Gość: sophie IP: *.* 06.01.03, 04:48 Moj 8-miesieczny synek lekko zezuje.CZy jest to jeszcze normalne u dziecka wtym wieku i wyrowna sie z czasem , czy moze powinnam isc z nim do okulisty?Czy ktoras z Was miala podobny problem? Violetta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lili Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 08:08 Violetto Kiedy obserwujesz zezowanie u synka? Kiedy jest zmęczony, czy cały czas? W którą stronę oczko ucieka, do noska czy na zewnątrz? Ja jestem ortoptystką (leczę zezujące dzieci). Ale nie mogę ci dać jednoznacznej odpowiedzi jak nie widze malucha Udaj się z nim do okulisty (nie potrzeba skierowania), lepiej usłyszeć, że to nic poważnego albo, że ci sie wydaje (tak,tak też mówimy, dzieci mają szeroką nasadę noska i czasami odnosimy wrażenie,że zezuje podczas gdy ma zupełnie prosto ustawione oczka). A jeśli rzeczywiście coś dzieje się z oczkiem to leczenie w tak młodym wieku przynosi szybkie i bardzo dobre efekty.pozdrawiam Cię cieplutkoDorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagdaJ Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 16:49 moja 20 miesieczna coreczka od dluzszego juz czasu zezuje.gdy sie gdzies zapatrzy to najczesciej lewe oczko ucieka jej do zewnetrznego kacika oczka,a pochwili wszystko wraca na swoje miejsce.bylam z mala u okulisty,Julcia darla sie w nieboglosy i nie chciala nawet spojrzec na okulistke,lekarz zapisal do oka atropine,ktora mam wkraplac przez caly tydzien 2 razy dziennie po jednej kropli.Okulistka-zreszta niezbyt mila-powiedziala,ze za tydzien zbada malej oczy jesli ta bedzie grzeczna.Jak sie bada wzrok u takich malych smerfow?Jestem pewna ,ze moja corcia spokojnie podczas badania nie usiedzi i wkropic do oczu tez sobie nic nie pozwoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 17:23 WitajcieMoj synek jest pod opieką okulisty od urodzenia /wczesniak 36 tydz./. Chodzimy na kontrolne wizyty co 3 miesiące. W wieku 14 miesięcy po dwoch tyg. zakraplania atropiny dostal okulary /wada +5 i +6 dioptrii/. Oczywiście badanie odbywalo sie dośc dlugo i mimo wielkiej cierpliwości jaka wykazal sie moj pierworodny w końcu i jemu znudzilo sie to świecenie w oczka lampką. Po kolejnej wizycie okazalo sie że doszlo jeszcze zezowanie i to obustronne. Od 26 maja ub. roku synek nosi na okularach przesłonkę, przemiennie w każdym tygodniu po 5, 6 godzin dziennie. Po ostatniej kontroli w listopadzie widać nieznaczną poprawe ale okulary i przeslonka mimo sumiennego przestrzegania zaleceń okulisty, muszą być nadal "w użyciu". Wolę nie myśleć co by było gdybym sluchała ówczesnej pediatry mojego dziecka, która twierdziła, że zezowanie u każdego dziecka, nawet do 18 miesiąca, jest typowe i nie ma potrzeby konsultacji okulistycznej. Polecam gorąco jak najwcześniejszą wizytę u dobrego okulisty.pozdrawiamAlbi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyś Re: zezujace oczko IP: *.* 07.01.03, 23:27 Moja 8 miesięczna córka zezuje od urodzenia, a od trzech miesięcy jest atropinowana, to takie zakrapianie raz jednego raz drugiego oka co powoduje rozszerzenie zakrapianej źrenicy i zmusza do pracy oczko nie zakropione to jak okulary z przesłonką. Niedługo idę do kontroli ale osobiście widzę bardzo dużą porawę. Polecam wizytę u okulisty, na pewno rozwieje Twoje obawy a wrazie czego zawsze wczesna interwencja działa na naszą korzyść. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia#111 Re: zezujace oczko IP: *.* 18.02.03, 14:31 Mój maluch ma ten sam problem, zezuje rozbieżnie. Okulista powiedział, że na razie za wcześnie na leczenie i należy poczekać. Co Ty sądzisz na ten temat ? Czy można się umówić na wizytę do Ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: zezujace oczko IP: *.* 19.02.03, 14:44 Asiu ja mieszkam w Łodzi i obecnie jestem na urlopie wychowawczym, ale jeśli mieszkasz gdzieś w pobliżu to chętnie polecę Ci dobrego lekarza, który zajmie się maleństwem.pozdrawiamDorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MRutkowska Re: zezujace oczko IP: *.* 22.02.03, 17:52 Hej!Jestem mamą 2-letniego Bartoszka z Łodzi u, którego internista zauważył zezujące oczko. W zwiazku z tym poszukuję dobrego okulisty- jesli możesz prześlij mi namiar na okulistę, o którym wspominałas w poscie.Mój adres: rutkowski@puchatek.comPozdrawiamMarzena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sophie Re: zezujace oczko IP: *.* 18.02.03, 21:27 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Swoja droga bardzo sie zdziwilam kiedy dzisiaj weszlam na Forum i zobaczylam swoj stary post sprzed chyba miesiaca.Dlaczego w styczniu zniknal po 2dniach?Dodam,ze niektore mamy odezwaly sie tego samego dnia a ja ich odpowiedzi moglam przeczytac dopiero dzisiaj(na Forum jestem regularnie ale raczej jako czytelniczka)Dlaczego????Teraz do rzeczy.Bylam w tym czasie z dzieckiem u pediatry.Mila mloda amerykanska pani doktor(mieszkam chwilowo w USA i chyba na tym polega caly problem, gdybym byla w Polsce odwiedzilabym juz kilku lekarzy,tutaj czuje sie troche zagubiona)powiedziala ,ze tak male dzieci 10m moga jeszcze zezowac.Potem obejrzala oczy i stwierdzila ze wszystko jest w porzadku.Konsultowalam sie jeszcze z pediatra z DZD w WArszawie oczywiscie przez internet( portal Nestle)Napisal, ze u tak malych dzieci zajmuje sie postawe wyczekujaca i ze wiekszosc dzieci z tego wyrasta.Przyznam ,ze bardzo mnie to wszystko uspokoilo.Teraz znowu zasialyscie we mnie watpliwosci.Teraz troche z innej beczki.Prosilam lekarke o recepte na wit. D3 bo to co przywiozlam z Polski juz mi sie skonczylo.Zdziwiona powiedziala ze tu sie tego niemowletom nie podaje(dodam ze maly nie dostaje mieszanki,karmie piersia)No coz, co kraj to obyczaj.Jeszcze raz dziekuje za odzew. Violetta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _misia_ Re: zezujace oczko; okulista w w-wie IP: *.* 21.02.03, 09:36 Cześć,ja mam podobny problem z moim 10 m-nym synkiem. Może któras z Mam zna godnego polecenia okulistę w W-wie, nie chciałabym trafic do przypadkowego lekarza Pozdrawiam _misia_ Odpowiedz Link Zgłoś