aga-ks 30.01.07, 21:36 czy ktos szczepil swoje dziecko w jakim okresie jaki jest koszt moj synek ma 16 miesiecy i zastanawiam sie lekarze roznie mowia Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika9920 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 09:24 ten temat byl poruszany tysiace razy, pneumokoki tak jak migdalki sa walkowane na tym forum w te i nazad - wystarczy skorzystac z wyszukiwarki M Odpowiedz Link Zgłoś
kasialu Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 10:55 Wg mnie jeżeli dziecko nie choruje nie należy szczepić. Moje dziecko chorowało, zrobiłam wymazy, wyszły pneumokoki, zaszczepiłam, nie choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
lawenda04 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 11:01 Pytałam wielu pediatrów. Wszyscy odradzali. Odpowiedz Link Zgłoś
asanti2 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:02 Problem polega na tym, że informacje o Prevenarze dostępne po polsku pochodzą gł. ze sponsorowanej strony producenta a wię nie do końca są obiektywne. Ponieważ chciałam zaszczepić (zdrowego wówczas syna) a lekarze raczej nie radzili poszukałam informacji po angielsku i okazało się, że szczepionka ma też pewne skutki uboczne nie do końca sprawdzone bo stosuje się ją stosunkowo krótko (kika lat). Nie twierdzę, że jest zła ale należy się zastanowić czy warto szczepić każde dziecko. Ja wtedy zrezygnowałam, ale teraz się zastanawiam bo syn w przedszkolu zaczął chorować. Uważam jednak, że u nas kampania jest bardzo jednostronna i mówi się wyłącznie o korzyściach premilczając pewne ryzyko (które zrsztą wiąże sie z większością szczepionek)i to mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
asanti2 Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:12 asanti2 napisała: > Problem polega na tym, że informacje o Prevenarze dostępne po polsku pochodzą > gł. ze sponsorowanej strony producenta a wię nie do końca są obiektywne. > Ponieważ chciałam zaszczepić (zdrowego wówczas syna) a lekarze raczej nie > radzili poszukałam informacji po angielsku i okazało się, że szczepionka ma też > > pewne skutki uboczne nie do końca sprawdzone bo stosuje się ją stosunkowo > krótko (kika lat). Nie twierdzę, że jest zła ale należy się zastanowić czy > warto szczepić każde dziecko. Ja wtedy zrezygnowałam, ale teraz się zastanawiam > > bo syn w przedszkolu zaczął chorować. Uważam jednak, że u nas kampania jest > bardzo jednostronna i mówi się wyłącznie o korzyściach premilczając pewne > ryzyko (które zrsztą wiąże sie z większością szczepionek). Podsumowując: jeżeli uważasz, że ryzyko pneumokoków u Twojego dziecka jest spore to wtedy szczep Odpowiedz Link Zgłoś
mama.mikolaja Re: pneumokoki co sadzicie 31.01.07, 22:14 Ja w zeszłym roku pytałam wielu lekarzy, mój synek wówczas trzyletni bardzo chorował na uszy, i jak to lekarze - laryngolodzy raczej odradzali, pediatrzy namawiali itd. Rówieśnik mojego synka, syn kolezanki który na równi z moim cały czas zap. uszu, został zaszcepiony, w tym roku efekt jest taki: On prócz anginy nic... mój dwa razy zap. ucha z czego drugie leczone dwoma antybiotykami, i dodatkowo szkarlatyna i dwa zaziębienia szok!!! Zmienilismy pediatre, na obleganego fachowca, wreszcie sie do niej dostalismy w naszej przychodni i efekt jest taki ze jutro zaczynamy szczepionkę doustna Luivac, a w lipcu po ukonczeniu przez synka 5 lat szczepimy przeciw pneumokokom, a w kwietniu młodszego (dziś 5miesięcznego ) synka też szcezpimy, gdyz moze być zarazany wirusami i bakteriami które Mikołaj przynosi z przedszkola, których np: jest nosicielem itd. Jednym słowem jestem zdecydowana zaszcepić na 100 procent LEPIEJ ZAPOBIEGAC NIŻ LECZYĆ!!!!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asinek68 Re: pneumokoki co sadzicie 01.02.07, 10:20 My naszą córeczkę (11 m-cy) na pewno zaszczepimy, już mieliśmy termin ale mała zachorowała i nasza pediatra przesunęła termin za 3 tyg. Zgadzam się z mama.mikolaja, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Tym bardziej, że zakażenie objawowe pneumokokiem przebiega w postaci zapalenia ucha środkowego lub zatok, zapalenia płuc, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub sepsy i wtedy jak dziecko już zachoruje to na szczepienie jest za późno. A 2 ostatnie choroby u małych dzieci mogą skończyć się tragicznie. Moja koleżanka, która ma 7 córeczkę też mnie namawia i żałuje nie było tych szczepionek parę lat temu. Polecam wywiad z piediatrą, który doradza na edziecko - wiadomosci.wp.pl/kat,28434,wid,8043453,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś