1234t4 Re: chrypa 06.02.07, 10:57 Witam! Od jakiegoś czasu moje dziecko 3 latka ma chrypę i cały czas odchrząkuje.czsami mam wrażenie, że robi to z przyzwyczajenia.Mam wrażenie, że coś siedzi jej w gardle.Lekarka powiedziała, że łuk podniebienny ma trochę zaczerwieniony, ale ogólnie nic jej nie jest. Najgorzej jest w nocy mała się kręci jest niespokojna, drapie się, dłubie w nosie przez sen i kaszle. Robiłyśmy badanie kału na pasożyty i nic - czysto.Morfologia wyszła trochę słabo, kazano dawać małej żelazo. Poza tym ma apetyt, w ciągu dnia jest jak żywe srebro, może tylko trochę za blada. Co to może być? mam nadzieję, że to nie candida o której tyle tu czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: chrypa 06.02.07, 13:16 badanie kału nazywane potocznie "na pasożyty" obejmuje jedynie robaki, np. tasiemca. zazwyczaj nie wychodzą w nim nawet owsiki, trzeba robić osobne badania. osobne badania są też potrzebne na lamblie i na candide. badanie nazywane na pasożyty obejmuje więc bardzo niewiele i żeby cos wyszło trzeba je zazwyczaj kilkukrotnie powtarzać (casami nawet kilkunastokrotnie)- pasożyty mają swoj cykl rozwojowy i nie codziennie składaja jaja, które można potem znaleźć w kupie. nie ma co bać się, żeby to nie była candida, jest dużo innych groźnniejszych choród, trzeba zrobic badania a jeśli wynik będzie pozytywny to bedziesz wtedy przynajmniej wiedziała z czym walczyć. takie badania powinny byc zrobione forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025162 Odpowiedz Link Zgłoś
1234t4 Re: chrypa 06.02.07, 16:44 Slicznie dziękuję za odpowiedź. A wiesz może gdzie w Warszawie można zrobić te badania.Jadę do Warszawy do siostry na parę dni to bym je zrobiła. Ja mieszkam w małym mieście więc nie mam możliwości zrobić ich na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś