Dodaj do ulubionych

32 lata i ciąza

IP: *.* 18.10.02, 16:17
Czy duzo ryzykuje sie odkladajac ciaze na 32 rok zycia kobiety?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 18.10.02, 19:12
      Nie wiem jak to wyglada medycznie, ale wydaje mi sie ze niczym nie ryzykujesz. Coraz wiecej kobiet rodzi pozniej. Ja tez urodzilam Ole jak miałam 32 lata i gro moich koleżanek. Wszystkie dzieci są zdrowie. Uważam że nie ma się co przejmować, zrobic wszystkie badania przed planowana ciązą.
      • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 18.10.02, 19:53
        Ja urodziłam pierwsze dziecko mając 36 lat, drugie 37. Myślę, że niczym nie ryzykujesz. Pozdrawiam. Gina :)
        • Gość: 1966.02.05 Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 18.10.02, 22:14
          A już myślałam, że jestem tu jedyną "emerytką".Anię urodziłam mając lat 34, a Agatkę w tym roku będąc już w "poważnym" wieku lat 36.Obie ciąże przebiegały bez problemów, dziewczynki są zdrowe, ja też. A moja koleżanka urodziła pierwsze dziecko rok temu mając 35 lat i też wszystko jest OK.Milka
    • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 19.10.02, 05:56
      Może tylko z zajściem mogą być większe problemy... Ja rodziłam pierwsze dziecko właśnie w wieku 32 lat i powiem Ci, że w ciąży to mogę chodzić całe życie... Super!!! Ale mieć moją córeczkę - jest jeszcze lepiej. Powodzenia.
    • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 20.10.02, 08:33
      Moja córcia ma dzis 4 miesiące a urodziłam ja skończywszy 33 lata. Ciąza "przebiegała" bez zastrzeżeń,a poród .:-)))to "poezja" wszystkiego razem 3 godzinki i piękny, zdrowy (10 pkt.) ANOŁEK był na świecie. Co prawda pierwze dziecko,dzis 16 letniego syna urodziłam mając niespełna 18 lat, ale tak jak z pierwsza tak i druga ciaza nie bylo problemów. Zresztą jak sie rozglądam wokół to duzo kolezanek zdecydowało sie na 1 ciaze po trzydziestce. Powiedzialabym wrecz, ze to teraz taki trend....;-)))Oczywiscie zrób wszystki badania, zdaj o siebie.-wink))Wszystkiego dobrego, Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 20.10.02, 19:49
        Ja urodziłam swojego synka gdy skończyłam 31 lat, nie miało to nic wspólnego z "modą" tak się złożyło. Jednak z perspektywy czasu zdecydowałabym się na to znacznie wcześniej. Dopiero teraz wiem jakie to cudowne uczucie być mamą - to najwspanialsze uczucie jakie przeżyłam. Myślę sobie jak ja mogłam żyć bez mojego Piotrusia?!Pozdrawiam serdecznie - jeśli masz na to wpływ nie czekaj dłużej!!!Agawa
        • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 21.10.02, 12:19
          Sama mam 32 lata i jestem w 23 tygodniu ciąży. Trzeba wierzyć w to, że bedzie dobrze, gdyż optymizm pomaga ,a pesymizm przeszkadza w życiu. Powodzenia.
    • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 21.10.02, 13:50
      urodziłam w wieku 34 lat moje pierwsze dziecko - zdrową dziewczynkę... nie odkładałam... życie tak mi się ułożyło.
      • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 21.10.02, 14:23
        a ja rodziłam dzieci, w wieku 22 i 24 lata;teraz mam 30 i od dwóch lat staramy sie o trzecie; bezskutecznie! plemniki mojego męża - ojca moich dzieci najprawdopodobniej nie wytrzymały próby czasu, albo co innego - dość, że ich ilość sprowokowała lekarza do zabójczego pytania: a te Pani dzieci to czyje? :(takze problemy z zajściem mogą wystąpić niestety...
    • Gość: kabat Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 22.10.02, 07:16
      Ja urodziłam mając skończone 32 lata. Życie zadecydowało za mnie. Planowałam wcześniej, ale się nie udalo. Czekaliśmy na dziecko 5 długich lat. Uważam, zę powinnaś też wziąc pod uwagę, że nie zawsze jak rozpoczniesz starania to dziecko będzie od razu, życie bywa przekorne. Może warto zacząć przygotowywać się wcześniej, żeby wykluczyć pewne rzeczy jak już się zdecydujesz.
      • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 22.10.02, 08:33
        Oj popieram ostatnie wypowiedzi - inne też oczywiście! Ja też czekałam na dzidziusia trochę (1,5 roku), a moi znajomi starają się od trzech lat i końca tych starań nie widać. Im dojrzalszy organizm tym ciężej zajść...Poza tym to faktycznie taka cudowna sprawa mieć dziecko, że odkładanie na później to przesuwanie w czasie najcudowniejszych momentów życia, poważnie.Ja rodziłam Joasię mając prawie 31 lat, ciąża betka, cudowny poród 1,5 godziny (od początku do końca!) i myślę już o kolejnym maluszku, chociaż Asiulek ma dopiero 10 mies. Żałuję, że 10 lat wcześniej się nie zdecydowałam, bo dość późno odkryłam (zabrzmi patetycznie) sens życia. Polecam!Oczywiście ciążą po trzydziestce jest bardzo OK, ale moim zdaniem, nie ma na co czekać. Wszystkie egzaminy, studia, mieszkania, prace - to się ułoży samo, a jak przyjdzie co do czego to i tak się okaże, że ten mały człowieczek jest ważniejszy niż cały świat. Nie myślicie tak dziewczyny?Całuski dla małych człowieczków i ich rodziców :hello:Anka
    • Gość: AgnieszkaLO Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 22.10.02, 12:45
      Ja urodziłam w wieku 33lat pierwsze dziecko. Zdrowe, radosne i kochane. Ryzyko oczywiście rosnie z wiekiem. "bezpieczny" wiek w literaturze to 35 lat na pierworodne dziecię, ale biorąc pod uwagę statystykę kilkaset razy "łatwiej" urodzić zdrowe niż chore dziecię. nie zamartwiaj się tym.Pa ag
    • Gość: olaz Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 22.10.02, 13:15
      Wspomnę o jeszcze jednym aspekcie odkładania tej decyzji na później.Najczęściej mówiąc o ryzyku ma się na myśli jakieś ewentualne wady czy choroby dziecka. Niesteyty jest jeszcze jeden problem, coraz więcej par ma kłopoty z zajściem w ciążę i odkładając decyzję na później nawet nie zdają sobie sprawy że powinni się leczyć. Leczenie podejmują późno a wtedy szanse na powodzenie maleją.Dlatego jeżeli z jakichś ważnych powodów odkładasz decyzję o dziecku ale jednak myślisz o nim w przyszłości to radziłabym tak dla spokoju upewnić się że wszystko jest w porządku aby kiedy już nadejdzie ten wlaściwy moment nie było jakichś problemów.Oczywiście w większosci przypadków wszystko jest OK i Tobie też tego życzę ale zdecydowałam się napisać bo znam kilka takich par które odkładały poczęcie dziecka na później a jak przychodziło to później okazywało się że trzeba się leczyć i robiło się jeszcze później i coraz trudniej ...Pozdrawiam Ola
      • Gość: egasior Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 23.10.02, 12:06
        Popieram Twoją wypowiedź.My zaczęliśmy się starać dosyć wcześnie, a urodziłam mając 29 lat ("staranie" trwało 5 długich lat, a jeszcze mieliśmy dużo kłopotów - urodziłam w 25 tyg).Powtórzę za słowami moich poprzedniczek - nie ma na co czekać, bo to nie jest tak: chcę mieć dziecko i zaraz jestem w ciąży.powodzeniaEwa i mój skarb - Szymuś
    • Gość: kasjana Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 22.10.02, 20:18
      Plany nie zawsze się udają. Ja urodziłam pierwsze mając 32 lata. Czekałam na nie 3 lata. Teraz mam 36 lat. Nie mogę zajść po raz kolejny. Przestałam się już starać. A zawsze marzyłam o trójce. :(
      • Gość: guest Re: 32 lata i ciąza IP: *.* 23.10.02, 02:43
        Ja mam 32 i jestem w 10 tygodniu ciazy, postanowilismy w sierniu ze czas sprobowac..., nie czekalismy na rezultaty dlugo. Udalo sie za pierwszym razem!! Wiec glowa do gory!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka