Dodaj do ulubionych

Jakie Sanatorium polecacie?

10.01.07, 22:06
Wybieram się z dzieckiem 3,5 letnim do sanatorium. Mała miewa częste infekcje
związane z drogami oddechowymi-oskrzela i jest tez alergikiem (roztocza,
trawy)Może któraś z Was była w sanatorium z dzieckiem i jakieś poleca, bądź
też nie. Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi dotyczące sanatoriów w Polsce
, gdzie, jakie warunki, opieka , zabiegi .
pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • agagaba_1 Re: Jakie Sanatorium polecacie? 10.01.07, 22:50
      Czy nikt nie był?
      • toscany Re: Jakie Sanatorium polecacie? 10.01.07, 23:15
        Gdy chciałam pojechać z synem do sanatorium pediatra poradziła mi, żeby po
        prostu wybrać się w góry na przynajmniej dwa tygodnie, bo dla takich małych
        dzieci i tak żadnych szczególnych zabiegów nie ma, więc koszt wychodzi
        porównywalny do pobytu w sanatorium, a mam większą swobodę wyboru terminu,
        miejsca itp.

My byliśmy w zeszłym roku dwa tygodnie w Ustroniu (tam wcześniej koleżanka
        dostała sanatorium na dzieci często zapadające na zapalenie płuc). 5 dni
        mieszkaliśmy w schronisku na Orłowej, a resztę czasu w samym Ustroniu. W
        Ustroniu jest sporo atrakcji dla dzieci w razie złej pogody: Leśny Park
        Niespodzianek, tor saneczkowy na Czantorii, place zabaw.

Jeśli chodzi o zabiegi, to w Domu Zdrojowym korzystaliśmy codziennie z basenu
        solankowego (jeśli dziecko nie chce się kąpać, to można stać na balkonie i
        inhalować się oparami), chodziliśmy do jaskini solnej. No i jak najwięcej ruchu,
        spacerów i gór, dla podniesienia kondycji. (Ta koleżanka w sanatorium jako
        główne zalecenie dostała spacery.)

Polecam Ustroń, bo jest sporo ciekawych i łatwo dostępnych miejsc.
        • mama.mikolaja do toscany!!!! 20.01.07, 15:40
          Będę bardzo wdzięczna o jakieś sprawdzone namiary!!! Mój synek czteroletni jest
          własnie po 4tym antybiotyku, chciałabym zafundowac mu taki wyjazd. Prosze o
          namiary na jakis ośrodek ? Bede wdzieczna Monika
    • agagaba_1 Re: Jakie Sanatorium polecacie? 11.01.07, 08:10
      Serdeczne dzieki,
      Czy ktoś coś jeszcze wie?
      • paula814 Re: Jakie Sanatorium polecacie? 11.01.07, 09:30
        Ja też myślę, że lepiej zafundować sobie porządny urlop a nie sanatorium. Ja
        byłam z 4 letnią córką w Rymanowie Zdroju w sanat. Anna. Syf, brud, zabiegi to
        tylko prowizorka, a dzieciaki praktycznie wszystkie chore i na antybiotykach,
        moja się jakoś uchowała bez. Ale powietrze wspaniałe, dużo spacerów, dużo na
        powietrzu.
      • paula814 Re: Jakie Sanatorium polecacie? 11.01.07, 09:30
        A zabiegi można sobie dodatkowo wykupić.
    • gunda24 Re: Adres strony... 11.01.07, 10:03
      ...Centrum Specjalistycznego mieszczącego się w mojej okolicy:

www.cpia.pl/
      Doświadczeni lekarze alergolodzy - to wiem na pewnosmile
      Tam mieści się nasz ośrodek zdrowia.Korzystałam też z tamtejszej poradni
      alergologicznej - polecam.
      pozdrawiam
      • jagoda2 Re: Adres strony... 11.01.07, 11:20
        A ja odradzam. Mam na myśli fachowość personelu medycznego tam pracującego - po
        prostu żenada. Natomiast warunki bytowe bardzo przyzwoite, a okolica wprost
        rewelacyjna. Moja córka alergiczka była tam przez bite dwa tygodnie bez
        jakichlolwiek leków i nie było żadnych problemów. Po przyjeździe do domu już po
        3 dniach znowu była na sterydach sad. Aktualnie szukam jakiejś fajnej kwatery w
        Rabce.
        Jagoda
        • ewkamak Re: Adres strony... 12.01.07, 23:07
          Byłam w październiku 2006 w Szczawnicy z 5-letnim synkiem w Sanatorium GÓRNIK-
          ze skierowania NFZ. Warunki dobre, okolica przepiękna. To był nasz pierwszy
          wyjazd do sanatorium a ja chyba się cudu po nim spodziewałam. Leczą tam górne
          drogi oddechowe, alargie. Zabiegi to: 20 minut gimnastyka, 10 minut inhalacja,
          i po 8 minut bioptron, mata MRS i jonoforeza co drugi dzień. Generalnie to
          wszystkie dzieciaki miały to samo. No i zalecenie dla wszystkich - spacery.
          Plusy :
          zorganizowany czas - popołudniowe wspólne wycieczki
          przepiękna okolica -Pieniny, Beskid Sądecki
          byliśmy w grupie ludzi z podobnymi problemami-pierwszy raz magłam obserwować
          jak moje dziecko zachowuje się w dużej grupie dzieci.
          Minusy?
          Przyjechać, nie chorować, odjechać.
          Sąsiadka z pokoju obok gdy jej córka dostała w piątek wieczorem wysokiej
          temperatury prosiła o lekarza to jej odmówiono. Dopiero kiedy poleciła wezwać
          lekarza prywatnie łaskawie przyszła pani doktor.

Ale.....Nie pojadę już do żadnego sanatorium bo spotkałam mamy, które jeżdżą co
          roku i trafiały na fatalne warunki w innych ośrodkach. Nie pojadę bo zaraz
          popowrocie syn zachorował.
          Tak naprawdę to chodzi o zmianę klimatu dla dziecka. Zostanę przy tym co do tej
          pory skutkowało;latem na dwa tygodnie nad morze i na wieś na resztę wakacji.
          Mój pediatra mówi, że trzy tygodnie nad morzem ma sens. Ale to już inna historia
          (finanse, urlop).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka