Dodaj do ulubionych

pneumokoki co sadzicie

30.01.07, 21:36
czy ktos szczepil swoje dziecko w jakim okresie jaki jest koszt moj synek ma
16 miesiecy i zastanawiam sie lekarze roznie mowia Pozdrawiam wszystkie mamy
Obserwuj wątek
    • monika9920 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 09:24
      ten temat byl poruszany tysiace razy, pneumokoki tak jak migdalki sa walkowane
      na tym forum w te i nazad - wystarczy skorzystac z wyszukiwarki
      M
    • kasialu Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 10:55
      Wg mnie jeżeli dziecko nie choruje nie należy szczepić.
      Moje dziecko chorowało, zrobiłam wymazy, wyszły pneumokoki, zaszczepiłam, nie
      choruje.
    • lawenda04 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 11:01
      Pytałam wielu pediatrów. Wszyscy odradzali.
    • asanti2 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:02
      Problem polega na tym, że informacje o Prevenarze dostępne po polsku pochodzą
      gł. ze sponsorowanej strony producenta a wię nie do końca są obiektywne.
      Ponieważ chciałam zaszczepić (zdrowego wówczas syna) a lekarze raczej nie
      radzili poszukałam informacji po angielsku i okazało się, że szczepionka ma też
      pewne skutki uboczne nie do końca sprawdzone bo stosuje się ją stosunkowo
      krótko (kika lat). Nie twierdzę, że jest zła ale należy się zastanowić czy
      warto szczepić każde dziecko. Ja wtedy zrezygnowałam, ale teraz się zastanawiam
      bo syn w przedszkolu zaczął chorować. Uważam jednak, że u nas kampania jest
      bardzo jednostronna i mówi się wyłącznie o korzyściach premilczając pewne
      ryzyko (które zrsztą wiąże sie z większością szczepionek)i to mi sie nie podoba
      • asanti2 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:12
        asanti2 napisała:

> Problem polega na tym, że informacje o Prevenarze dostępne po polsku pochodzą
        > gł. ze sponsorowanej strony producenta a wię nie do końca są obiektywne.
        > Ponieważ chciałam zaszczepić (zdrowego wówczas syna) a lekarze raczej nie
        > radzili poszukałam informacji po angielsku i okazało się, że szczepionka ma
        też
        >
        > pewne skutki uboczne nie do końca sprawdzone bo stosuje się ją stosunkowo
        > krótko (kika lat). Nie twierdzę, że jest zła ale należy się zastanowić czy
        > warto szczepić każde dziecko. Ja wtedy zrezygnowałam, ale teraz się
        zastanawiam
        >
        > bo syn w przedszkolu zaczął chorować. Uważam jednak, że u nas kampania jest
        > bardzo jednostronna i mówi się wyłącznie o korzyściach premilczając pewne
        > ryzyko (które zrsztą wiąże sie z większością szczepionek).
        Podsumowując: jeżeli uważasz, że ryzyko pneumokoków u Twojego dziecka jest
        spore to wtedy szczep
    • mama.mikolaja Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:14
      Ja w zeszłym roku pytałam wielu lekarzy, mój synek wówczas trzyletni bardzo
      chorował na uszy, i jak to lekarze - laryngolodzy raczej odradzali, pediatrzy
      namawiali itd. Rówieśnik mojego synka, syn kolezanki który na równi z moim cały
      czas zap. uszu, został zaszcepiony, w tym roku efekt jest taki: On prócz anginy
      nic... mój dwa razy zap. ucha z czego drugie leczone dwoma antybiotykami, i
      dodatkowo szkarlatyna i dwa zaziębienia szok!!!
      Zmienilismy pediatre, na obleganego fachowca, wreszcie sie do niej dostalismy w
      naszej przychodni i efekt jest taki ze jutro zaczynamy szczepionkę doustna
      Luivac, a w lipcu po ukonczeniu przez synka 5 lat szczepimy przeciw
      pneumokokom, a w kwietniu młodszego (dziś 5miesięcznego ) synka też szcezpimy,
      gdyz moze być zarazany wirusami i bakteriami które Mikołaj przynosi z
      przedszkola, których np: jest nosicielem itd.
      Jednym słowem jestem zdecydowana zaszcepić na 100 procent
      LEPIEJ ZAPOBIEGAC NIŻ LECZYĆ!!!!!!
      Pozdrawiam!
      • asinek68 Re: pneumokoki co sadzicie 01.02.07, 10:20
        My naszą córeczkę (11 m-cy) na pewno zaszczepimy, już mieliśmy termin ale mała
        zachorowała i nasza pediatra przesunęła termin za 3 tyg. Zgadzam się z
        mama.mikolaja, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Tym bardziej, że zakażenie
        objawowe pneumokokiem przebiega w postaci zapalenia ucha środkowego lub zatok,
        zapalenia płuc, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub sepsy i wtedy jak
        dziecko już zachoruje to na szczepienie jest za późno. A 2 ostatnie choroby u
        małych dzieci mogą skończyć się tragicznie. Moja koleżanka, która ma 7 córeczkę
        też mnie namawia i żałuje nie było tych szczepionek parę lat temu. Polecam
        wywiad z piediatrą, który doradza na edziecko -
        wiadomosci.wp.pl/kat,28434,wid,8043453,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka