Dodaj do ulubionych

Moja corka bardzo wolno rosnie

22.04.03, 09:42
Witam

Moja 10 miesieczna corka bardzo wolno rosnie. W dniu narodzin miala 3190 gr.
A teraz 10 miesiecy pozniej osiagnela w koncu 6300 gr. Mieszkamy w Holandii
i odpowiedz lekarzy na to: Ona probuje nas testowac i robi co chce. CZyli
nie je. CZy ktosm mial podobny problem? I jak to rozwiazal?
Moja coreczka jest zawsze radosna lubi sie bawic. Od kilku dni sama chodzi i
jest bardzo energiczna.
Pozdrowiena Magda
Obserwuj wątek
    • lizbetka Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 22.04.03, 18:55
      Witam ! Moja córka ma 11 miesięcy , waga urodzeniowa 3500 i waży w tej chwili
      7 kg. Są tygodnie gdy je bardzo ładnie i sporo a są tygodnie gdy nie je prawie
      nic. W tej chwili nie pije praktycznie żadnego mleka / sama odstawiła się od
      piersi a innego nie chce / , podaję jej więc wapno w płynie . Piszesz że
      córcia jest zdrowa i radosna , sprawna fizycznie więc najprawdopodobniej nic
      jej nie jest a taka jej widocznie uroda. Nie wiem jak jest w Holandii , ale
      moja mała miała wykonane badania moczu , krwi i kału , a także na wszelki
      wypadek USG brzuszka. Nie martw się i nie zmuszaj dziecka do jedzenia . Ja Asi
      proponuję różne potrawy i dość często / co dwie trzy godziny / a gdy nie chce
      jeść nie robię z tego tragedii i czekam na następną porę jedzenia . I jeszcze
      jedno nie rób z jedzenia zabawy - bo to jest błędne koło . Dziecko się do
      tego przyzwyczaja i najzwyczajniej w świecie wykorzystuje rodziców by bez
      końca je zabawiali. Może zmień małej jadło0spis ? Aśka gustuje w "dorosłych "
      potrawach : obiady takie jak jemy my , kanapki z różnym mięskiem , płatki na
      mleku zamiast kaszy , gęste słodzone soki /mają dużo kalorii/. Pozdrawiam i
      życzę zdrowia . Lizbetka
    • mamajuniora Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 22.04.03, 21:20
      Witam,
      Mam pytanie a jak u małej ze wzrostem też tak wolno?
      Bo jeśli tak to pewnie jest jej taki urok i tyle nie masz co sie martwić!
      Moj Junior przybiera dobrze za to mało rośnie, teraz ma prawie 9 m-cy i ma
      ok.68 cm
      Pozdrawiam
      mamajuniora
      • rossen Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 23.04.03, 09:21
        Hej. Dzieki za odpowiedz. Ze wzrostem tez idzie wolno Bogusia ma teraz 66 cm.
        Ostatnie kilka tygodni jej waga i wzrost stoja prawie w miejscu.
        Pozdrowiena Magda
    • fiola1 Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 23.04.03, 08:41
      Moja corka ma obecnie 18 miesiecy i wazy 10 kg.W wieku 12 miesiecy wazyla
      zaledwie 8800,apetyt ma rozny ,czasem je ogromne ilosci a potem sa tygodnie ze
      nie je prawie nic, tez sie tym martwilam ale na szczescie ostatnio zaczela
      szybciej przybierac, wiec glowa do gory
    • bluetab70 Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 24.04.03, 23:23
      moja mała ( waga urodzeniowa 3060) kończąc rok ważyła niecałe 9 kg. Była ( i
      jest nadal) drobnej budowy, rosła dosyc systematycznie, chociaz stosunkowo
      wolno do ok 3go roku życia, później zaczęły się problemy ze wzrostem:
      przyrastała ok 1 cm/6 m-cy, mając 4 latka wyglądała na 2,5.
      Po półtorarocznym dochodzeniu, w czym problem, trafiliśmy na dobrego
      endokrynologa, który rozpoznał nietypową niedoczynność tarczycy- okazało się,
      że mała ma ogromne ilości przeciwciał, które praktycznie "zjadają" jej
      tarczycę. Od sierpnia przyjmuje hormon tarczycy i "nadrabia" zaległości.
      Prawdopodobnie wasza córeczka rośnie w takim akurat tempie, ale jeżeli brak
      przyrostu wzrostu utrzymuje się dłużej niż 6 m-cy, radzę popytać lekarzy o
      badanie TSH
      • agawol Re: Do BLUETAB 29.04.03, 12:01
        Czy można dowiedzieć się więcej szczegółów na temat tego właśnie rodzaju
        niedoczynności ? napisałam do Ciebie o tym na priva. Proszę odpowiedz, jeżeli
        możesz. Agnieszka
    • ewurek Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 25.04.03, 10:09
      Moze pociesze Cie, ze nie tylko Twoja corcia tak malo wazy. Moja Dominika ma 13
      m-cy i wazy 7,3 kg, przy 71 cm wzrostu.Oczywiscie miala robione wszystkie
      badania, lezala w klinice. Diagnoza lekarzy- sa takie dzieci niejadki. Dodam
      jeszcze, ze moja dzidzia pije jedynie mleczko, zjada paroweczki, podziubie
      troszke ziemniaczki, no i tyle. Na inne jedzonko niestety nie ma ochoty.
      Pozdrawiam mamy niejadkow.
      Ewa
    • lizbetka Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 25.04.03, 20:01
      Magdo ja mam pytanie : co je Twoja córka ? I jak często ? Czy ją przy tym
      zabawiacie ? Pytam , bo moja mała od dwóch dni ma wyjątkowA nięchęć do
      jedzenia / tj. nic nie je tylko pije soki / i może mi coś podpowiesz , bo ja
      już nie mam pomysłow. dzięki.
      • rossen Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 25.04.03, 21:05
        Hej.
        Wlasnie zwazylam mala (musze ja co tydzien wazyc) i znow schudla (teraz ma
        6270gr).
        Bogusia pije mleczko (nutrilon 3-ok 300cc dziennie) je chlebek (tylko z dzemem)
        odrobine kaszki i owoce. Gdy widzi talerz z obiadem to poprostu zamyka buzie.
        Albo wymiotuje albo pluje. Sami juz nie wiemy co mamy robic. Tutaj w szpitlu
        uwazaja ze mamy ja zmuszac do jedzenia bo podobno to dziala. No ale z moja
        mala nie bo wtedy nie je nic.
        Nie zabawiamy jej przy jedzeniu bo wtedy to juz wogole nic z tego nie
        wychodzi. Telewizor jest wyl. rodzenstwo w innych pokojach. A i tak nic nie
        dziala. Niestety mamy ten problem od ok 6 tygodnia zycia malej.
        Mam nadzieje ze twoj maluch zacznie jesc.
        Pozdrowienia Magda
      • ewurek Re: Moja corka bardzo wolno rosnie do Lizbetki 26.04.03, 10:38
        lizbetko, moze warto by Malutka zbadal lekarz?. Pisze to dlatego, ze pare
        tygodni temu Dominisia tez odmawiala jedzonka przez pare dni i okazalo sie, ze
        ma afty na gardelku (sa b. bolesne). Po trzech dniach leczenia wrocil apetyt
        (oczywiscie na miare mojej dzidzi). A ja cala wina za niejedzenie obarczalam
        zabeczki.
        Pozdrawiam Ewa.
    • ewurek Re: Moja corka bardzo wolno rosnie 26.04.03, 10:42
      Aha! Madziu, moja corcia w wieku 10 m-cy tez wazyla 6,3 kg! Nigdy nie zmuszalam
      Jej do jedzenia. Nie chce jesc obiadku, to robie np. kisiel.I caly czas czekam,
      ze kiedys zacznie jesc wiecej...
      Pozdrawiam Ciebie i Malutka.
      Ewa.
    • lizbetka Re: Moja corka bardzo wolno rosnie- do Magdy i Ewy 26.04.03, 14:46
      Dziewczyny bardzo dziękuję za odpowiedzi. To że macie podobne problemy
      podtrzymuje mnie na duchu. Gdy trafiają się okresy gdy Asia praktycznie
      odmawia wszelkiego jedzenia to chce mi się płakać. A wszyscy wokoło uważają że
      ja nie potrafię małej nakarmić , bo gdyby to oni się za nią wzięli to ho ho.
      Moja teściowa i siostra uważają że dziecko należe karmić na siłę , ja pytam
      jak ? Mała wymiotuje , pluje i strasznie płacze przy próbach zmuszania do
      jedzenia. Córcia miała już kilka złych okresów ale ten jest chyba najgorszy bo
      od środy nie je prawie nic . Chyba tak jak radzisz Ewo pójdę do lekarza choć
      pewnie mi nic nowego nie powie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka