23.02.07, 10:44
Jakiego termometru używacie? Mam 5-letnią córeczkę i 13-miesięcznego synka.
Termometr do czoła to porażka - wczoraj pokazał że synek ma 36,8 a w pupie
wyszło 39,2 (po odjęciu to 38,6 ale to i tak wielka różnica). Macie jakiś
sprawdzony sprzęt, czy pozostaje tylko tak uwielbiany przez panie
pielęgniarki term.rtęciowy?
Obserwuj wątek
    • dlania Re: termometr 23.02.07, 11:13
      Ja mam i rtęciowy, i elektroniczny. Ten drugi zawsze pokazuje temp. nizszą o
      prawie stopień. W sumie nie wiem, który w końcu pokazuje tę właściwą, a w sumie
      u mnie róznica nie jest aż tak drastyczna, jak u ciebie. Tez kiedys miałam taki
      do czoła - to raczej zabawka.
      • 5_monika Re: termometr 16.04.07, 08:01
        elaktroniczny pod pachę pokazuje o jedną kreskę mniej niż rtęciowy(nie o jeden
        stopień).Nie wiem która jest właściwa, ale ta różnica jest niewielka i dla mnie
        nie ma znaczenia.
        pzdr
    • beciak77 Re: termometr 23.02.07, 11:17
      Ja używam termometr douszny. Mały w tej chwili ma 2 lata i na widok zwykłego
      termometru była histeria. Do tego się przekonał i może mierzyć temperaturę
      nawet co chwilę. A dodatkową zaletą jego jest to że nawet w nocy możesz
      kontrolować temperaturę bez rozbudzania dziecka.
      Pozdrawiam.
    • gunda24 Re: termometr elektroniczny: 23.02.07, 11:17
      ... dokładny, szybki i bezpieczny, a kosztuje b.różnie: od "gratisowego z
      gazety", poprzez 15zł na aukcjach internetowych, do kilkuset zł za te wypasione
      znanych firm.
      Pozdrawiam
    • mag2004 Re: termometr 23.02.07, 11:29
      wg mnie tylko rteciowysmilemialam paskowy-porazka, elektr. do czola - porazka (syn
      mial 39,7 pokazal nam 37smile
      dlatego najprostszy najlepszysmilenawet 8 mcznej corce mierze od zawszesmile
      pozdrawiam !!
      • gunda24 Re: elektroniczny do czoła??? 23.02.07, 12:03

Paskowy do czoła, elektroniczny do ucha-tak, ale ...do czoła?
        Jak to wygląda?
        • gusia210 Re: elektroniczny do czoła??? 23.02.07, 21:35
          ja mam wszystkiesmile
          i nie bardzo wiem który jest najlepszy
          a w sumie to rtęciowego nie używam bo mały nie da sobie zmierzyć temperatury w
          pupie
          elektroniczny(zwyły) wydaje się zaniżać,ten do ucha sprawdza się tylko przy
          gorączce bo jak jej nie ma to pokazuje 35 stopni.A ten do czoła(elektroniczny)
          jest bardzo wygodny w obsłudze.Przykładasz i masz.
          • felicyta13 Re: elektroniczny do czoła??? 23.02.07, 22:25
            Ja przerobilam wszystkie termometry.
            Rtęciowy - najdokladniejszy (pomiar w pupie), ale niezbyt wygodny dla dziecka.
            paskowy na czolo - temp. orientacyjna
            elektroniczny - na czoło, do ucha, pod pachę (kazdy, ktory miałam, nawet ten
            super firmy) wskazuje nawet o 1 stopień różnicy.
            Nasza 2letnia córeczka ma wlaśnie anginę. Zaskoczyła nas, bo sama chce, aby
            mierzyc jej temp. term. rteciowym w pupie, a nie pod pachą. ale w nocy gdy spi,
            a my chcemy zmierzyć temp.trzeba ja rozbierać, wybudza się.
            No i zrobilismy wywiad - znajomilekarze, pielegniarki itd. Często w szpitalach
            uzywa się term. douszne na podczerwień. Pomiar trwa 1 sekunde, dokladność +/-
            0,1 stopnia. Co prawda najtanszy kosztuje ok. 130 zl, profesjonalny nawet 600,
            ale własnie taki zakup zrobilismy (niemiecki term.240 zł) przeznaczony dla
            szpitali, profesjonalny.
            Wiem, że to spory wydatek i ciężko wydac taka kasę. Zatem moja druga propozycja
            - rteciowy!
            • mama_do_kwadratu Re: NIGDY rtęciowego do pupy!!! 24.02.07, 17:09
              Moja lekarka zawsze ostrzegała mnie przed stosowaniem tego typu zabiegów
              (rtęciowy do pupy), gdyż miała na oddziale przypadek, kiedy dziecku pękł takowy
              termometr w odbycie.
    • adar200 Re: termometr 24.02.07, 09:54
      My też przerobiliśmy wszystkie termometry.Mały ma 6 lat i w tej chwili anginę i
      tym dousznym w jednym uchu wskazał 37,6 a w drugim uchu 38,9 .I jak tu być
      pewnym? Przestawiliśmy się na rtęciowy,kłopotliwe ale chyba najpewniejszy.
      • beciak77 Re: termometr 24.02.07, 14:15
        Termometr douszny noże wskazywać inną temperaturę w jednym i drugim uchu. Może
        akurat dziecko chwilę przed mierzeniem spało na tym uchu bądź przytulało się do
        kogoś. A apropo ceny to najtańszy jest niemieckiej firmy AEG i kosztuje ok. 65
        zł. Dostępny również na allegro.
        • binkaa Re: termometr 15.04.07, 20:17
          u nas ten to tragedia
          nawet mierząc dwa czy trzy razy z pólminutowa przerwa pokazuje całkiem rózne
          temperatury, mały miał rtęciowym 38,8 a duszny AEG pokazywał od 37,8 do 40,2 sad(
    • kathia_25 Re: termometr 24.02.07, 15:27
      przerabiałam wszystkie i najbardziej u nas sie sprawdza douszny
      • kerry_weaver Re: termometr 24.02.07, 19:33
        Elektroniczny, taki za 35 zł, mierzymy pod pachą. W końcu chodzi nie o
        aptekarską dokladność pomiaru tylko o to żeby wiedzieć, rośnie czy spada i jak
        szybko. Rtęciowy za wolno naciąga jak na moje dzieci które chwili w miejscu nie
        usiedzą.
    • kahapala Re: termometr 24.02.07, 20:00
      U nas termometr do czoła mierzy podobnie. Dawno nie widziałam większej kichy. A
      temperaturę mierzymy pod pachą ter.rtęciowym. Pozdrawiam!
      • binkaa Re: termometr 15.04.07, 20:18
        a ile minut mierzycie rteciowym pod pachą ??
    • zoja29 Re: termometr 24.02.07, 22:08
      najpewniejszy , niestety rtęciowy , podobno UE ma zakazać produkcji tych
      termometrów ze względu na rtęć , pzd
    • 24maja2006 Re: termometr 24.02.07, 23:06
      ja mam douszny i eletroniczny. douszny jest super i naprawde dokladny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka