gosc132 19.02.07, 08:40 kochane dzoiecko moje caLA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 08:50 witam, wlasciwy moj watek: moje dziecko kaszlalo suchym kaszlem cala noc i do teraz, nawet wziewy z berodualu nie pomagalu, co mu podawac oprocz syropow wykrztusnych? o 18 idziemy do lekarza.a Odpowiedz Link Zgłoś
dta Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 08:52 Jeżeli nie ma innych objawów, poza kaszlem to najpierw bym nawilżyła powietrze w domu, potem jeżeli kaszel by się powtarzał zrobiłabym badanie na kał na pasożyty w dobrym labie np u p Kamirskiej na Wale Miedzeszyńskim (W-wa), często robaki dają objawy w postaci suchego, astmatycznego kaszlu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:23 dzieki, rzeczyw3iscie tym bardziej ze syn zgrzyta zebami ale kaszel astmatyczny pojawil sie znienacka ... Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:40 U nas tak objawiła sie alergia na miód, chcąc wzmocnic dziecko i ułatwic wypróżnianie do mikstury czosnkowo-cytrynowej zaczęłam dodawać po odrobinie miodu (wcześniej dziecko jadało miód w ciastach swojej roboty). Moje przerażenie było ogromne, że to rozwija sie kolejna infekcjja płucna. Skojarzyłam miód, odstawilam i jak ręka odjął. Może coś podałaś do jedzenia, co uczula. Ja badałam kał na pasozyty, nic nie wyszło. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 12:44 miodu akurat nie jadl ostatni miesiac, mial lekki kaszel, wczoraj po spacerze i zabawiena pl. zabaw zaczal wieczorem kaszlec sucho i astmatycznie i tak jak pisalam nawet berodual nie pomaga.a Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 13:26 jezeli ma suchy, astmatyczny kaszel to bron boze nie podawaj mu syropow wykrztusnych ! tym tylko pogarszasz sytuacje... Niektorym pomaga syrop Acodin - skonultuj to z lekarka - on podobno blokuje jakis osrodek w mozgu, ktory odpowiada za kaszel i przy suchym kaszlu jest polecany, szczegolnie na noc. Rozumiem, ze antyhistaminowe podajesz, prawda ? U mnie tez co jakis czas zdarzaja sie taki ataki (ale tylko w nocy) ze nawet Berodual (albo Ventolin) nie pomagaja... jak nie pomaga również intesywne wietrzenie tak, ze jest naprawde zimno w chalupie, to zostaje wyjscie na dwor albo chociaz na balkon. Wczesniej w takich sytuacjach bralam dzieciaka i jechałam na ostry dyzur, a juz w drodze maly przestawal kaszlec i jak docieral do lekarza to zero kaszlu i to mnie nauczylo, ze czesto nawet intensywne wietrzenie nie pomaga, ale wyjscie na dwor tak. M Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 14:02 Tak, daje przeciwhistaminowe (Claritine) piszac o swoim dziecku i ataku kaszlu mowisz o alergiku? Podajesz mu wziewy caly czas czy wystarcza od czasu do czasu? .pytam bo mój syn miał wykryta alergie w październiku, miał 2 miesiace wziewow i pozniej przerwa po konsultacji z lekarzem) i do ter pory swieti zadnychkaszli ni chorob a tu takie kwiatki a po spacerze rzeczywiście super, był z teasciowa i się polepszylo, ja siedze w pracy Pozdrawiam i dzieki wszystkim za odp.a Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 19.02.07, 14:58 Nie wiem czy maly jest alergikiem, pomimo obserwacji nie znalazlam zadnej zaleznosci miedzy np. pokarmami, albo kontaktem z sierscia zwierzta a atakami kaszlu..... najpierw alergolog twierdzila ze to astma infekcyjna (bo ataki pojawia sie tylko przy infekcjach) i jak przestanie chorowac to ten obrzydliwy kaszel tez zniknie.... w kwietniu byl zabieg wyciecia migdalkow, od tego czasu maly chorowal non stop (tak samo jak wczesniej), z zaskakujaca (i jak dla mnie oraz lekarzy nie wiadomo czym spowodowana) przerwa prawie trzymiesieczna (wrzesien-pazdziernik-polowa listopada byl zupelnie zdrowy, atakow kaszlu tez nie bylo). Jak na koniec listopada zaczal chorowac tak choruje do tej pory,a kazdej infekcji towarzysza z reguly 3 noce gdzie dzieciak sie po prostu dusi suchym kaszlem, na ktory czasami pomagaja leki : Clemastin, Acodin, Ventolin (to prawie to samo co Berodual), a czasami nie. W grudniu bylismy u alergologa, mały od tej pory wdycha Budesonit Mite( mniej wiecej to samo co Flitodixine) a ataki jak byly tak sa. Alergolog stwierdzil, ze trzeba zrobic testy skorne , ale wtedy dziecko musi byc calkowite zdrowe i przez minimum 2 tygodbnie nie brac lekow antyhistaminowych (Clemastin) - stad dalej nie wiem czy dziecko jest alergikiem, gdyz od listopada nie bylo przerwy miedzy infekcjami dluzszej niz 6-10 dni, a ze wzgledu na te ataki nocne Clemastin trzeba brac i kolko sie zamyka. Aha w tak zwanym miedzyczasie odrobaczylismy sie, ale nie dalo to zadnych efektow. Teraz od 3 dni maly nie bierze antyhistaminowych, wiec moze tym razem sie uda... tak czy inaczej idziemy na biorezonans bo na to badanie dziecko nie musi byc super zdrowe, a leki wystarczy odtsawic na tydzien przed, a nie dwa - wiec sa wieksze szanse, ze nam sie uda wykonac badanie. Planujemy tez sprobowac balsam kapucynski - generalnie juz jestem na tym etapie, ze jak ktos mi powie, ze np. od trzymania zaczarowanych koralikow maly przestanie kaszlec - to tez pojdziemy trzymac koraliki.... Aha na koniec miesiaca mamy dlugo oczekiwana wizyte u pulmunologa, a na kwiecien mam numerek do alergolga innego niz ten nasz, ktory stwierdzil, ze np. 4 letniemu dziecku nie mozna wykonywac spirometri - a to nieprawda, bo mozna tylko zalezy to od spirometru, bo sa takie, ktore nie wymagaja duzej wspolpracy od dziecka i badac mozna nawet dwulatki. Poza tym podobno jak sie bierze lek antyhistaminowy Singular to mozna wykonac testy skorne - tylko, ze tych wszystkich rzeczy dowiedziałam sie np. z forum, a nie od tego mojego alergolga M Zycze zdrowka, no i zeby ten obrzydliwy, suchy kaszel wreszcie sie skonczyl Odpowiedz Link Zgłoś
beabia10 Re: suchy kaszel cala noc i od rana 21.02.07, 15:01 Na kaszel najlepsze są inhalacje ale nie suche z rury ale z nebulizatora. Można je robić albo z flixotide do nebulizacji gdy nie ma gęstej wydzielniny, bądź z soli fizjologicznej do której można dodać np. mucosolvan na rozrzedzenie gęstej zalegającej wydzieliny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 tylko nie wykrztusne!!! 19.02.07, 13:59 na suchy kaszel w nocy najlepszy jest acodin-ale jest na recepte... wykrztusne tylko beda prowokowac do okaszliwania i dziecko sie bedzie meczyc Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: tylko nie wykrztusne!!! 19.02.07, 14:18 Witam, Kaszel zaczal się wieczorem i nic wykrztusniego nie podalam ani wieczorem ani w nocy dopiero o g.7 rano ale skoro nie należy to wezme recepte na Acodin od lekarki dzis w czasie wizyty, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 kaszle znowu... 21.02.07, 12:26 witam, bylismy w poniedzialek wieczorem u lekarza, osluchowo ok, po poludniu skonczyl sie kaszel, wczoraj po poludniu syn troche kaszlal odrywajaco a dzis nad ranem ( godz. 4) z powrotem suchy kaszel, dreczacy dziecko i mnie i znowu nic nie pomagalo ( wziewy, zimne powietrze..) pomimo ze syropy i wziewy dostaje od kilku dni... Odpowiedz Link Zgłoś
kps54 Re: kaszle znowu... 25.02.07, 23:27 na taki kaszel najlepszy będzie inhalator, to stosunkowo nie duży wydatek około 150 zł. Codziennie inhalacje np. z soli fizjologicznej pomogą. Sama też możesz korzystać, bardzo dobrze wpływa na drogi oddechowe i samopoczucie. Poza tym leki podawane poprzez inhalacje, działają dużo efektywniej. Odpowiedz Link Zgłoś