Dodaj do ulubionych

podawanie witaminy D3

IP: *.* 19.09.02, 18:32
Podczas wizyty w drugim tygodniu życia naszej małej pediatra zalecił podawać od trzeciego tygodnia witaminy A+D3 w ilości 8 kropli na dobę. Czytamy kilka poradników i wszedzie pisze, że maksymalna dawka wit. D3 to dwie krople. Po przeliczeniu dawki na kroplę jesteśmy zaniepokojeni tymi ośmioma kroplami(8 x 290 j.m.). Nasza mała była dość duża - 4300 gram. Czy może to jest powód takiej dużej dawki? Czy może lepiej zmienić pediatrę?
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszkad Re: podawanie witaminy D3 IP: *.* 19.09.02, 19:04
      Być może ta dawka wynika z tego,że nie jest to czysta witamina D3 a jej połączenie z witaminą A. Nie wiem co Twoja lekarz miała na myśli, ale trzeba o to zapytać przed podaniem dziecku.Koniecznie.Pozdrawiam
    • Gość: Sylwiakos Re: podawanie witaminy D3 IP: *.* 20.09.02, 20:54
      Witaj!!!!!!Moj synek wrócił niedawno ze szpitala pielęgniarki zauważyły że bardzo się pocił. Została zwiększona dawka z 2 do 3 kropelek. W domu podaję vigantol - forma wit. d3. Vigantol szybciej się wchłania i dlatego podaję 2 kropelki.U dzieci, u których stwierdzono znamiona krzywicy podawane są te ilości kropelek, o ktorych ty piszesz Może delikatnie zapytać lekarza jeszcze raz o ilość kropelek. pozdrawiam Sylwia
    • Gość: emama Re: podawanie witaminy D3 IP: *.* 21.09.02, 09:59
      Na twoim miejscu dokładnie zapytałabym lekarz, dlaczego takie ilości. Ja małej (4 m-ce) cały czas podaję po 1 kropelce Vigantolu i jak na razie lekarz nic nie mówi o zmianie. Jeżeli nie poda Ci dokładnej przyczyny takiego dawkowania to zmień lekarza.Pozdrawiam. Asik.
    • Gość: ez Re: podawanie witaminy D3 IP: *.* 23.09.02, 11:23
      Moja Asia też dostawała dużo witaminy D3 2 razy 2 krople a czasmi 2 razy 3 krople. Nie są to dawki toksyczne. Ja tez byłam pełana wątpliwości no bo wszędzie tak uczulają na tą Witaminę D3. Jednak taka ilość witaminy D3 wskazana jest w kilku przypadkach1) gdy dziecko bardzo szybko rośnie (myślę że to u ciebie ten przypadek)2) w krajach gdzie jest mało słońca szczególnie jesienią i zimą tak jak w Polsce3) gdy dziecko ma duże ciemię4) gdy są oznaki krzywicy5) gdy dziecko jest wcześniakiem lub z ciąży mnogich6) generalnie dzieci karmione mlekiem mamy dostają więcej D3 niż karmione mieszankamiMyślę, że nie masz się czym martwić, należy tylko kontrolować wielkość ciemienia. Moja Asia teraz ma rok i nadal dostaje 2 krople. Jeżeli jednak masz wątpliwości poproś lekarza by uzasadnił decyzję.Nasze mamy nam dawały znacznie więcej witaminy D3 niz obecnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka