Dodaj do ulubionych

termometr do uszu

21.12.06, 15:23
Mam pytanie: czy mierząc temperature w uchu odejmuje się po pomiarze coś z
tej temperatury czy to jest juz prawdziwy wynik ? Pytam o to dlatego że dla
porównania zmierzyłam dziecku temperature pod pachą i było 36,8 a w uchu
pokazało mi 37,7 i zgłupialam czy ma stan podgoraczkowy czy go nie ma. Bardzo
prosze o poradę.
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: termometr do uszu 21.12.06, 15:31
      od temperatury mierzonej w uchu jak i w pupie odejmujemy 0.5
      stopnia.Temperatura mierzona pod pachą jest najmniej dokładna,szczególnie jeśli
      dziecko zaczyna gorączkować.
    • mama.mikolaja Re: termometr do uszu 21.12.06, 22:39
      Ja mam termometr douszny Brauna i nie ma tam nic w instrukcji o odejmowaniu pół
      stopnia, chyba się nie odejmuje ja zawsze przyjmuję ten pomiar który wskazuje
      termometr za prawidłowy. Pozdrawiam
      • gyokuro Re: termometr do uszu 21.12.06, 23:30
        Ja też mam Brauna i zawsze odejmuję pół stopnia i o ile pamiętam było to w
        instrukcji napisane. W każdym razie w środku ciała (a więc w uchu) z pewnością
        jest cieplej niż na skórze (czyli pod pachą).
        • ulka43 Re: termometr do uszu 22.12.06, 07:20
          Tez mam Brauna - od niedawna. Na początku myślałam że zwariuję - w każdym uchu
          pokazuje inną temperaturę, ale ponoć to norma. Tak pisze w załaczonej ulotce, o
          odejmowaniu również
          • gaj33 Re: termometr do uszu 22.12.06, 11:42
            Dziekuje za opinie. Pisalam o tej temperaturze dlatego że córa miala 2 dni
            temu usuniety 3 migdal i balam sie czy nie ma gorączki po tym zabiegu. Jak
            lezała po zabiegu to pielegniarka kazala zmierzyc temp. pod pachą i temp. byla
            okey a jak zmierzylam w uchu to juz nie bylo tak pieknie. I tu nsuwa sie
            pytanie dlaczego w szpitalu mierza pod pachą i uwazaja te temperature za tą
            wlasciwą skoro jest taka różnica między pachą a uszami ? Termometr który mam to
            tez Braun i tez mierzylam temperature w kazdym uchu i bylam z tego głupia bo w
            kazdym uchu pokazywał inną temperaturę a instrukcja obsługi gdy jest potrzebna
            to oczywiscie musiala mi gdzieś zaginac. Jeszcze raz serdeczne dzięki i życze
            Wesolych Świąt.
            • zeb1 Re: termometr do uszu 22.12.06, 13:07
              Ja chciałam sobie ułatwic i kupiłam termometr elektryczny i teraz w każdym uchu
              pokazuje cos innego, różnica nawet kilku kresek. A w instrukcji nic nie pisze
              żeby odejmować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka