Gość: Justyna1212 IP: *.* 27.12.02, 15:04 Mam pytanie: jakie są objawy, gdy ktoś ma hemoroidy? To dla mnie bardzo ważne, czy to się czuje? Boli, swędzi, czy nie? Proszę o pomoc w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KATRINAK Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 27.12.02, 15:32 Witaj Justynko! Hemoroidy,to inaczej-żylaki odbytu.Jest to bardzo przykra dolegliwość z którą najczęściej spotykają się kobiety w ciąży,lub osoby cierpiące na zaparcia. Objawy,to :uporczywe swędzenie w okolicach odbytu, ból w podbrzuszu,krwawienie i ból przy oddawaniu stolca,zaparcia. Jeżeli,masz jeszcze jakieś pytania,to napisz. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktorias Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 28.12.02, 22:06 Tak zdecydowanie czuje się hemoroidy ja miałam po poradzie i cierpiałam z bólu swędzi i boli szczególnie po wypróżnieniu,ale jak masz wątpliwości idż do lekarza pierwszego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta_B Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 28.12.02, 22:48 A powiedzcie czym to leczyć?Bo ja brałam czopki Distreptaza czy coś takiego, przeszło mi na kilka tygodni, a po odstawieniu znowu wróciło.Pozdrawiam-Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 29.12.02, 12:45 Distreptazę brałam przy zapaleniu przydatków, jest to lek który rozuszcza ropę Nie wiedziałam, że bierze się go również przy hemoroidach Na hemoroidy wg moich obserwacji nie pomaga nic na dłuższą metę. Brałam wiele rodzajów czopków i maści, które pomagały na krótko. Dowiedziałam sie od lekarza chirurga, ze na zawsze hemoroidów pozbyć się można zamrażając je i zakładając gumkę. Miałam dwa razy robiony ten zabieg, niezbyt przyjemny, szczególnie jeśli krwiak umieszczony jest blisko odbytu.Niestety mi nie pomogło, ciągle tworzą mi sie nowe guzki, pomimo, że dbam o dietę i nie mam zaparć.Objawy to bóle (czasem nie można siedzieć), swędzenie, krwawienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta_B Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 30.12.02, 21:22 Ilka, distreptaza, a owszem jest na zapalenie przydatków, ale tylko między innymi. Oprócz tego (z ulotki) :zmiany naciekowe, pooperacyjne; zapalenie błony śluzowej macicy; żylaki odbytu (hemoroidy) w ostrym i przewlekłym stanie zapalnym; ropnie okołoodbytnicze i przetoki z rozległym naciekiem zapalnym; ropiejace torbiele okołoogonowe. To wszystko. Przecież chyba lekarz wie co przepisuje ....... a i ja parę lat chodziłam do szkoły i czytać umiem Pozdrawiam - Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 31.12.02, 10:09 Oczywiście, że lekarz wie co przepisuje, nie kwestionuję tego. Nie miałam niestety ulotki tego leku, ale sprawdzałam w encyklopedii leków i nie było wspomniane nic o hemoroidach (było tylko o stanach ropnych odbytu, ale to chyba nie to). Poza tym ja cierpię na to schorzenie już dobrych parę lat i nigdy nie przepisano mi tego leku... Miałam chyba prawo wyrazić zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta_B Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 31.12.02, 17:31 Ilko! Oczywiście że miałaś prawo Ja też od lat walczę z tą przypadłością i jak na razie ciągle przegrywam. Ale Distreptaza był jedynym lekiem, który przyniósł mi ulgę, szkoda tylko że tak krótkotrwałą. A może powinnam była go brać dłużej?.......Pozdrawiam - Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yetka Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 29.12.02, 22:03 A co może na nie użyć matka karmiąca? w aptece sprzedali mi aesculan, a w ulotce informacyjnej nie podano czy w tej sytuacji mozna tego specyfiku uzywaćYetka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 29.12.02, 22:24 Ja używałam: Posterisan, Hemorol, Hemorectal - maści i czopki. Wszystkie polecone przez lekarza-ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna1212 Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 30.12.02, 12:00 No właśnie, do jakiego lekarza się udać? Pierwszego kontaktu? Ja mam wątpliwości, może to co ja mam to coś innego. Swędzenie jakby ustało, ale potwornie boli podczas oddawania stolca. Do jakiego lekarza iść? A może samemu się choć troche podleczyć? Co jest bez recepty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Zdrowie mamy - hemoroidy IP: *.* 30.12.02, 13:05 Wydaje mi się, że do lekarza pierwszego kontaktu. Ja co prawda, z uwagi na to, że dolegliwości pojawiły się jeszcze w ciąży rozmawiaam na ten temat z ginekologiem-położnikiem i to on przepisywał mi maści i czopki.Potem, kiedy dolegliwości się bardzo nasiliły sama udałam się do chirurga.Tak w ogóle to hemoroidami zajmuje się proktolog, ale u w moim mieście nie ma lekarza o takiej specjalności.Czopki, o których wcześniej pisałam i maści są bez recepty. Maść Posterisan chyba kiedyś była na receptę, teraz być może nie. Idź do apteki i spytaj, w tej chwili jest b. dużo środków na tę przypadłość. Ale najlepiej udaj sie do lekarza, będzie bezpieczniej. Z tego co piszesz (ból przy oddawaniu stolca) wnioskuję, że możesz mieć tzw. szczelinę odbytu, takie pękniecie. To nic strasznego, zdarza sie przy zatwardzeniach. Oczywiście ja tylko sobie gdybam...i niczego nie wiem na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś