Dodaj do ulubionych

suchy kaszel cala noc i od rana

19.02.07, 08:40
kochane dzoiecko moje caLA
Obserwuj wątek
    • gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 08:50
      witam, wlasciwy moj watek: moje dziecko kaszlalo suchym kaszlem cala noc i do
      teraz, nawet wziewy z berodualu nie pomagalu, co mu podawac oprocz syropow
      wykrztusnych? o 18 idziemy do lekarza.a
      • dta Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 08:52
        Jeżeli nie ma innych objawów, poza kaszlem to najpierw bym nawilżyła powietrze
        w domu, potem jeżeli kaszel by się powtarzał zrobiłabym badanie na kał na
        pasożyty w dobrym labie np u p Kamirskiej na Wale Miedzeszyńskim (W-wa), często
        robaki dają objawy w postaci suchego, astmatycznego kaszlu.
        • gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:23
          dzieki, rzeczyw3iscie tym bardziej ze syn zgrzyta zebami ale kaszel astmatyczny
          pojawil sie znienacka ...
      • 71gosik Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:40
        U nas tak objawiła sie alergia na miód, chcąc wzmocnic dziecko i ułatwic
        wypróżnianie do mikstury czosnkowo-cytrynowej zaczęłam dodawać po odrobinie
        miodu (wcześniej dziecko jadało miód w ciastach swojej roboty). Moje
        przerażenie było ogromne, że to rozwija sie kolejna infekcjja płucna.
        Skojarzyłam miód, odstawilam i jak ręka odjął. Może coś podałaś do jedzenia, co
        uczula. Ja badałam kał na pasozyty, nic nie wyszło.
        Małgorzata
        • gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:44
          miodu akurat nie jadl ostatni miesiac, mial lekki kaszel, wczoraj po spacerze i
          zabawiena pl. zabaw zaczal wieczorem kaszlec sucho i astmatycznie i tak jak
          pisalam nawet berodual nie pomaga.a
      • monika9920 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 13:26
        jezeli ma suchy, astmatyczny kaszel to bron boze nie podawaj mu syropow
        wykrztusnych ! tym tylko pogarszasz sytuacje... Niektorym pomaga syrop Acodin -
        skonultuj to z lekarka - on podobno blokuje jakis osrodek w mozgu, ktory
        odpowiada za kaszel i przy suchym kaszlu jest polecany, szczegolnie na noc.
        Rozumiem, ze antyhistaminowe podajesz, prawda ?
        U mnie tez co jakis czas zdarzaja sie taki ataki (ale tylko w nocy) ze nawet
        Berodual (albo Ventolin) nie pomagaja... jak nie pomaga również intesywne
        wietrzenie tak, ze jest naprawde zimno w chalupie, to zostaje wyjscie na dwor
        albo chociaz na balkon. Wczesniej w takich sytuacjach bralam dzieciaka i
        jechałam na ostry dyzur, a juz w drodze maly przestawal kaszlec i jak docieral
        do lekarza to zero kaszlu i to mnie nauczylo, ze czesto nawet intensywne
        wietrzenie nie pomaga, ale wyjscie na dwor tak.
        M
        • gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 14:02
          Tak, daje przeciwhistaminowe (Claritine) piszac o swoim dziecku i ataku kaszlu
          mowisz o alergiku? Podajesz mu wziewy caly czas czy wystarcza od czasu do
          czasu? .pytam bo mój syn miał wykryta alergie w październiku, miał 2 miesiace
          wziewow i pozniej przerwa po konsultacji z lekarzem) i do ter pory swieti
          zadnychkaszli ni chorob a tu takie kwiatki a po spacerze rzeczywiście super,
          był z teasciowa i się polepszylo, ja siedze w pracy
          Pozdrawiam i dzieki wszystkim za odp.a
          • monika9920 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 14:58
            Nie wiem czy maly jest alergikiem, pomimo obserwacji nie znalazlam zadnej
            zaleznosci miedzy np. pokarmami, albo kontaktem z sierscia zwierzta a atakami
            kaszlu.....
            najpierw alergolog twierdzila ze to astma infekcyjna (bo ataki pojawia sie tylko
            przy infekcjach) i jak przestanie chorowac to ten obrzydliwy kaszel tez zniknie....
            w kwietniu byl zabieg wyciecia migdalkow, od tego czasu maly chorowal non stop
            (tak samo jak wczesniej), z zaskakujaca (i jak dla mnie oraz lekarzy nie wiadomo
            czym spowodowana) przerwa prawie trzymiesieczna (wrzesien-pazdziernik-polowa
            listopada byl zupelnie zdrowy, atakow kaszlu tez nie bylo).

Jak na koniec listopada zaczal chorowac tak choruje do tej pory,a kazdej
            infekcji towarzysza z reguly 3 noce gdzie dzieciak sie po prostu dusi suchym
            kaszlem, na ktory czasami pomagaja leki : Clemastin, Acodin, Ventolin (to
            prawie to samo co Berodual), a czasami nie.

W grudniu bylismy u alergologa, mały od tej pory wdycha Budesonit Mite( mniej
            wiecej to samo co Flitodixine) a ataki jak byly tak sa.
            Alergolog stwierdzil, ze trzeba zrobic testy skorne , ale wtedy dziecko musi byc
            calkowite zdrowe i przez minimum 2 tygodbnie nie brac lekow antyhistaminowych
            (Clemastin) - stad dalej nie wiem czy dziecko jest alergikiem, gdyz od
            listopada nie bylo przerwy miedzy infekcjami dluzszej niz 6-10 dni, a ze wzgledu
            na te ataki nocne Clemastin trzeba brac i kolko sie zamyka.

Aha w tak zwanym miedzyczasie odrobaczylismy sie, ale nie dalo to zadnych efektow.

Teraz od 3 dni maly nie bierze antyhistaminowych, wiec moze tym razem sie uda...
            tak czy inaczej idziemy na biorezonans bo na to badanie dziecko nie musi byc
            super zdrowe, a leki wystarczy odtsawic na tydzien przed, a nie dwa - wiec sa
            wieksze szanse, ze nam sie uda wykonac badanie.

Planujemy tez sprobowac balsam kapucynski - generalnie juz jestem na tym
            etapie, ze jak ktos mi powie, ze np. od trzymania zaczarowanych koralikow maly
            przestanie kaszlec - to tez pojdziemy trzymac koraliki....

Aha na koniec miesiaca mamy dlugo oczekiwana wizyte u pulmunologa, a na kwiecien
            mam numerek do alergolga innego niz ten nasz, ktory stwierdzil, ze np. 4
            letniemu dziecku nie mozna wykonywac spirometri - a to nieprawda, bo mozna
            tylko zalezy to od spirometru, bo sa takie, ktore nie wymagaja duzej wspolpracy
            od dziecka i badac mozna nawet dwulatki.
            Poza tym podobno jak sie bierze lek antyhistaminowy Singular to mozna wykonac
            testy skorne - tylko, ze tych wszystkich rzeczy dowiedziałam sie np. z forum, a
            nie od tego mojego alergolgasmile
            M
            Zycze zdrowka, no i zeby ten obrzydliwy, suchy kaszel wreszcie sie skonczyl
            • beabia10 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 21.02.07, 15:01
              Na kaszel najlepsze są inhalacje ale nie suche z rury ale z nebulizatora. Można
              je robić albo z flixotide do nebulizacji gdy nie ma gęstej wydzielniny, bądź z
              soli fizjologicznej do której można dodać np. mucosolvan na rozrzedzenie gęstej
              zalegającej wydzieliny. Pozdrawiam.
      • ania19771 tylko nie wykrztusne!!! 19.02.07, 13:59
        na suchy kaszel w nocy najlepszy jest acodin-ale jest na recepte...
        wykrztusne tylko beda prowokowac do okaszliwania i dziecko sie bedzie meczyc
        • gosc132 Re: tylko nie wykrztusne!!! 19.02.07, 14:18
          Witam,

Kaszel zaczal się wieczorem i nic wykrztusniego nie podalam ani wieczorem ani w
          nocy dopiero o g.7 rano ale skoro nie należy to wezme recepte na Acodin od
          lekarki dzis w czasie wizyty,
          pozdrawiam
          • gosc132 kaszle znowu... 21.02.07, 12:26
            witam, bylismy w poniedzialek wieczorem u lekarza, osluchowo ok, po poludniu
            skonczyl sie kaszel, wczoraj po poludniu syn troche kaszlal odrywajaco a dzis
            nad ranem ( godz. 4) z powrotem suchy kaszel, dreczacy dziecko i mnie i znowu
            nic nie pomagalo ( wziewy, zimne powietrze..) pomimo ze syropy i wziewy dostaje
            od kilku dni...
            • kps54 Re: kaszle znowu... 25.02.07, 23:27
              na taki kaszel najlepszy będzie inhalator, to stosunkowo nie duży wydatek około
              150 zł. Codziennie inhalacje np. z soli fizjologicznej pomogą. Sama też możesz
              korzystać, bardzo dobrze wpływa na drogi oddechowe i samopoczucie.

Poza tym leki podawane poprzez inhalacje, działają dużo efektywniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka