ulawes 16.02.07, 09:50 Mój synek ( 2,5 latka) w nocy zgrzyta zębami.Co jest tego powodem?Powiem tylko, że miał kiedyś glistę , ale jest po przeleczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elka207 Re: Zgrzytanie zębów 16.02.07, 10:01 Często zgrzytanie zębów powodują owsiki . Mój pediatra powiedział ,że aby sprawdzić czy są najlepiej po godzinie po zaśnięciu dziecka zaświecić w odbyt latarką i zobaczyć czy uciekają. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2205 Re: Zgrzytanie zębów 16.02.07, 10:53 Z tymi owsikami to tak różnie jest - jedni lekarze mówią, ze to moze od tego - inni,że raczej nie. Moja córcia też tak zgrzytała - przeokropne odgłosy!! ale trwało to tak z 3 m-ce i jej samo przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
mmsol Re: Zgrzytanie zębów 16.02.07, 16:50 Pozwolę sobie przypomnieć to co kiedyś napisałam na forum : informacja która powinna zainteresować wszystkie mamy których dzieci zgrzytają ..ale powtórze ją tu może więcej osób przeczyta ... Drogie mamy , byłam wczoraj u lekarza w Gliwicach - jest to lekarz zajmujący się zgrzytaniem zębami czyli bruksizmem ..otrzymaną wcześniej od stomatologa informację potwierdziłam u tego specjalisty : zgrzytanie zębami u dzieci w wieku od lat 3 (może być nieco wcześniej ) do lat 6 (gdy wyrzną się szustki) jest rzeczą jak najbardziej naturalną i prawidłową ...związaną z rośnięciem szczęki , przesuwaniem się zębów itd ... Kochane mamy nie chcę mówić że u waszych pociech to nie pasożyty (to akurat zawsze warto sprawdzić ) ale nie dopatrujmy się od razu choroby i stanów lękowych ..pozdrawiam mmsol Odpowiedz Link Zgłoś
ennkaa Re: Zgrzytanie zębów 16.02.07, 19:55 Mój synek też strasznie zgrzyta. Po przeszukaniu netu i rozmowie z pediatrą też wiem o tym zjawisku. Niestety bruksizm nie zawsze przechodzi O ile u dziecka w wieku 4 lat (tyle ma mój synek) nie jest to niepokojące tylko okropnie (ale to okropnie!) denerwujące, o tyle u mojego męża już nie przejdzie. Może więc mój synek ma to po tacie i już mu tak zostanie (tfu, tfu) ...pozostaną wtedy jakieś nakładki, cuda... Chociaż widzę poprawe u synka...wcześniej zgrzytał tak strasznie, że sie bałam , ze sobie zęby połamie. Teraz zrzytnie mu się sporadycznie, aż ciarki mi przechodzą po plecach, ale dużo rzadziej...może wyrasta...uff.. Odpowiedz Link Zgłoś