Dodaj do ulubionych

Ciemieniucha-co robic

IP: *.* 25.09.02, 17:59
Czesc!!Zuwazylam ze Weroniczce zrobila sie ciemieniucha ( 2,3 mc). Ma jej dosyc duzo z teraz ma ja nawet za uszkami, troche na czole i brwiach. Nie wiem co robic, wcieram oliwke, ale to tylko usuwa skutek a nie przyczyne. Z czego to sie robi, moze od szamponu??? Dodam ze Weroniczka ma duzo wlosow w dodatku przetluszczaja jej sie wiec myjemy je codziennie. Moze nie powinnam??OlA
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszkad Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 25.09.02, 20:44
      Witaj Olu,w aptekach jest do kupienia maść o nazwie Xerial. Trzeba tylko dopasować jej moc do wieku dziecka. Mojej małej pomogło po 3 smarowaniach.Życzę powodzenia.
      • Gość: mast Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 25.09.02, 21:10
        U nas pomógł natychmiast Olejek na ciemieniuszkę z serii "Skarb Matki" firmy MacKar. Kosztuje około 12 zł.
    • Gość: ilka Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 25.09.02, 21:27
      Ciemieniucha powstaje na skutek nieprawidłowego funkcjonowania gruczołów łojowych skóry u niemowląt (z czego się wyrasta). Jest ona raczej powszechna u takich maluchów, więc się nie martw :) W aptece znajdziesz całą masę środków na tę przypadłość. Główkę jak najbardziej powinnaś myć codziennie, a parę godzin wcześniej natłuszczać ją odpowiednim środkiem - te co wymieniły poprzedniczki są b. dobre.
    • Gość: Agnessx Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 26.09.02, 11:17
      Cześćsmile Miałam to samo z moim synkiem i polecam olejek na ciemieniuche "Skarb Matki", a poza tym smarowanie głowki dziecka ciekła parafiną dostępną w aptekach. Mój synek ma uczulenie na oliwki i własnie to polecił mi lekarzsmileAga & Mati
    • Gość: a_js Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 26.09.02, 19:58
      Witaj Olu!Nasz synek urodzil sie bardzo kudlaty :-) i tak jest do tej pory (6 mies). Glowe myjemy mu codziennie. ale czasami pojawiala sie ciemieniucha. Wystarczala mam oliwka - wcieramy we wlosy, po paru minutach wyczesujemy szczoteczka i tak 2-3 razy. Dermatolog dzieciecy polecil nam cerkosol 10 (12 zl) jak dla mnie dziala tak samo jak oliwka.Zycze powodzeniaAgnieszk
    • Gość: michcio Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 28.09.02, 15:43
      CzescCiemieniucha czesto jest objawem alergii. Moj synek tez mial duza, skorzystalam z porady kolezanki, nacieralam mascia linomag, jest niestety bardzo tlusta i trudno ja zmyc ale pomoglo.
      • Gość: Geli Re: Ciemieniucha-co robic IP: *.* 28.09.02, 18:59
        Ostatnio na forum wyczytałam o masełku. Rzeczywiście z główki mojej córci znikła ciemieniucha po jednym smarowaniu.Godzinę przed kąpielą posmarowałam włoski roztopionym masłem, po umyciu włoski wyczesałam w wannie i mam spokój...pozdrawiam.
        • Gość: Pyrtol Re: Ciemieniucha- A co z braiwami!!! IP: *.* 29.09.02, 15:57
          Dzieki dziwczyny za rady, na pewno skorzystam. Obecnie mamy juz powazny problem z brwiami. Smaruje i wyczesuje podobnie jak glowke i okazuje sie, ze tylko przesuwam ciemieniuche dalej. Tzn na barwiach jest jej jakby mniej, za to tam gdzie sie zaczyna nosek a brwi sie koncza jest jest coraz wiecej czyli zgodnie z kierunkiem wyczesywania!! Czy to moze sie przenosic pod wpywem dzialania. Moze nie wyczesywac z brwi??? Ktos tez tak mial!!OLa
          • Gość: SylwiaKarolina Re: Ciemieniucha- A co z braiwami!!! IP: *.* 29.09.02, 19:45
            Nie wiem, czy się orientujesz, ale ciemieniucha w ogóle, a ciemieniucha na brwiach szczególnie często bywa objawem alergii, głównie skazy białkowej. Więc może usuwanie ciemieniuchy należałoby zacząć od wykluczenia alergii, bądź też znalezienia alergenu odpowiedzialnego za ten stan??Pozdrawiam i życzę, żeby to jednak nie była alergia,Sylwia
            • Gość: kundziowata Re: Ciemieniucha- A co z braiwami!!! IP: *.* 17.11.02, 19:01
              Znalazłam tę dyskusję. Jak wygląda teraz sytuacja, po 2 miesiącach?Mój synek (2 mieś.) ma ten sam problem, a z komentarza pediatry wynika, że to zapalenie skóry może się roznieść na całe ciałko. Jak się u Ciebie skończyło?Mnie lekarz każe stosować okłady z zaparzonego mielonego siemienie lnianego, ale pomaga powoli, a strasznie kłopotliwe. Aha, i oliwę z oliwek.Ja już nawet na uszkach widzę te strupki.
              • Gość: Pyrtol Re: Ciemieniucha- A co z braiwami!!! IP: *.* 18.11.02, 10:12
                Czesc!!!U mnie skonczylo sie pomyslnie, tzn ciemieniucha zniknela. Smarowalam tylko oliwka Bambino i wyczesywalam. Jesli chodzi o brwi to smarowalam i przestalam wyczesywac bo tylko roznosilam ciemieniuche i pomoglo, za uszkami tez miala. Proces leczenia trwal dlugo chyba do konca trzeciego miesiaca. Uwazaj z wyczesywaniem, bo to podraznia skore szczegolnie na twarzy.Zycze powodzenia, trzymaj sieOla
              • Gość: granna Re: Ciemieniucha- A co z braiwami!!! IP: *.* 19.11.02, 08:22
                CześćPrzeczytałam całą tą dyskusję i uważam męczenie dziecka wyczesywaniem za bezcelowe. U mojego małego ogromna ciemieniucha na głowie, brwiach, czole i za uszami była wynikiem uczulenia na białko mleka krowiego. Brwi smarowałam linomagiem, główke też, tylko nie wyczesywałam (mały strasznie tego nie lubił). Kiedy strupki zmiękły i same odchodziły delikatnie mu je zdejmowałam. W miarę upływu czasu od wyczyszczenia mojej diety z alergenów problem sam się rozwiązał. A polecane środki są może i dobre, ale na krótko, jesli nie wyeliminujesz przyczyny ciemieniucha będzie wracać!pozdrowienia granna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka