Gość: magdaka IP: *.* 02.02.03, 12:11 Chcialabym wybrac sie na badanie piersi tak profilaktycznie, karmie juz 16 m-c ale nie wiem gdzie?Mam 30 lat i nie wiem ktore badanie robi sie w tym wieku.Moze mi dordzcie?Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magdaka Re: USC czy mammografia? IP: *.* 02.02.03, 12:13 oczywiscie USG a nie USC.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta-C. Re: USC czy mammografia? IP: *.* 02.02.03, 14:04 Cześć.Magda z tego co wiem to nie ma sensu robić mamografi piersi jeśli karmisz piersią,tak powiedział mój lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiap. Re: USC czy mammografia? IP: *.* 02.02.03, 20:12 Tez mam 30 lat, wlasnie tydzien temu zrobilam sobie badanie piersi - pierwsze w zyciu , wlasnie USG, na mammografie jest jeszcze czas. Poza tym jesli masz bardzo male piersi mammografii nie zrobisz, w tym wieku lepiej USG, tylko nie wiem jak sie to badanie ma do karmienia piersia. W kazdym razie mammografia do przyjemnych nie nalezy, a USG kompletnie sie nie czuje - jak uSG ciazy.... U mnie na szczescie w porzadku (zrobilam je profilaktycznie) u Ciebie tez pewnie bedzie OK.Pozdrawiamkaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoanka Re: USC czy mammografia? IP: *.* 03.02.03, 00:02 Potwierdzam, sama mam prawie 30 lat, a USG piersi robiłam w zeszłym roku. Mammografię robi się najwcześniej chyba po 40-stce. Dodam jeszcze, że robiąc sobie to badanie byłam mamą karmiącą i na pewno nie jest to żadnym przeciwskazaniem, czy też utrudnieniem dla lekarza (przynajmniej dla mojego . I zupełnie nie rozumiem, dlaczego jeden lekarz jest w stanie zrobić mamie karmiącej USG piersi, a dla innego jest to niewygodne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarka Re: USC czy mammografia? IP: *.* 03.02.03, 00:22 Mi tez lekarz wytlumaczyl, ze nie ma sensu robic na razie mammografii tylko USG, bo w tym wieku piersi maja jeszcze przewage tkanki jakiejs nad jakas (tluszczowa? gruczolowata? i USG daje lepszy obraz). Natomiast nie uwazal ze jest konieczne (choc oczywiscie technicznie mozliwe) USG w czasie karmienia piersia, poniewaz w tym czasie jest taka gospodarka hormonalna ze prawdopodobienstwo tworzenia sie raka jest b.niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leska Re: USG czy mammografia? IP: *.* 03.02.03, 03:00 Witam!Tak jak moje poprzedniczki powtorze sie ze w wieku 30 lat robi sie USG. Musze jednak przyznac ze dla takich mlodych kobiet (?) lekarze niechetnie zgadzaja sie na takie badania. Podczas karmienia piersia (karmilam 18 mies) wyczulam w piersiach guzki...Poszlam do lekarza i poprosilam o skierowanie na badania... czyli USG, tym bardziej, ze w rodzinie byly przypadki raka piersi. Niestety lekarz odradzil mi, mowiac ze podczas karmienia guzki w piersiach to zastoj pokarmu albo po prostu kanaliki pelne mleka, co bardzo czesto sie zdarza. Nie dal wiec skierowania. Wedle mego lekarza jestem za mloda, prowadze zdrowy tryb zycia, karmie piersia wiec ryzyka nie ma. Przestalam karmic 4 mies temu i nadal mam pokarm (w znikomej ilosci oczywiscie), nadal wyczuwam guzek w jednej piersi. Teraz sie uparlam i dostalam skierowanie na USG. Lekarka robiaca USG spytala ile mam lat, poswiecila mi zaledwie KILKA SEKUND, mowiac ze to nic powaznego tylko wieksze skoncentrowanie tkanki tluszczowej i wyproszono mnie z pokoju. Zbadano tylko jedna piers z zewnetrznej strony...trwalo to pare sekund (powtarzam sie)Jakos poczulam ze nie poswiecono mi nalezytej mi uwagi, nie rozwiano watpliwosci...Mysle ze mlodych kobiet nie traktuje sie powaznie, dlaczego? Przeciez sa przypadki raka piersi u bardzo mlodych kobiet i jezeli wlasnie mloda kobieta ma watpliwosci i chce sie zbadac dlaczego tworzy sie takie problemy? Zglosilam sie wiec do specjalisty w innej klinice gdzie potraktowano mnie juz powaznie. I wcale nie mysle ze wyszukuje sobie choroby ale mam dwoje dzieci i wlasnie dlatego probuje dbac o siebie i o swoje zdrowie. Moja rada to jezeli lekarz nie chce dac Ci skierowania na badanie podczas karmienia to zmien lekarza lub po prostu wymus to badanie. Swietnie jezeli nic tam nie ma i jestes zdrowa ale dla spokoju ducha warto. Pozdrawiam wszystkie mamy, zycze zdrowia i przychylnych lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.T. Re: USC czy mammografia? IP: *.* 03.02.03, 04:02 Ja mialam mammografie w wieku lat 22, a zaraz potem USG bo lekarz nie potrafil odczytac wyniku. Z ostatnich badan wynika ze mammografia nie zmniejsza ryzyka smiertelnosci na raka piersi. I wcale nie jest tak nieprzyjemna - bardziej glupio bylo mi na USG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaka Re: USG czy mammografia? IP: *.* 03.02.03, 16:20 Dziekuje dziewczyny za rady,jeszcze w tym tygodniu pojde do lekarza po skierowanie.Mam nadzieje ,ze mi da.Najwyzej pojde prywatnie.Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila456 Re: USC czy mammografia? IP: *.* 05.02.03, 20:58 ja zaczelam od wizyty u mojego fachowego ginekologa a on poprowadzial mnie dalej i tak polecam i tobiepozdrawiamps. wszak ginekolog to kwintesencja kobiecosci ona zna nas najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dor Re: USC czy mammografia? IP: *.* 08.02.03, 16:22 Ja właśnie wczoraj byłam na USG wprawdzie prywatnie bo w przychodni trzeba czekać trzy tygodnie.Nie wytrzymałabym tak długo, bo podczas badania ginekolog wymacał u mnie powiększone węzły chłonne. Na szczęście okazało się, że to nic groźnego. Badanie nie jest nieprzyjemne. Powodzenia Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: USC czy mammografia? IP: *.* 19.02.03, 14:44 WitamMoje drogie, wszystko zależy od lekarza ginekologa do którego chodzimy na badania kontrolne. Mój lekarz (w przychodni państwowej)zapowiedział, że w momencie przekroczenia 30 roku życia co roku będę otrzymywała skierowania na badania kontrolne piersi obowiązkowo. I tak jest: w 2001r. USG, w 2002r. mammografia, a w marcu tego roku kolejne USG. Uzasadnieniem było, że USG daje prawdziwy obraz naszych piersi na 50%, mammografia na 90%. Nie jest prawdą, że przy małych piersiach mammografii się nie da zrobić. Ja to pytanie zadałam osobie wykonującej mi to badanie i otrzymałam odpowiedź: nie ma takich piersi, których nie dałoby sie zbadać !. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś