyjnie niweluje kaszel. Tyle, że on likwiduje tylko objawy a nie przyczyny zjawiska.Pozdrófka :hello:Alka
    • Gość: wege Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 04.07.02, 09:04
      Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi- większość leków tylko leczy objawy a nie przyczynę - z doświadczenia z własnym sześcioletnim alergikiem - astmatykiem Miśkiem wiem że przyczyną suchego kaszlu jest jakiś alergen w powietrzu lub w jedzeniu - nie potrzebnie leczono go wiele razy antybiotykami - mój syn też jest uczulony na mleko. Może poszukać przyczyn w tym kierunku.
      • Gość: Igus Re: Suchy kaszel-pomocy pytanie do Wege IP: *.* 05.07.02, 08:50
        Mama pytanie do WegeMoje dziecko też miało bardzo suchy kaszel; który następnie przerodził się w okropną chrypkę;lekarz stwierdził zapalenie gardła; ale ja mam co do tego wątpliwości;bo ten kaszel się pojawił jak dziecko zaczęło chodzić do żłobka - w domu mu przechodzi;przy czym teraz suchy kaszel się przerodził w mokry łącznie z katarem;jak sprawdzić czy to alergia?
        • Gość: wege Re: Suchy kaszel-pomocy pytanie do Wege IP: *.* 05.07.02, 10:43
          Tu wege! mam nadzieję że cosik pomogę - jeśli chodzi o stwierdzenie zapalenia gardła to i pewnie lekarz miał rację - bo po takich kaszlach zdrowe gardło jest czerwone i zdarte - wiem to od lekarza pediatry, alergiczny kaszel od innego ( bakteryjnego, wirusowego zapalenia oskszeli) chyba będzie można rozpoznać po tym na jakie leki dziecko zareaguje - jeśli pomogą leki antyalergiczne, wziewne inhalatory ( różniste -do hormonalnych włącznie ) bez podawania antybiotyków to może to alergia - ale to moje doświadczenie na żywym organiżmie ( miśka ) Dodatkowe informacje ułatwiające rozpoznanie to - czy dziecko ma wysypki, czy często choruje na oskszela , czy ma ciągle katar, czy ma uczulenie na cokolwiek - Warto zrobić badanie krwi na poziom Ige - oraz na swoiste alergeny - np. mleko, pierze, wełnę, roztocza kurzu domowego. Niestety wyniki nie zawsze współgrają z obserwowanymi objawami - mój syn miał zatkany nos od pierwszego miesiąca życia - uczulenie na mieszankę mleczną - krowią - a wyniki wykazywały uczulenie o/1 w skali do 5 (sic) testy skórne w wieku 3 i 5 lat wykazały uczulenie na welne ,pierze, roztocza, - a na mleko nie - a po zjedzeniu miał skórę jak staruszek - tak był uczulony. Jak będzie z Twoim dzidziusiem - powalczysz z pediatrami i zobaczymy...A Michał ma już stwierdzoną astmę - warto więc z alergią walczyć ostro i szybko ! Życzę powodzenia w walce z mikroskopijnymi najeźdźcami i zdrowka. Wege
        • Gość: wege Re: Suchy kaszel-pomocy pytanie do Wege IP: *.* 05.07.02, 11:04
          Witaj! Jeśli Twoje dziecko nie gorączkuje to raczej nie podaje sięantybiotyku - ale ja już mam 6- co latka którego często leczę sama - syrop zcebuli i czosnku - coś co pomoże ewentualnie zachamować rrozwój bakterii wtym śluzie który jest w oskszelach - może nie wystarczyć syrop z maliny - jadołączyłabym coś antybakteryjnego - naturalnego .A inhalacje z Olbasunaprawdę są skuteczne na bakterie i wirusy - skropić trzeba tylko ciuszekdziecka kilkoma kropelkami olejku. No to na tyle życzę trafnego wyboru. wege
    • Gość: Anuk Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 04.07.02, 09:26
      Sylwio,Jeśli chodzi o mleko z masłem i miodem to należy zachować dużą ostrożność, bo mleko niestety wysusza śluzówkę, jak dziecko ma alergie to już zupełnie (i miód, i mleko). Możesz kupić proszki: EMSKIE - stare jak świat, mogą być również rozpuszczane w ciepłej wodzie. 2) rób jej ciepłe inhalacje (jeśli jest na tyle duża): garnek z gorącą wodą + rumianek ekspresowy, szałwia i ręcznik na głowę i parę wdechów i wydechów tą ciepłą parą. Po tym nie wolno pić i jeść przez jakieś 20 minut i wychodzić na dwór.3) rumianek do picia - bardzo dobrze działa (odkażająco)4) kropelki homeopatyczne na kaszel: HUSTEL (na każdy kaszel, szczególnie taki napadowy!!!) W początkowej fazie jak jest napad kaszlu co 15minut się podaje (tą najmniejszą dawkę) jak się zacznie uspokajać przerwy między dawkami się wydłuża. Krople daje się w sposób następujący: dawka rozcieńczona w 1/2 łyżce wody letniej (dobrze jakby dziecko chwilę płyn w buzi potrzymało), 15 min jedzeniem i 30 minut po. Wtedy lepiej się wchłania.5) możesz zrobić syrop z selera (tak jak z cebuli). Oba są dobre! I nieszkodliwe. Ciekasz i zasypujesz cukrem po jakim czasie (3godz) syropek gotowy i potem dosypujesz cukru i znowu masz syropek. Jeśli to wiesz, a ja opisałam zbyt dokładnie - sorka! :)WAŻNE: Unikaj podawania syropów wyksztuśnych po godz. 16!!!! Lekarze o tym często zapominają powiedzieć, ale wtedy organizm pobudza się do kaszlu w nocy, jak dziecko się rozgrzeje, co jest bardzo dokuczliweMam nadzieję, że pomogłam.ANUK :jap:
    • Gość: kowcia Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 08.07.02, 07:34
      hej, miałam ten sam problem w kwietniu - prawdopodobnie alergia wziewna. Mój synek po serii syropków po których kaszel z suchego zrobił się mokry, dostał 3 inchalacje z hydrokortizonu i to dopiero pomogło. Dawałam mu dodatkowo syrop z cebuli z cukrem (bylam zdziwiona że to pił bez problemu) ale w przypadku alergii to cebula jest raczej zbyteczna. pozdrawiam.
      • Gość: wege Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 08.07.02, 09:48
        Do poprzedniego liściku - syrop z cebuli nie jest taki konieczny aczkolwiek może jak lek antybakteryjny zapobiec wtórnym nadkażeniom - te masy śluzu które wydzielają uczulone komórki oskszeli mogą poprostu stać się pożywką dla bakterii. - a potem to pediatra już bardzo chętnie przypisze antybiotyczek, który jest obosieczną bronią. To na tyle - wege Są też inne antybakteryjne naturalne środki- wyciąg z pestek grejfruta.
        • Gość: Anuk Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 08.07.02, 11:36
          Witaj Wege,Czy ten wyciąg z pestek grejpfruta jest pod jakąś nazwą (nazwa preparatu). Czy możesz podać.dziękiANUK
          • Gość: wege Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 08.07.02, 12:00
            Ten wyciąg z pestek grejfruta ma różne nazwy ale ja używałam Citroseptu - jest cholernicko gożki ale wydaje się skuteczny - sama wyleczyłam się nim z anginy a Michałka z różnych katarków i gardełek - generalnie jego właściwości są dość szerokie- jak byłabym bakterią też nie zniosłabym tej obżydliwej goryczy. Leczy też pasożyty - ale tu nie mam własnych doświadczeń, wspomaga obronność organizmu. A przypomniałam sobie - rozrzedza śluz w oskszelach.Do kupienia w aptekach (dość drogi) W Czechach taniej - nazywa się Citrokapki . Pozdrawiam wege
            • Gość: Anuk Re: Suchy kaszel-pomocy IP: *.* 08.07.02, 13:01
              Dzięki za informacje :jap:ANUK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka