Dodaj do ulubionych

chore szkliwo

IP: *.* 03.03.03, 17:43
Moj synek ma chore szkliwo na zabkach, pediatra twierdzi, ze to po szczepionce p/gruźlicy.Zabki regularnie ma lapisowane, ale obawiam sie, ze jaki niepożądane skuttki bedzie miala ta choroba na stałe ząbki.Wielu dentystów teoretycznie uwaza,ze wszystko bedzie ok, jednak ja bardzo sie matwie.Moze ktos z was ma podobny lub miał podobny kłopot i może mi powiedziec, czy stałe ząbki są bezpieczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marina Re: chore szkliwo IP: *.* 03.03.03, 19:08
      Moja corka jako czterolatka miala ubytki w szkliwie -lapisowane .Nie wiem skad sie to wzielo -zeby myla , ale dlugo wisiala na piersi.Lapisowanie o dziwo zahamowalo postep "ubytkowania".Teraz ma piekne biale stale wielkie zeby.Ze szkliwem sie nic nie dzieje, ale zadbalam o szybkie lakowanie zebow , dobre pasty , pilnowanie , zeby myla , dowoz wapnia i swego czasu fluoru pod kontrola pediatry.Nie wiem na ile i co zadzialalo robilam co mowil stomatolog.Corka ma 11 lat prawie:stale zeby sa ok , mleczaki wszystkie wyleczone.Nie uleglam teksto ,zeby nie leczyc , bo wypadna.M
      • Gość: Eliza1 Re: chore szkliwo IP: *.* 04.03.03, 09:14
        Dzieki za rade.Ja wlasnie lapisuje zabki dziecku, ale spotkalam sie opinia,ze lepiej zabki usunąc, aby bakterie nie niszczyły dziąseł-to rada pediatry.Natomiast dentysta uwaza, ze dopoki nie ma wysieku ani nie ma ropy przy dziąsłach lepiej je zostawic.Chcialam zapytac czy swojemu dziecku pozwolilas wczesniej usunac przednie mleczaki, czy czekałaś, az naturalnie same wypadną,bo ja nie wiem, jakie mniejsze zło wybrać.E.
        • Gość: Marina Re: chore szkliwo IP: *.* 04.03.03, 10:07
          nIE USUNELAM MLECZAKOW TJ JEDNEK I DWOJEK , BO TE BL ZAATAKOWANE I LAPISOWANE.nATOMIAST MIALA ZE TRZY PLOMB NA PIATKACH I TE MA NADAL JESZCZE NIE WMIENILA.pRZCHYLAM SIE DO OPINI ,ZE JESLI NIE MA ROP I JEST LAPISOAWNY TO ZOSTAWIC.Przepraszam za Capslocka.M
    • Gość: arad Re: chore szkliwo IP: *.* 03.03.03, 23:43
      Kiedyś znalazłam taki adres internetowy - jest tam wszystko o zębach, może coś się przydaDENTOnet.pl - Internetowy Serwis Stomatologicznyhttp://www.vip.info.pl/Psotka :bic:
    • Gość: Meggy Re: chore szkliwo IP: *.* 04.03.03, 23:57
      Ja rowniez uwazam, ze nie powinno sie usuwac zabkow mlecznych, jesli nie ma problemow z dziaslami i stanami zapalnymi. A nawet wtedy powinno sie zrobic wszystko, zeby zabek uratowac. Nawet mleczaki maja swoja funkcje - dbaja chociazby o to, aby zeby stale mialy wystarczajaco miejsca na wyrzniecie sie, kiedy przyjdzie na to czas. Jesli usuniesz mleczaka, zabki obok beda mialy wiecej miejsca i moga sie przesunac w te strone. Wtedy zab staly, ktory znajduje sie jeszcze w dziasle bedzie mial mniej miejsca do wzrostu i moze wyrosnac krzywo.Pozdrawiam,Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka