Dodaj do ulubionych

Mamy wynik

05.01.07, 09:57
Prosze o pomoc. Bo chyba zgłupiałam.
Otzrymałam właśnie wynik. Napisane jest tam tak: kierunek badania FRAXA, wynik
diagnostyki - prawidłowy.
Wykonano badanie przesiewowe (technika PCR) w kierunku identyfikacji
najczęstszej mutacji (ekspansji CGG) w genie FMR1. Analiza DNA wykazała
obecność prawidłowego allela badanego genu.
Rozumiem, że w takim razie FRAX wykluczono?

Dostalismy tez skierowanie na kolejne badania ale nie umiem hieroglifówsmile
Obserwuj wątek
    • mag333 Re: Mamy wynik 05.01.07, 15:43
      nie powiem Ci na 100% ale chyba ten wynik oznacza że dziecko jest chore, lepiej
      zapytaj lekarza

pozdr.mamawojtusia
      • shuriken Re: Mamy wynik 06.01.07, 00:59
        Że jak? Przecież wynik jest PRAWIDŁOWY. Jak prawidłowy, to znaczy, że nie ma
        mutacji. Też dostaliśmy taką przesyłkę z CZD. Porównaliśmy z wynikiem kariotypu,
        który też był PRAWIDŁOWY, co oznaczało - i to nam potwierdziła pani doktor - że
        dziecko NIE MA wad chromosomalnych.

Proszę nie straszyć rodziców, no! smile

A poza tym... dziecko oczywiście może być chore, skoro ma niepokojące objawy.
        Tyle, że taki wynik badania wskazuje, że to nie Fra-X. Trzeba szukać dalej.
        • agamama123 shuriken 06.01.07, 10:38
          Bardzo Ci dziekuję...Po otzrymaniu tamtej odpowiedzi poczułam sie jakby ktos
          mnie obuchem walnął...
          Wieczorem dopatrzyłam sie tylko, ze skierowanie na badania jest dla nas a nie
          dla synka. I nie wiem co to może oznaczać. W poniedziałek będę w Warszawie więc
          wepchne sie na siłe do Instytutu.
          Jeszcze raz dziękuję.
          • shuriken Spoko :-) 06.01.07, 15:37
            Z takimi rzeczami trzeba bardzo ostrożnie. Tzn. jak ktoś nie jest pewien, to
            lepiej niech nie pisze sad Inna sprawa, że lekarze formułują te kwitki w taki
            sposób, że nie jest to jednoznaczne i oczywiste, o co się rozchodzi. My też
            dzwonimy w poniedziałek (ale do CZD), żeby się dowiedzieć, po co ta kolejna
            wizyta. Bo w naszym przypadku Fra-X był jedyną badaną ewentualnością - innych
            tropów nie było.

Co do skierowań, to może być różnie. Byliście w poradni chorób metabolicznych?
            My to już mamy za sobą (i też bez rezultatów diagnostycznych). Nasza psycholog,
            z którą stale współpracujemy już ze dwa lata chyba mówiła nam, że ma wielu
            takich pacjentów, u których wykonano wszelką dostępną diagnostykę i konkretnego
            rozpoznania nadal nie ma. Ale rehabilitacja daje rezultaty smile

A przy okazji - skoro robiliście badania na Fra-X w IMiD, to ile czekaliście na
            wynik?
            • agamama123 Re: Spoko :-) 06.01.07, 19:28
              Bartosz miał pobierana krew w ostatnich dniach listopada. A wynik dostalismy
              wczoraj. Czyli jakieś 5 tygodni.
              W poradni chorób metabolicznych nie bylismy -kto powinien nas do niej skierować?
              • shuriken Re: Spoko :-) 07.01.07, 02:01
                No tak, to u nas było prawie 5 miesięcy sad Wliczając trzytygodniowe opóźnienie
                pocztowe.

Skierowanie do poradni chorób metabolicznych bierze się od lekarza pierwszego
                kontaktu. Jeśli chodzi o Warszawę, to podobno CZD jest ogólnie lepsze niż np.
                IMiD, ale sporo zależy od lekarza, do którego się trafi. My za pierwszym razem
                trafiliśmy tak sobie, za drugim już lepiej. Żadnej koncepcji diagnostycznej
                jednak nie było, zrobiliśmy jakieś standardowe badania "na wszelki wypadek" i
                wszystko w normie. No ale sprawdzić należało.
          • shuriken Re: shuriken 09.01.07, 22:15
            No i jak? Wiesz już, co to za badania? Nam zaproponowano wizytę "pro forma", bez
            żadnych konkretów, więc chyba sobie odpuścimy albo zapiszemy się do IMiD czy
            może prywatnie, jeśli się da.

I jeszcze w kwestii interpretacji wyników - ku pamięci wszystkich
            zaniepokojonych rodziców. Otóż CZD - i zapewne inne placówki tego typu - NIE
            WYSYŁA POCZTĄ nieprawidłowych wyników badań genetycznych. Jeśli wynik wskazuje
            na patologię, rodzice są zapraszani na wizytę i dopiero tam się im to wszystko
            klaruje, odpowiada na pytania etc. Innymi słowy - skoro wynik badania
            genetycznego przyszedł pocztą, to jest on niejako z definicji PRAWIDŁOWY.
            • agamama123 Re: shuriken 10.01.07, 15:25
              smile)))
              Mój strach wynikał z tego, że mój najstarszy synek ma Zespół Downa i wynik
              dostalismy własnie pocztą. Tylko tam byo jasno napisane - cel badania:
              podejrzenie ZD, wynik: trisomia 21. Rozpoznanie: ZD.
              A tu mi wyjechali z naukowymi tekstami to zgłupiałamsmile
    • mag333 Re: Mamy wynik 12.01.07, 22:00
      aga przepraszam jeżeli źle mnie zrozumiałaś , może moja odpowiedź źle
      zabrzmiała, nie chciałam nikogo straszyć ani urazić, sama wychowuje dziecko z
      fraxem i nie jest tak źle, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne
      pozdrawiam i zyszczę z całego serca najlepiej

mamawojtusia
      • agamama123 Re: Mamy wynik 14.01.07, 20:39
        Nie gniewam się. Po prostu przestraszyłam sie, że to jednak to...
        Życzę ci dużo wytrwałości a synkowi wiele usmiechusmile
        Pozdrawiam.
        • mag333 Re: Mamy wynik 18.01.07, 10:18
          całe szczęscie bo juz sie zdenerwowałam że spawiłam Ci przykrość;
          ale wszystko w porządku? mam nadzieję?
          zdrowia też dużo wam życzę !!!!
          mamawojtusia
          • wolus1992 Re: Mamy wynik 04.05.07, 09:11
            WItam, mam na imię Damian. Ostanio obnizyła się moja samoocena, gdyż moja twarz
            zaczęła się wydłużać. Wpisałem więc w googlach pociągła twarz i pierwsza
            stronka, jaka mi wyszkoczyłą to o zespole łamliwego chromosomu x. troche się
            przestraszyłęm, bo nei wiem czy mam to, czy nie. Objawy sie zgadzają mam
            powiększoną lorodozę, w młodości chyba skoliozę, po okresie dojżewania
            wydzłuzyła mi sie nacząco twarz, mam drobne problemy z mówieniem, mówie czasem
            za szbko i cięzko mnie zrozumieć. Jednak z głową mam wszystko w porządku. B
            dobrze się uczę, co roku mam swiadectwa z paskiem. Dawniej swoja twarz
            tłumaczyłęm soibe wyglądem taty, gdyz on ma pociągłą, no a teraz to nie wiem.
            Prosze mi pomóc, nei wiem czy opwiedziec rodzicom o tym chromosomie, czy wogóle
            można to jakos leczyć i czy w moim przyapdku trzeba( nie mam adhd ani inych
            umysłowych objawów). Prosze o odpowiedzi
            Damian
            • mag333 Re: Mamy wynik 16.05.07, 09:29
              cześć, terudno powiedzieć czy masz tę wade czy nie . Proponuje żebyś poprostu
              poszedł do lekarza i poprosił o skierowanie na badanie genetyczne w kierunku
              fraxa i wtedy się dowiesz. Jeżeli masz tę wadę i jesteś już dorosłym facetem to
              znaczy ma przebiega ona u Ciebie łagodnie. Majac chorobe genetyczną
              kwalifikujesz się do osób niepełnosprawnych co również daje Ci pewne
              przywileje wiec uważam że warto sie przebadać.
              Pozdrawiam
              mamawojtusia
              • wolus1992 Re: Mamy wynik 18.05.07, 16:12
                Mam 15 lat więc nie wiem.... może to poprostu mój wygląd mam po tacie( wszyscy
                mi to mówią), ale ogólnie jest ok. Dzięki za odpowiedź
                • mag333 Re: Mamy wynik 18.05.07, 21:10
                  proponuję żebys się zbadał ale jak chodzisz do normalnej szkoły i jesteś
                  zaradnym człowiekiem to pewnie nie masz się o co martwić. Jak coś będziesz
                  wiedział to koniecznie się odezwij.
                  Pozdrawiam i dzięki że zaglądasz na moje forum

mamawojtusia
                  • wolus1992 Re: Mamy wynik 20.05.07, 12:15
                    nie no umysłowo to jestem w 100 % sprawny. Powiem więcej jestem wybijającym się
                    uczniem... wiec do opisu fraxa pasuje tylko w cechach fizycznych, ale moze to
                    poprostu mam w genach po tacie ( pociągła twarz). Jeszcze raz diekuje za
                    odpowiedź i pozdrawiam
                    • shuriken Re: Mamy wynik 22.05.07, 14:10
                      Ja bym sobie na Twoim miejscu odpuścił testy genetyczne. Wygląd to wygląd. Mój
                      tata też miał pociągłą twarz, odstające uszy i trochę "wklęsłą" klatkę
                      piersiową. Był cenionym w Polsce i za granicą naukowcem smile Tak więc wyluzuj, w
                      okresie dojrzewania czasem ciało rośnie "nieproporcjonalnie" (tzn. różne jego
                      części czy obszary rosną w różnym tempie). Jeśli nie masz problemów z nauką, to
                      tym bardziej spoko smile Ja też mówiłem trochę za szybko i niewyraźnie w czasach
                      szkolnych, ale dziś nikomu to nie przeszkadza (nawet gdy pojawiam się w radiu :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka