Dodaj do ulubionych

Szkarlatyna-kiedy na dwór?

18.01.07, 18:11
kiedy można wyjść z dzieckiem na dwór po szkarlatynie,ma 6 lat i choruje od
sobo ty,podzielcie si swoim doświadczeniem
Obserwuj wątek
    • gag10 Re: Szkarlatyna-kiedy na dwór? 19.01.07, 12:59
      Kuracja antybiotykowa powinna trwać do 10 dni a dziecko warto przetrzymac do 14
      dni w domu. Sama szkarlatyna może nie wygląda groźnie ale powikłania po niej
      mogą być nieprzyjemne. Po chorobie trzeba zrobić badania ASO. Mój synek
      zachorował jak miał niecałe 3 lata , teraz kończy 5 a powikłania jakie miał w
      postaci ostrego zapalenia węzłów chłonnych przypominają nam o sobie do dzisiaj
      i jest pod kontrolą hematologa. Jeśli możesz to przetrzymaj małego w domu.
      POzdrawiam

Gaga mama Radka
      • marianna18 Re: Szkarlatyna-jak dziecko znosi 19.01.07, 18:17
        U mojego wczoraj rano wystąpiła wysoka gorączka, czerwone gardło i język oraz
        wysypka i przy tym był jak nieżywy. Lekarka stwierdziła szkarlatynę. Dzidsiaj
        dziecko jak nowonarodzone.Wysypki prawie nie ma temperatura normalna. Czy jest
        możliwe, że to przebiega łagodnie, czy lekarka mogła się pomylić? Antybiotyk
        jednak daję.Jak Wasze dzieci przechodziły?

• ewa19731 Re: Szkarlatyna-kiedy na dwór? 19.01.07, 21:27
      po moim synu też nie widać żeby był chory,ale węzły miał strasznie
      powiększone,no i ten język,wysypki też nie miał typowej i pediatra nie była
      pewna czy to szkarlatyna czy może mononukleoza,dała antybiotyk na 3 dni,a ja
      lęczę go homeopatią i nie wiem czy dobrze robię
      • czarna_maruda Ewa19731 19.01.07, 21:58
        Hmm, może zrób wymaz z gardła?
        Z rozmazu chyba też wyjdzie czy to infekcja bakteryjna czy wirusowa
        Homeopatią raczej szkarlatyny nie wyleczysz, a narażasz dziecko na groźne
        powikłania
        • gag10 Re: Ewa19731 19.01.07, 22:18
          Szkarlatyna najczęściej tylko w pierwszych dniach wyglada nieciekawie potem
          dzieci przechodzą raczej łagodnie jakby nic się nie działo ale w żadnym wypadku
          nie należy przerywać kuracji antybiotykiem bo powikłania mogą byc naprawdę
          groźne. Gdyby to była mononukleoza to po podaniu antybiotyku pojawiłaby się
          wysypka. W tym wypadku nawet jak wierzysz w homeopatie i zawsze ją stosujesz to
          teraz odpuść, szkarlatynie nie pomoże antybiotyk jest konieczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka