Dodaj do ulubionych

glowka na prawy bok

27.01.07, 21:46
Witam mój 8 miesięczny synek cały czas przekręca głowę na prawą stronę. Rusza głową bez problemu we wszystkie strony, ale jak tylko siedzi jest ona pochylona bardzo w prawą stronę. Rozwija się prawidłowo sam siada i siedzi bez podparcia, raczkuje, wstaje i chodzi w łóżeczku. Czy któreś z waszych dzieci tak ma? We wtorek mamy umówioną wizytę u neurologa a ja już umieram ze strachu. Co to może być??
Obserwuj wątek
    • enkaa1 Re: glowka na prawy bok 28.01.07, 15:42
      Hej,
      mój synek też przechylał główkę na prawą stronę, co było bardzo widoczne gdy
      siedział, a zauwazyliśmy to juz w wieku 4 m-cy. U nas miało to podłoze
      nawykowe - jak był malutki dużo go nosiliśmy w pozycji pionowej i nie
      zwracaliśmy uwagi, gdy się wykręcał ciągle na jedna stronę. Dostaliśmy
      skierowanie do poradni rehabilitacyjnej i zalecono nam ćwiczenia, które
      wykonywałam przez ok. 1,5 m-ca; dodatkowo lekarz prosił, aby robić przy dziecku
      wszystko naprzemiennie - raz z lewej strony, raz z prawej strony np. układanie
      do spania na lewym boczku, nastepnym razem na prawym boczku, tak samo
      karmienie, tak samo leżenie w łóżeczku itd. Podczas diagnozy lekarz mówił
      również , że jest 50% szans na to, że mały poradziłby sobie z tym sam, czyli
      natura by mu pomogła, ale jest też drugie 50%, gzie trzeba dziecko wspomóc
      ćwiczeniami. W tej chwili mały ma 10 m-cy i prostą główkę smile Głowa do góry!
    • jola19741 Re: glowka na prawy bok 30.01.07, 12:45
      Przeczytałam twój wątek, moja mała ma 9 mies i też nieraz
      przekrzywia główkę, chodzimy na reh. miała naciąganą tą szyjkę
      razem z główką, rehabilitantka stwierdziła że ta główka pochyla jej
      sie gdy ma osłabiony organizm np.wychodzą jej ząbki przynajmniej 2
      naraz, robi to nawykowo, gdy ząbki się przebiją kilka tygodni jest
      znów ok, a potem od nowa.Daj znać co ci powiedział neurolog, bo nam
      powiedział że to minie z czasem , jak sama będzie więcej siedzieć i
      kontrolować mięśnie szyi, ale też tym się bardzo martwie i ciągle szukam prostego wytłumaczenia-pozdrawiam Jola z małą Amelką
    • aqk Re: glowka na prawy bok 30.01.07, 19:47
      Cześć.
      Moja córeczka też ma przekrzywioną gółówkę w jedną stronę. Po pewnym czasie
      robi się to już nawykiem.Chodzimy na rehabilitację, ćwiczymy i jest już znaczna
      poprawa. Zwróć uwagę czy dziecko śpi też z główką odwróconą na jedną stronę (
      może zniekształcić główkę)To nic groźnego, ale niewątpliwie należy coś z tym
      zrobić - im wcześniej tym lepiej. Po wizycie u neurologa napisz koniecznie co
      ci zalecił( najlepiej na priv)U mnie pierwszy neurolog stwierdził że nie należy
      nic robić tylko obserwować, nadmienie że była już zniekształcona głowka i
      wyrażna asymetra twarzy, dopiero drugi neurolog zalecił rehabilitację. No i
      jest bardzo duża poprawa.
      Powodzenia
    • osmag Re: glowka na prawy bok 30.01.07, 20:05
      Jeżeli pozostawisz to to w przyszłości może skutkować wadą postawy. Dla
      pewności warto sprawdzić wzrok i słuch dziecka. To również może być przyczyną
      takiego ustawiania główki.
      • jolantak5 Re: glowka na prawy bok 30.01.07, 23:26
        Po wizycie u neurologa trochę się uspokoiłam wszystko w porządku. Stwierdził ze to kwestia nawyku, ponieważ większość rzeczy robimy na prawej stronie łóżeczko jest ustawione tak ze podchodzę do niego z prawej strony i częściej pije z prawej piersi. Lekarz kazał nam przestawić łóżeczko żeby podchodzić raz z jednej raz z drugiej strony w zabawie tez mamy tak robić raz prawa raz lewa. Za 2 miesiące mamy przyjść do kontroli czy cos się zmienił, jeśli to nie pomoże to wtedy rehabilitacja. Ale był przekonany ze to nawyk. Pozdrawiamy mama z Filipkiem i Patrycją smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka